Van Park AVM’nin sorunu kendisinden daha büyük!

Van Park AVM’nin sorunu kendisinden daha büyük!
İlk yapıldığında kuyumcuların yoğunlukta olacağı, Cumhuriyet Caddesi’ni rahatlatan bir AVM olarak planlandı. Yapım işi arap saçına döndü. Proje bitirene kadar defalarca kullanım amacı değişti. Son olarak Büyükşehir eliyle hızla tamamlanarak açıldı. Yanlış yönetimler ve bitmeyen sorunlarla açıldıktan

Van Park AVM… İlk yapıldığında kuyumcuların yoğunlukta olacağı, Cumhuriyet Caddesi’ni rahatlatan bir AVM olarak planlandı. Yapım işi arap saçına döndü. Proje bitirene kadar defalarca kullanım amacı değişti. Son olarak Büyükşehir eliyle hızla tamamlanarak açıldı. Yanlış yönetimler ve bitmeyen sorunlarla açıldıktan çok kısa bir süre sonra da büyük mağduriyetlerin yaşandığı koca bir pasaja döndü…

Van’ın Çevre yolu ile birlikte son dönemlerde en çok konuştuğu Van Park (eski adıyla City Van) AVM bitmesine rağmen konuşulmaya devam ediyor. 2010 yılından önce start almasına rağmen 10 yıl gibi bir süre bitilmeyi bekleyen son olarak Büyükşehir Belediyesi’nin dokunuşuyla biten AVM’de sıkıntılar ise bitmek bilmiyor! Tamamlanması sonrasında yönetimi bir firmaya verilen ve bir türlü beklenildiği gibi olmayan o AVM zaman içerisinde adeta dert merkezine döndü. Birçok yatırımcının büyük yatırımlar yapmasına rağmen kimi zaman elektrik, kimi zaman diğer borçlar nedeniyle bir açılan bir kapanan, istikrarı bir türlü sağlayamayan yapı, kentin göbeğinde koca, işlevsiz bir yapıya dönüştü. Hali hazırda sadece altındaki birkaç işletmenin çalıştığı devasa alışveriş merkezinin kaderinin ne olacağı belirsizliğini konuşurken AVM mütehhiti Mehmet Zahit Kupik, Şehrivan’a konuştu. Geçtiğimiz aylarda Büyükşehir’in kendisine ait mülkleri satışa çıkardığını hatırlatan Kupik, buranın el birliği ile çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek, müdahale edilmezse daha uzun yıllar kapalı kalma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

AVM’NİN KAPISINA KİLİT VURULDU, BÜYÜKŞEHİR SATIŞA ÇIKARDI!

Yıllarca açılmayı bekleyen, büyük umutlarla açılan fakat beklenildiği olmayan AVM, yönetimsel sorunlar yüzünden büyük bir çıkmaza döndü. 2010 yılında temelleri atılan ve 1 yıl sonra Van’da yaşanan 2 yıkıcı depremin ardından yapımına ara verilen Park AVM’nin ne olacağı yönündeki belirsizlik ise devam ediyor. 2019’un Şubat ayında faaliyete giren ve vatandaşların büyük bir heyecanla beklediği AVM beklentileri karşılayamadı. Öte yandan yönetimin yetersizliği, vatandaşların rağbet etmemesi, sinema, otopark gibi alanların eksikliği gibi sebeplerden dolayı esnaf, her geçen gün iş yerleri kapatma yoluna gitti. Suların kesilmesi ve elektriklerin kesilmesinden dolayı AVM’ye ne insanlar girebildi ne de etrafında açılan kafe ve dükkân sahiplerinin yüzü güldü. Van Büyükşehir Belediyesi’nin belirlemiş olduğu yönetim ve göreve getirdiği kişi işten anlamayınca olan Van’a ve orada yatırım yapan yatırımcıya oldu. Tüm bu gelişmelerin ardından son olarak da Van Büyükşehir Belediyesi kendisine ait olan 75 dükkânı 120 milyon liraya satışa çıkardı.

O AVM’NİN MÜTEAHHİTİ: AVM İÇİN ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ!

Park AVM Müteahhitti Mehmet Zahit Kubik, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları anlatı: “Park AVM bugün Van’ın en kıymetli ve en önemli yerlerinden birinde yer almaktadır. Buranın toplam değeri 250-300 Trilyon civarında. Fakat daha önce belediyenin ihale ile verdiği firma maalesef buraya sadece ticari amaçla baktığı için işi yürütemedi. Ticari gözle bakmadan önce buranın bir AVM olduğunu ve buradaki esnafların durumunu, halkın bu iş yerine bakış açılarını ve en önemlisi Van’da ikinci büyük AVM niteliğinde olup rekabet gücünün olmasını sezmeleri gerekirdi. Açılışının üstünden 1,5 sene geçmesine rağmen firma bu işi beceremedi. Bir türlü toparlayamadı. Buranın mülkiyeti ise yarısının belediyeye ait şimdi ise Van Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine ait 75 adet dükkân ve 860 metrekarelik hissesini satışa çıkardı. Peki, diğer yarısının akıbeti ne olacak, esnaf mağdur durumda buna çözüm üretilmeli.”

“ŞANSLARINI DENEDİLER OLMADI”

“Tabi artık Park AVM satılır mı satılmaz mı, orası bilinmiyor” diyen Kubik AVM’nin mecut durumu için ayrıca: “Satım kararından sonra işlerin uzayacağını biliyoruz. Fakat şunu da söylemek istiyorum, orada esnaf olan vatandaşların ya da dükkânları olan insanların mağdur olduğunu ve bu işin bir an önce çözülmesi gerektiğini bilmelerini istiyorum. El birliği ve yetkililer bu soruna bir çözüm bulmazsa 3 yıla da açılmaz 10 yıla da açılmaz. Bu AVM gerçekten kullanım yeri, emek ve dekarasyon olarak Türkiye’nin en güzel AVM’leriden biri. İlk başta buradaki esnafların onayı alarak ihaleye verildi. Fakat yeni açılan büyük bir iş yerinde dükkânın olursa firma için sende onay verirsin, şimdi amacımız burada suçlu bulmak değil, çözüm üretmek olmalı. Firma içinde şunu söylemek gerekirse profesyonel bir firma olmadıklarını için mağazaları doldurma şansları olmadı. Yani onlarda bir nevi onlarda şanslarını denediler. Şans tutmadı ama mağdur olan çok oldu.” Şeklinde konuştu.

NE FİRMA VAR NE DE KUYUMCULAR!

Eksi bir ve eksi ikinci katları Van’da en büyük kuyumcu çarsısı olmaya hazırdı ifadelerine yer veren Kubik, şunları kaydetti: “Cumhuriyet Caddesi için kuyumcular en büyük sıkıntı niteliğindedir. Pazar günleri kapalı hafta içiyse saat 17.00 kapatıyorlar. Yani buda Cumhuriyet Caddesi’ni o aralıkta ölü cadde konumuna getiriyor. Artı kiraları da çok yüksek, kuyumculardan dolayı oradaki başka esnaflarda o kadar yüksek kira verme zorunluluğu altına giriyor. Bunların kazançları bir olmadığı için kira fiyatlarının da bir olmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü pandemi döneminde olduğumuz için oradaki esnafların birçoğu kiralarını çıkaramaz hale geldi. Ama AVM’de kuyumcu mağazası diye bir proje yer alıyordu. Sözleşmede ise kuyumculara ayrılan yer amaç dışı kullanılamaz. Fakat hiç kimse bunu dikkate almadı. Ne kuyumcular geldi ne de AVM’ye düzgün bir firma, öylece ortada kala kaldı.”

KUBİK: “AÇILMASI YÖNÜNDE HENÜZ KARAR YOK”

Son olarak Müteahhit Kubik, bütün büyük şehirlerde kuyumcu çarşısı var Van’da neden olmasın hatta bu kadar önemli bir oluşum varken bugüne kadar çarşısının işlemesi gerekirdi diye tepkilerini dile getirdi. Kubik, “Zaten Cumhuriyet Caddesi’nin yarısından fazlası eski yapılardır. Ayrıca kiraları da yüksek ama bu oluşumu onlar için hazırladık, kiraların ise 3’te 1’irini verecekler, güvenilir bir alan olacak ve daha geniş, rahat olacak. Fakat tüm bunlara rağmen gelmemelerine engel tecil edecek durumlar oldu ve gelmediler. Daha çok kuyumculardan da dert yanmamın sebebi; bu proje çizilmeden önce kuyumcuların buraya gelmesi için onaylar alınmıştı. Öte yandan bu duruma da hiç kimse bir çaba sarf edemedi. Göz göre göre birçok insana istihdam olacak yerlerden biri ölüp gidiyor. Kimse kusura bakmasın ama Van sahipsizdir. AVM’de 157 dükkân olup en az 800 insana istihdam sağlayabilir. Şuan açılması durumunda da bir karar yok. Satılsa ne olacak onu da kimse bilmiyor ama kimse almaz ki. Satılacağına çok iyi bir firmaya verilebilir. Çünkü burası Van’ın en işlek caddesi ve buraya çok iyi bir firma getirilmiş olsa iyi işleyeceğinden de eminim.” Diye ekledi.

 ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-SERCAN CANSIZ