Van'ın tramvay sessizliği!

Van'ın tramvay sessizliği!
Son zamanlarda sıkça konuşulup tartışılan kentin lobi eksikliği, sahipsizliği ve Vanlılık kültürünün oluşmaması kentin bir çok önemli konusunda kendisini htiriyor.

Vanlılık adına yoğun tartışmalar yürütülürken bir taraftan da Van adına önemli konular es geçiliyor. Bunlardan biri de kentin ulaşımdaki en kritik yatırımı olan tramvay meselesi. Vali Zorluoğlu’nun "Van karar versin" dediği tramvay, trambüs projeleri için Van’dan ne yazık ki ses çıkmış değil. Sadece belli kişiler konuşup konuyu sıcak tutmaya çalışırken Büyükşehir’in konu ile ilgili kararı ise belirsizliğini koruyor.

Vanlıların en fazla yakındığı ve her seferiden dile getirilen lobicilikle Van’ın sahipsizliği gözler önüne seriliyor. Bu sahipsizliğe son dönemlerdeki en büyük örnek ise "Van’a tramvay mı yapılsın, trambüs mü?" konusu oldu. Van’ın trafiğini rahatlatmaya yönelik atılan adımlar çerçevesinde Van Büyükşehir Belediyesi raylı sistemi ele aldı. Malatya ve Kayseri’den gelen ekipler Van’da raylı sistem için çalışma yaptı. Bir ekip Van’daki nüfusu ele aldığı diğeri ise raylı sistem olur mu olmaz mı diye çalışma yaptı. Çalışma sonucunda trambüs fikri ağır basarken Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, "Bu konu biraz konuşulsun ve tartışılsın" dedi. Zorluoğlu’nun bu açıklamasının ardından Şehrivan Gazetesi konuyu bir kaç kez gündeme taşıdı. Vanlıların tramvayı istediği açık bir farkla gözler önüne serilirken, kenette söz hakkı STK, dernek ve odalar ise bu konuya sessiz kaldı. Gazeteniz Şehrivan olarak bu sessizliği, Van’da bakanlara, birçok bürokrata Van için hiçbir zaman sessiz kalmayan Van TSO ve Van TB eski başkanlarından iş adamı Feridun Irak’a sorduk. Sessiz kalmayan isimlerden biri Irak olurken bir diğeri ise Van için çalışan ve her defasında tramvay diye bağıran Van Gölü Aktivistleri Derneği oldu...

Şehrivan Gazetesi'nden Önder Altınal'ın haberine göre; Son zamanlarda sıkça konuşulup tartışılan kentin lobi eksikliği, sahipsizliği ve Vanlılık kültürünün oluşmaması kentin bir çok önemli konusunda kendisini htiriyor. Vanlılık adına yoğun tartışmalar yürütülürken bir taraftan da Van adına önemli konular es geçiliyor. Bunlardan biri de kentin ulaşımdaki en kritik yatırımı olan tramvay meselesi. Vali Zorluoğlu’nun "Van karar versin" dediği tramvay, trambüs projeleri için Van’dan ne yazık ki ses çıkmış değil. Sadece belli kişiler konuşup konuyu sıcak tutmaya çalışırken Büyükşehir’in konu ile ilgili kararı ise belirsizliğini koruyor. 400-500 bin nüfuslu şehirlere tramvay yapılırken, Van’da ise tramvay mı yapalım yoksa trambüs mü tartışması başlatıldı. Buna rağmen Van’da bu konuyu konuşan ya da tartışan kimse olmadı.

Van’ın trafiğini rahatlatmaya yönelik atılan adımlar çerçevesinde Van Büyükşehir Belediyesi raylı sistemi ele aldı. Malatya ve Kayseri’den gelen ekipler Van’da raylı sistem için çalışma yaptı. Bir ekip Van’daki nüfusu ele aldığı diğeri ise raylı sistem olur mu olmaz mı diye çalışma yaptı. Çalışma sonucunda trambüs fikri ağır basarken Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, "Bu konu biraz konuşulsun ve tartışılsın" dedi. Zorluoğlu’nun bu açıklamasının ardından Şehrivan Gazetesi olarak vatandaş ile görüştük. Vanlıların tramvayı istediği açık bir farkla gözler önüne serilirken, kenette söz hakkı STK, dernek ve odalar ise bu konuya sessiz kaldı. Gazeteniz Şehrivan olarak bu sessizliği, Van’da bakanlara, birçok bürokrata Van için hiçbir zaman sessiz kalmayan Van TSO ve Van TB eski başkanlarından iş adamı Feridun Irak’a sorduk. Sessiz kalmayan isimlerden biri Irak olurken bir diğeri ise Van için çalışan ve her defasında tramvay diye bağıran Van Gölü Aktivistleri Derneği oldu...

NEDEN BU KADAR SESSİZSİNİZ?

Geçtiğimiz günlerde gazetemizde manşet olan Van’daki tabela dernekleri haberi tramvay konusunda neden sessiz kalındığını gösteriyor. Van’da 800’ye yakın dernek bulunmasına rağmen “Tramvay istiyoruz” açıklaması yapan dernek ya da dernekler, STK’lar, odalar olmadı. Birçok STK bir arada olmasına rağmen bir ortak açıklama yapma gereği de görülmedi. Sadece STK başkan ya da temsilcilerin sosyal medyada yazdıkları oldu. Peki, bu kadar STK, dernek ve oda neden bu kadar sessiz. Van için büyük öneme sahip olan STK’lar neden sessiz kalıyor? Bunun cevabı da bekleniyor...

IRAK: SESSİZLİĞİ ANLAMIŞ DEĞİLİM

STK’ların sessizliğini ve tramvay mı trambüs mü sorusunu Van TSO ve Van TB eski başkanlarından iş adamı Feridun Irak’a sorduk. Irak şöyle konuştu: “Van kamuoyunun son yıllardaki tepkisizliğini doğrusunu söylemek gerekirse bende anlamış değilim. Toplum meseleleri yakından ilgilendiren projeler gündeme geldiğinde bu projelerle ilgili başta STK’lar olmak üzere kanaat önderleri de dahil fikirlerini beyan etmeleri önemlidir. Bu fikir çerçevesinde yapılan araştırmalar sonucunda projelerin uygulanmaya konulması çok daha sağlıklı, halkın beklentisine karşılık vermiş ve en önemlisi de kaynak israf edilmemiş olacaktır.”

“TARTIŞMAYA GEREK YOK” DEDİ! TABİ Kİ DE TRAMVAY

“Tramvay mı trambüs mü” sorusunu da cevaplayan Irak, “Van’da ciddi anlamda bir trafik sorunu yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra 35 yıl önce kurulmuş olan ve bugün öğrenci sayısı 40 binlere dayanan bir üniversitemiz söz konusudur. Son nüfus oranlarına baktığımız zaman Van nüfusu 1 milyon 100 binin üzerine çıkmış durumda. Böyle bir durumda elbette ki Van’ın biran evvel tramvaya kavuşturulması gerekli ve elzemdir. Güzergahı da ilk etapta Edremit’ten üniversite arasıdır. Bu konu gündeme geldiği zaman tramvay mı trambüs mü sorgulamasını ben çok gereksiz görüyorum. Bizim 4’te bir büyüklüğümüzde olan Erzincan’a tramvay yapılması planlanırken, yarımız kadar olan Erzurum’a tramvay yapılırken ve daha önce bizden nüfus ve kapasite olarak çok daha küçük illerde tramvay hizmet verirken, Van’da tramvay mı, trambüs mü tartışmasını ben gereksiz görüyorum. Bunun tartışılmasına gerek yok. Elbette ki tramvay yapılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

“BİZİMKİLERDEN BİR SES YOK”

Tramvay konusunda Van kamuoyunun hareketlenmesi gerektiğine dikkat çeken Irak şöyle konuştu: “Bu konuda Van kamuoyu da hareketlenmelidir. Az önce de belirttiğim gibi STK temsilcileri ile kanaat önderleri harekete geçmeli. Bu kuruluşlar ya da kesimler hiç çekinmeden toplumun sorunları için görüşlerini ortaya koymalıdır. Bu görüşler ortaya konulduğu zaman kimsenin alınmasına ya da gücenmesine gerek yoktu. Neticede burada bir fikir ortaya konulmaktadır. Zemin hazırlamak adına tartışmak en doğrusudur. Sayın Vali de bunu yapmak istemiş. Buyurun tartışın demiş ama nedense bizimkilerden bir ses yok.”

GÜZERGAH DOĞRU BİR GÜZERGAHTIR

Tüm kurum ve kuruluşların yer aldığı Edremit ile Üniversite arasındaki güzergahın doğu bir güzergah olduğuna işaret eden Irak, “Buradan da Sayın Validen bir ricamız olsun. Trambüsü gerçekten gündemden çıkarılmalı. Tramvay bu halkın en büyük hakkıdır ve bu bir an önce projelendirilmelidir. Burada trafik akışı için yapılacak alt geçit ve kavşaklarda bu proje kapsamında projelendirilmelidir. Yoksa bugün yapılacak yatırımlar ileri de tramvay yatırımının önünü kesebilir. Buna fırsat verilmemelidir. Üniversiteden bu tarafa baktığımız zaman, üniversite, Organize Sanayi Bölgesi, oto sanayi, AFAD ve bunun gibi kurum ve kuruluşların yanı sıra otogar, Tuşba, İpekyolu belediye ve kaymakamlıkları, stadyum, yeni yapılması planlanan stadyum, hastaneler, yapılması planlanan valilik ve emniyet müdürlüğü, Edremit Belediye ve kaymakamlığı bu güzergahta olmasından dolayı tramvay ilk etapta burada hizmete başlamalıdır.” Dedi.

BİR TEK ONLAR KONUŞUYOR!

Tramvay talebini bir tek Van Gölü Aktivistleri Derneği konuşuyor. Her platformda tramvayı dile getiren ve talep eden aktivistler tramvayın Van için 100 yıllık bir hayal olduğunu da anlatıyor. Aktivistler, “Tramvayı, nüfusuna göre en çok kullanan şehir ile en az kullanan şehirlerin kıyaslamasını yaptık. Günlük raylı sistem kullanıcısı göre şehirlere baktığımızda Eskişehir 114 bin, Samsun 49 bin, Konya 71 bin, Gaziantep 35 bin, Antalya 37 bin ve Adana

25 bin civarında. Peki, tramvay yapılacak olan şehirlerde nüfus durumu nedir? Bunu da şöyle açıklayalım Erzurum nüfusu 762 bin ve Erzincan nüfusu ise 226 bin. Tramvay mı tambüs mü tartışmasının açıldığı Van’da ise nüfus 1 milyon 100 bin. Tam da bu rakamlar Van’da tramvayın ihtiyaç olduğunu gösteriyor.” İfadelerini kullanıldı.

KARŞILAŞTIRMALAR YAPILDI

Aktivistlerin açıklamasının devamın şunları kaydedildi: “Eskişehir nüfusuna göre günlük raylı sistemi kullanan yolcu sayısı 114 bin ile ülkemizde en çok kullanan il olma özelliğini taşımaktadır. Eskişehir‘i birinci yapan nedenler nelerdir? ESTRAM (Eskişehir Tramvay Projesi) Eskişehir Tramvay Ağı, iki hat şehrin iki üniversitesini birbirine bağlayan toplam 26 duraktan oluşmaktadır. Bu 26 durak Eskişehir’de bulunan iki üniversite, otogar, hastane gibi önemli kamu kurum ve kuruluşları demir ağlarla birbirine bağlamaktadır. Van ile karşılaştırmak için en çok yolcu taşınan Eskişehir tramvay hattını örnek aldık. Muhtemelen Van’ın tramvay güzergâhı Van YYÜ’den başlayıp Edremit’e kadar devam edecek ve 30 km civarında bu hat üzerinde hastaneler, havaalanı, otogar, stadyum, sanayi siteleri, belediyeler, valilik, resmi kurumlar, stadyum ve ilerde planlanan Van’ın ikinci üniversitesi olan Van Zehra Üniversitesi gibi birçok kurum-kuruluş bulunmaktadır. Van da tıpkı Eskişehir gibi neredeyse tüm kurum ve kuruluşları demir ağlarla birbirine bağlayacak müstesna bir kent. Hatta Van, tramvay güzergâhı olarak Eskişehir’den daha da avantajlı bir konumda diyebiliriz.”

“TRAMVAY EN ÇOK VAN’DA KULLANILACAK”

Van’da Eskişehir’e göre daha fazla tramvay yolcu sayısının olduğunu ifade edilirken, “Eskişehir havaalanında yıllık 90 bin yolcu seyahat ediyor ancak Eskişehir havaalanı tramvay hattı güzergâhında değil. (Sadece Dış Hatlarda yolcu taşımacılığı yapılıyor.) Van Ferit Melen Havaalanında yolcu sayısı ise 1 milyon 665 bin, yine plana göre Van Ferit Melen Havaalanı tramvay güzergahı üzerinde yer alacak. Aynı şekilde Eskişehir stadyumu da tramvay hattı üzerinde değil. Yeni yapılacak Van şehir stadyumu tramvay hattı güzergâhında olacak. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Kısaca yapılması düşünülen Van tramvay hattı; nüfusuna göre Eskişehir ile kıyaslandığında lider olmaya aday. Yani, Türkiye’de nüfusuna göre tramvayı en çok kullanacak şehir Van olacak dersek yanlış olmaz.” Denildi.