Van Kahvaltısı Coğrafi İşareti aldı, sıra markalaşmada!

Van Kahvaltısı Coğrafi İşareti aldı, sıra markalaşmada!
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Eski Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Kahvaltısı’nın coğrafi işaret belgesini alındığı müjdesini verdi

Son yıllarda birçok kentin önemli değerleri için çaba verdiği coğrafi işaret belgesi konusunda Van’ın girişimleri de aralıksız sürüyor. Van TSO eliyle bazı Van Kahvaltısı ve Van Yemekleri’nin tescillenmesinin ardından büyük müjde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’dan geldi. Van YYÜ rektörlüğü döneminde kahvaltının tescillenmeyeceği yönündeki engellere rağmen ciddi girişimler yapan ve sürecin takibini görevden ayrılmasına rağmen sürdüren, kahvaltının tescillendiği belgeyi paylaşarak Van Kahvaltısı’nın Coğrafi İşaret aldığını duyurdu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Eski Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Kahvaltısı’nın coğrafi işaret belgesini alındığı müjdesini verdi. Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen çalışmalar sonucu, Keledoş, Murtuğa, Kavut ve Savatlı Gümüş İşlemesinin coğrafi işaret tescil belgeleri alınmasının ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Eski Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, sosyal medya üzerinden yaptığı yazılı açıklamada Van Kahvaltısı’nın ‘Coğrafi İşaret Belgesi’ alındığı müjdesini paylaştı.

Van’da son yıllarda tescillenmesi ve marka haline getirilmesi için yoğun çaba sarfedilen Van Kahvaltısı ile ilgili beklenen büyük haber sonunda geldi. Son yıllarda murtuğa, kavut gibi bazı bileşenleri tescillenen Van Kahvaltısı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin girişimleri ile bir öğün olarak resmen coğrafi işaretlenmiş oldu. Geçtiğimiz dönem rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’ın girişimlerini yapıp tescil için yoğun çaba sarfettiği Van Kahvaltısı’nın Coğrafi İşaret alma süreci yine Battal tarafından duyurulurken, belgenin ilk fotoğrafını da yine kendisi tarafından paylaşıldı. Van’a bu müjdeyi veren Battal, ayrıca Şehrivan aracılığı ile ilgili olarak bazı önemli değerlendirmelerde bulundu. Battal, Van Kahvaltısı’nın markalaşması sürecinde bundan sonra birçok kurum, kuruluşa önemli sorumluluklar düştüğünü kaydederek bu adımları tek tek sıraladı. Battal başta YYÜ öncülüğünde bir komisyon kurulup kahvaltının logo ve markalaşması ile ilgili adımların atılması olmak üzere yeni sürecin yol haritasını Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

BATTAL: VAN KAHVALTISI COĞRAFİ İŞARET BELGESİNİ ALDIK

Geçtiğimiz günlerde kahvaltının onay aldığı ile ilgili müjdeli haberi sosyal medya üzerinden paylaşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Eski Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Değerli Vanlı hemşerilerim, sizlerle bir hayırlı haberi paylaşmak istedim. Daha doğrusu müjdeli haberi sizlere vermek istedim. Yaklaşık iki yıldır uğraştığımız Van Kahvaltısı için coğrafi İşaret Belgesini almış bulunuyoruz. Başkanımız birkaç gün içinde takdim edecek. Değerli Vanlı hemşerilerim, rektörlük görevim esnasında başvurusunu yaptığımız ve sıkı bir şekilde takip ettiğim Van Kahvaltısı coğrafi işaret belgesini almış bulunuyoruz. İnşallah Van için hayırlı olur daha güzel şeylere vesile olacaktır.”

VAN’DAKİ PAYDAŞLARA AYRI AYRI TEŞEKKÜR ETTİ!

Bu süreçte bize her türlü kolaylığı tanıyan ve yardım eden Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Habip Asan’a, her zaman bize destek olan sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez’e ve süreci aksatmadan yürümesini sağlayan rektör arkadaşım Prof. Dr. Hamdullah Şevli'ye, Prof. Dr. Semra Demir'e, bütün çalışmaların yapılmasında emeği gecen Prof. Dr. Elvan Ocak'a, Başkan yardımcılarımız Cemil Başpınar ve Dr. Mehmet Uyar'a, Daire Başkanımız Hakan Kızıltepe'ye, Tarım Bakanlığındaki ilgili uzman arkadaşlara ve süreci birlikte yürüttüğümüz Van Ticaret ve Sanayi Başkanı Necdet Takva’ya, Van Ticaret Sanayi Borsası Başkanı Naif Süer, Tarım il Müdürü İbrahim Görentaş'a çok teşekkür ediyorum” dedi.

VAN GÜL REÇELİ DE PATENTİ ALDI!

Battal, devamında şunları kaydetti: “Ayrıca Prof. Dr. Elvan Ocak'ın sunduğu Van Gül Reçeli de coğrafi işaret almıştır. Van'ımız için hayırlı olsun. Van için çalışmak benim için bir ayrıcalıktır ve en çok zevk aldığım bir durumdur. Çok mutluyum. Ayrıca Van kahvaltısının yurt içinde ve yurt dışında tanıtılmasında çok büyük katkıları olan Yusuf Konak'a ve bütün Van Kahvaltısı salonu sahiplerine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

BELGEYİ PAYLAŞTI!

Öte yandan müjdesini verdiği coğrafi işaret tescil belgesinin ilk görüntüsünü dün itibariyle sosyal medya sayfasında da paylaşan Battal, “Uzun çalışmalar sonucunda nihayet Van Kahvaltısı Cografi İşaret Belgemiz düzenlendi. Hayırlı uğurlu olsun. Patent Ve Marka Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Habip Asan’a, Yardımcılarına ve ilgili daire başkanlarına çok teşekkür ederim.” Sözlerine yer verdi. Battal, bundan sonraki süreçte Van’daki kurum ve kuruluşlara da önemli görevler düştüğünü söyledi.

VAN’DAKİ KURUMLARA ÇAĞRI: YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR!

Battal, Şehrivan’a yaptığı açıklamada kahvaltı ile ilgili olarak, “Bu süreçte hepimizin yapması gereken çok şey var. Bu durumu fırsata çevirmemiz gerekiyor. Bunun için de hızlı bir şekilde tescili yapan üniversite öncülüğünde Van TSO, Van TB ve Tarım İl müdürlüğü tarafından bir komisyon oluşturulması gerekir. Bu komisyon Van Kahvaltısı belgesini vermeli ve takibini yapmalı. Bunlara ek olarak Van kahvaltısını ifade eden bir logo oluşturulması gerekir. Ayrıyeten bir yönetmelik/yönergesi olması gerekir.” Sözlerine yer verdi.

BUNDAN SONRA BİR KAVAHTICILAR VAR BİR DE VAN KAHVALTICILARI

Battal, atılacak adımlarla ilgili olarak ayrıca, “Artık ‘Van Kahvaltısı veriyorum’ diyen kişi veya kurum komisyon kararı ile bütün alt yapısı incelenip bu belge komisyon tarafından verilmeli ve bu belge işyerine asılmalı, logo da dışardan görülecek şekilde asılmalıdır. Bu tescil ve işlemlerle artık bir ayrım da oluşacak. Artık Van’da bir kahvaltıcı olacak bir de Van Kahvaltıcısı olacak. Belge almayan mekânına Van Kahvaltısı yazamayacak. Kahvaltıcıları bu konuda bilgilendirilmelidir. Bu Belge komisyona bu yetkiyi veriyor.” Dedi. Battal ayrıca, “Komisyon bu durumu iyi tanıtıp takip ederse coğrafi işaretlere uygun kahvaltı ürünlerini üreten köylümüz ve esnafımız da daha cok kazanabilecek. Ayrıca dondurulmuş Van kahvaltısı üretimine geçilebilir. Bir kişilik, iki kişilik paketler, dondurulmuş ürünler üretilebilir ve marketlerde satışa sunulabilir. Bu durum marka kiralama (franchising) zinciri oluşturulması için bir fırsattır.” Şeklinde konuştu. 

ŞEHRİVAN HABER: ÖMER AYKAÇ/ERDAL ERBAŞ