Van Gölü ve çevre kirliliğine dikkat çektiler

Van Gölü ve çevre kirliliğine dikkat çektiler
Vadi Doğa Sporları Kulübü üyeleri, Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı İnce Kaya (Por) köyünde bulunan kalderanın zirvesine tırmanış gerçekleştirdi.

Vadi Doğa Sporları Kulübü üyesi 130 kişi geçtiğimiz hafta sonu, Tatvan ilçesine bağlı İnce Kaya köyünde bulunan Por kalderasına tırmanış gerçekleştirdi.

TIRMANIŞA DAİR

Yaptıkları tırmanışla ilgili bilgi veren Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez, “130 kişi, Urartu döneminden kalan çok katlı kaya evlerini, kalderadaki mağaraları, zirvedeki kaleyi ve Por kalderası çanağını gezdik. Şehir gürültüsünden uzak bir ortamda Por’da doğayla, tarihle buluştuk.” dedi. 

HER HAFTA FARKLI BİR DAĞ  

Tırmanış etkinlikleri kapsamında her hafta farklı bir bölgede, ayrı bir dağda tırmanış gerçekleştireceklerini belirten Demez, “Etkinliklerimiz kesintisiz her hafta sonu devam ediyor. Her hafta sonu bilinmeyen doğa harikası yerleri keşfediyoruz ve sonrasında ekibimizi, doğaya gönül vermiş dostlarımızı götürüyoruz. Bu etkinlikler çerçevesinde bir farkındalık oluşturmak için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu. 

“DERDİMİZ ÇEVREMİZ VE VAN GÖLÜ”

Yaptıkları tırmanışlarla daha çok çevre duyarlılığı oluşturmak ve Van Gölü’ne dikkat çekmek istediklerini ifade eden Demez, şunları kaydetti:
“Evet, tırmanışlarla spor yapıyoruz ama bizim derdimiz daha çok çevremiz ve Van Gölü’müz. Biz, doğamızda canlı bırakmayan acımasız avcılara karşı, tarihi dokuyu yerle bir eden define avcılarına karşı, doğaya çöp bırakan kirleten tahrip edenlere karşı ve en önemlisi Van Gölü kirliliğine dikkat çekmek için sesimizi duyurma çabası içindeyiz. Bir bilinç oluşturulmazsa bahsettiğimiz bu alanlar korunamaz. Her şeyden önce bir bilinç oluşturmak, farkındalık yaratmak gerekiyor biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Kimsenin çöpünü temizlemek zorunda değiliz ama avcılara karşı, definecilere karşı ve çöp bırakanlara karşı söyleyecek sözümüz var. Doğa hepimizin ortak alanıdır, bütün canlıların ortak evidir. Temiz bir dünya, yeşil bir doğa, yaşanabilir bir ortam hepimiz için gereklidir.”


Prestij Haber: Adil HARMANCI