Van OSB'den 'Yatırım ve Destek Hamlesi' açıklaması

Van OSB'den 'Yatırım ve Destek Hamlesi' açıklaması
Van Organize ve Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu ve yatırımcıları ortak bir basın açıklaması yaparak, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ‘Yatırım ve Destek Hamlesi’ projeleri çerçevesinde mevcut yatırımcıların kaygılarını dile getirdiler.

- Van Fuar ve Kongre Merkezinde bir araya gelen Van OSB Yönetim Kurulu ve yatırımcılar adına konuşan OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt, cazibe merkezi illerin oluşturulması kapsamındaki gelişmeleri büyük bir ilgi ve umutla beklediklerini belirterek, “Bugüne kadar yapılan açıklamalar ve basında yer alan ve aksi yönde bir beyanda bulunulmayan ayrıntıları sanayiciler olarak takip etmekteyiz. Bölge yatırımcıları ve sanayicileri olarak da konuyla ilgili görüş ve düşüncelerimizle beraber endişelerimizi ve beklentilerimizi de paylaşmak istiyoruz. Detaylarının açıklanması beklenen teşvik paketinin kapsam ve içeriğinin bölgesel farklılıklar içermesini kısmen olumlu karşılamamıza rağmen, keskin sektör ayrımlarına ve yeni yapılacak olan yatırımlara dayanmasını bölge yatırımcıları olarak önlem alınmadığı takdirde bölge firmalarının geleceği adına büyük bir risk olarak değerlendirmekteyiz” dedi.

Van'ın merkez olduğu 2. bölgede tekstil, arıcılık, küçükbaş hayvancılık, meyvecilik, tıbbı ve aromatik bitkilerin üretiminin desteklendiğini ifade eden Bozkurt, “Çoğunluğu tarım sektörünü ilgilendiren ve birbiriyle ilişkili olan bu başlıkların satın alma garantili devlet desteği içinde kalması ve diğer mevcut yatırımların bu kapsam dışında tutulması hâlihazırdaki sanayi yatırımlarını tamamen rekabet ve üretim dışına iterek, ticari varlıklarını sonlandırmasına neden olabilecektir” şeklinde konuştu.



“Mevcut yatırımlar aynı şartlarda desteklenmeli”

Devletin vereceği satın alma garantisi kapsamında üretim yapmak için hazır olduklarını ifade eden Bozkurt, “Cazibe merkezi iller kapsamında doğru sektörlerde yeni işletmeler kurulmasını desteklediğimiz gibi öncelikli olarak mevcut yatırımlarında aynı şartlarda desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizler bölge yatırımcıları olarak cazibe merkezi iller kapsamındaki uygulamalar neticesinde desteklendiğimiz takdirde, kazancımızı yeni yatırımlara dönüştürmek için bölge yatırımcıları olarak memleketimiz Van'da yeni yatırımlar yapmaktan çekinmeyeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” diye konuştu.
Teşvik paketleri oluşturulurken bölgede iş yapan sanayicilerin fikrine başvurulmadığından yakınan Bozkurt, ayrıca bölgede en az 20 yıl vergi muafiyetinin de getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Gökçenay Group Temsilcisi Bedrettin Gökçenay ise bölgede yaşanan güvenlik sorununun çözülmesi gerektiğini ifade etti.