Van Müzesi sanal ortam ziyaretine açıldı

Van Müzesi sanal ortam ziyaretine açıldı
Dünyanın en büyük Urartu müzesi olan Van Müzesi, gerekli teknik çalışmaların tamamlanması ardından sanal ortam ziyaretine açıldı. Müze Müdürü Erol Uslu, Gün ışığına çıkarılmış pek çok eserin sergilendiği Van Müzesi artık bir tuş kadar yakın. dedi.

 2011 yılında meydana gelen depremde yıkılan Van Müzesi için Van Kalesi yanında 2012 yılında yeni bir binanın temeli atıldı. Van turizmi açısından önemli bir işlevi olan müze binası 2019 yılında tamamlanarak ziyarete açıldı. Ancak kısa süre sonra yaşanan pandemiden dolayı alınan kısıtlama kararları nedeniyle müzenin hem tanıtımı hem ziyareti konusunda zorluklar ortaya çıktı. Bunun sonucunda yapılan çalışmayla müze sanal ortam ziyaretine açılmış oldu.

SANAL ZİYARET ÇALIŞMALARI YAPILDI

Müzenin ziyarete açılması ardından sanal ziyaretler için de teknik çalışmalar başlatılmıştı.
Bu çalışmaların sonlanmasıyla şimdi Van Müzesi sanal ortamdan da ziyaret edilebiliyor.
Müzeyi, https://sanalmuze.gov.tr/muzeler/VAN_MUZESI/ adresinden ziyaret etmek mümkün.

 

‘İNSANLAR EVLERİNDE DE GEZEBİLECEK’

Bakanlıkça başlatılan çalışma kapsamında sanal müzeler oluşturulduğunu belirten Van Müzesi Müdürü Erol Uslu, “Ülkemizde Covid-19 Pandemisinden dolayı alınan tedbirler kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca Müze ve Örenyerleri hafta içi ziyaretleri için 10.00-16.00 saatlerini belirlemiştir. Ancak Bakanlıkça yürütülen çalışmalar kapsamında insanların evinde rahat bir şekilde gezebilecekleri sanal müzeler oluşturmuştur.” dedi. 

‘KÜLTÜR GEZİSİNE ENGEL KALMADI’

Sanal müze çalışmalarıyla artık kültür gezilerine bir engel kalmadığını ifade eden Uslu, “Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık ziyaretçilerin gidemedikleri yerleri bile gezmek istedikleri zaman hemen elleri altında bulabilecekleri çok güzel bir uygulama sanal müzeler. Koronavirüs salgını nedeniyle hem dünya hem de ülkemizde birçok önlemler alındı ve alınmaya devam ediliyor. Sosyal ortamlardan bir anda uzaklaşmak herkese garip gelebilir ve hatta bu duruma alışmak biraz zor olabilir. Ama bu durum kültür gezisi yapılmasına engel değil.” diye konuştu.

‘VAN MÜZESİ BİR TUŞ KADAR YAKIN’

Aynı uygulamanın Van Müzesi için de devrede olduğunu söyleyen Uslu, şunları kaydetti:
“Gün ışığına çıkarılmış pek çok eserin sergilendiği Van Müzesi artık bir tuş kadar yakın. Birçok medeniyete ait önemli binlerce esere ev sahipliğini yapan Van Müzesi, gelip müzeyi tamamen gezmek istediğinizde gezinin tüm gün bile sürebildiği çağdaş müzecilik anlayışı ile yapılan önemli müzelerden biri konumundadır. Sanal Van Müzesi gezisi size, bilgisayarınızın başından ayrılmadan Paleolotik dönemden başlayıp Urartu, Pers, Sasani, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Beylikler dönemi gibi birçok nadir önemli eserleri görebileceğiniz harika bir deneyim sunuyor.”

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI