Van için beklenen tarih açıklandı! 2018'de kapılarını açıyor

Van için beklenen tarih açıklandı! 2018'de kapılarını açıyor
Van Valisi Murat Zorluoğlu, 2012 yılından bu yana temeli atılan, ancak halen hizmete hazır hale gelmeyen Van Urartu Müzesi’nde incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Vali Zorluoğlu, müzenin 2018 yılı başında açılacağını söyledi.

Vali Murat Zorluoğlu, Cumartesi günü Van Kalesi yanında bulunan ve 2012 yılında temeli atılan Van Urartu Müzesi’nde incelemelerde bulundu. Halen yer yer zemin düzenlemesi yapılan ve onarım işleri süren binayı dolaşan Vali Zorluoğlu’na Müze Müdürü detaylı bilgiler verdi.

“BİR AN ÖNCE HİZMETE AÇILMALI”

Daha sonra Kültür ve Turizm İl Müdürü, Müze Müdürü, Rölove ve Anıtlar Müdürü ile müteahhit ve diğer yetkililerle bir araya gelen Vali Murat Zorluoğlu, müzenin genel durumuna ilişkin bilgi aldı.

Öncesinde bir açıklama yapan Vali Zorluoğlu, şunları söyledi:

“Van Urartu Müzesi stratejik önemi olan bir fikir. Bunun neredeyse tamamlanma aşamasına gelmiş olması ilimiz adına büyük bir kazanç. Gerçekten Van çok kadim bir medeniyet, çok eski bir şehir ve Van’ın binlerce yıl öncesine uzanan geçmişin izlerine gidecek, bugüne taşıyacak ve bunları bir bütün halinde ziyaretçilerine sunacak böyle bir mekânın bugün bu seviyeye getirilmesi hakikaten beni de çok mutlu etti. Az önce müze müdürümüzün de anlattığı hususlar çerçevesinde bir cazibe merkezi olacağını işaret ediyor. Tabi bina fiziki olarak tamamlanmış ama şimdi teşhir kısmı yoğun bir şeklide devam ediyor. İnşallah kısa bir süre içinde tamamlanır ve hizmete açılması bizim en önceliklerimizden biri olacak. Epey zamandır Van’ın gündeminde olan bir konu, geldiğimden bu yana vatandaşların ‘artık bu bitmeyecek mi?’ tarzında serzenişlerini gördüm, dolayısıyla çok fazla bir zamanımız kalmamışa benziyor. Bir an önce buranın tamamlanıp hizmete açılması gerekiyor."

“EN KISA ZAMAN’ DİYE BİR ZAMAN TANIMIYORUM”

Daha sonra Rolöve ve Anıtlar Müdürü, müzenin çevre düzenlemesi ve teşhir gibi sorunlarının olduğunu, bu eksikleri gidermeye çalıştıklarını belirterek en kısa zamanda tamamlayacaklarını söyledi.
Vali Zorluoğlu ise, “en kısa zaman” sözüne tepki göstererek, “Eksiklerin yüklenici tarafından süratle giderilmesi lazım. ‘En kısa zaman’ diye bir zaman tanımıyorum. Belli bir zaman diliminde bu işler hal edilecek. Sorun ne ise onu bana getireceksiniz, zaman zaman gelip bakacağım, siz üzerinize düşeni yapın biz de valilik ve belediye olarak elimizden gelen desteği sunacağız” diye konuştu.

2018’DE AÇILACAK

Müze yetkilileri ile yapılan toplantının sonunda kısa bir değerlendirme yapan Vali Zorluoğlu, müzenin 2018’de açılacağını belirterek, “Verilen bilgiler doğrultusunda anlaşılan o ki önümüzdeki yılbaşında müzenin açılışını yapacağız. Burada verdiğiniz sözleri tutacaksınız, zaten ben işimi takip eden bir valiyim, aralıklarla gelip buradaki çalışmaları denetleyeceğim” dedi.

ARITMA TESİSİ KONUSU

Bir soru üzerine Vali Zorluoğlu, Van Gölü kirliliği ve arıtma tesisi konusuna da şu açıklığı getirdi:

“Van gölünü esas kirleten arıtma tesisinin yokluğudur, bununla ilgili ihalemizi yapacağız, bu sene inşallah onun ihalesini yapacağız, projesi hazır küçük revizyonlarla başlatıyoruz.  Çevre ve Şehircilik Bakanımızla da görüştüm, İller Bankası ile de, onlar da bize destek oluyorlar. İnşallah bizim hesabımıza göre iki yıl içerisinde o tesisi yapıp, faaliyete geçireceğiz. Artık eskide olduğu gibi her tarafta suya girilebilecek. Valilik ve belediye olarak en öncelikli konularımızdan bir tanesidir bu. Onun dışında Van gölünü kirleten diğer unsurları da rehabilite edeceğiz.”     

HABER: Adil HARMANCI
KAYNAK: PRESTİJ GAZETESİ