Van Evleri'nde onların adı yaşatılacak!

Van Evleri'nde onların adı yaşatılacak!
Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Kalecik Mahallesinde yapımı devam eden 4 Van Evi'ne, kente geçmiş dönemlerde hizmet edenlerin ismini verdiklerini söyledi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ile yok olmaya yüz tutan Van evlerinin turizme kazandırılması amacıyla proje hazırladıklarını belirten Özgökçe, 20 bin metrekarelik güzel bir alanda, bu konuyla ilgili herkesin oy birliğiyle projeye karar verildiğini aktardı.

Van evlerine verilen isimlerle ilgili yapılan eleştirilere de cevap veren Özgökçe, isimlere takılı kalınmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:



"Bu 4 evde Van'ın tipolojisine uygun Van evlerinin özelliğini kaybetmeden hazırlanmış Alipaşa Evi, Hüsrevpaşa Evi, Mehmet Eminpaşa ve Cevdetpaşa evi yaşatılarak içerisinde tüm kültürel, yöresel değerlerimiz yaşatılacak. Turizm açısından yeni bir cazibe ve çekim merkezi olacak. Bölgemizde çok önemli değerleri çok önemli şahsiyetleri Van'ın kadim kültüründe olan tüm isimleri yaşatacağız. Biz geldiğimiz günden beri isimlere takılmıyoruz. Hizmetlerimizi tüm ülkeye dünyaya tanıtmamız gerekirken, sadece isimler üzerinden maalesef kısır bir döngüye girmekteyiz."  

Van Evleri Projesi'ni yürüten Şahabettin Öztürk de Tuşba Belediyesi tarafından inşa edilen Van Evlerinin isimleriyle ilgili açıklama yapma gereği duyduklarını dile getirdi.



Öztürk, isimleri belirlemek amacıyla Valilikte bir komisyon kurulduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"İsimlerin belirlenmesinde herhangi bir kasıt ve art niyet söz konusu değildir. Dört Paşa da, vali de Van'da görev yapmış önemli şahsiyetlerdir. Bu şahısların gerek mahallelerde gerek kamu kurum ve kuruluşlarda isimleri söz konusudur. Özellikle Mehmet Emin Paşa Vanlıdır,  Van'da çok büyük hizmetleri vardır. Bugünkü türbesi ise eski Van şehri içerisindeki mezarlık alanı içinde yer almaktadır. Hüsrev Paşa yine Van'da 3 dönem Beylerbeyliği yapmış önemli bir kişiliktir. Kendisi de 1587'de Safevilerle savaşırken kendi vasiyeti üzerine Hüsrev Paşa külliyesinin doğu bölümündeki bir türbede defnedilmiştir. Diğer paşaların da zaman zaman Van'da çok önemli hizmetler yaptığı bilinmektedir. Bu amaçla isimler konmuştur."