Van esnafının normalleşme sevinci

Van esnafının normalleşme sevinci
Düşük riskli olarak sınıflandırılan ve Sağlık Bakanlığı tarafından ‘mavi’ renkli olarak işaretlenen Van’ın haritadaki rengi bir hafta içinde değişti. Risk haritasında düşük riskli iken orta riskli olan sarı renge dönüşen Van’da bir taraftan normale geçişin sevinci yaşanırken diğer taraftan vakaların yeniden artışının tedirginliği yaşanıyor.

Düşük riskli olarak sınıflandırılan ve Sağlık Bakanlığı tarafından ‘mavi’ renkli olarak işaretlenen Van’ın haritadaki rengi bir hafta içinde değişti. Risk haritasında düşük riskli iken orta riskli olan sarı renge dönüşen Van’da bir taraftan normale geçişin sevinci yaşanırken diğer taraftan vakaların yeniden artışının tedirginliği yaşanıyor.

Düşük risk grubunda yer alan Van’da kontrollü normalleşme sürecinin ilk hafta sonunda sokaklardaki insan yoğunluğu göze çarptı. Sağlık bakanlığının her 100 binde görülen vaka sayısını hesaplayarak bölge illeri ile birlikte Mavi olarak işaretlediği kentte ilk hafta sonu yoğun geçti. Sadece akşam saatlerinde uygulanan yasakların devam ettiği kentte vatandaşlar hafta sonu geldiği gibi kafe ve restoranlara akın etti. Yeniden eski kalabalık haline kavuşan Van’da bu tablo bir taraftan sevinç yaratırken diğer taraftan da uyarıların ardı ardına gelmesine neden oldu. Şehrivan’ın görüşüne başvurduğu esnaflar uzun süre sonra dükkanlarını açmanın ve müşteri ağırlamanın mutluluğunu yaşadığını söylerken aynı günün akşamında Sağlık Bakanlığı yeni risk haritasını paylaştı. Geçtiğimiz hafta mavi olarak kodlanan düşük riskli iller arasında yer alan Van, yüzbinde 17,49 vaka oranı ile sarı renkli yani orta riskli iller arasına girerken, geçtiğimiz hafta taziyeler nedeniyle vaka artışı başlayan kent için Van Valisi ‘tedbir’ uyarısı yaptı.

VAN’DA KONTROLLÜ HAFTA SONU

Mart ayıyla birlikte kademeli normalleşme dönemine girilirken, belli illerde hafta sonu kısıtlamaları kaldırıldı. Düşük risk grubunda yer alan Van’da da hafta sonu yasakları kaldırılırken, sabah saatlerinde sokaklarda, kafelerde ve alışveriş merkezlerine de yoğunluk oluştu. Yaklaşık 3.5 aydır hafta sonu evlerine kapanan Vanlılar havanında güzel olmasıyla birlikte kendilerini dışarı attı. Geçtiğimiz haftaki verilerde Düşük risk grubunda yer alan Van’da kontrollü normalleşme sürecinin ilk hafta sonunda sokaklardaki insan yoğunluğu göze çarptı.

AYLAR SONRA İLK KISITLAMASIZ HAFTA SONU VANLILARI MUTLU ETTİ

Korona virüsle mücadele kapsamında yasaklanan hafta sonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan kabine toplantısının ardından İller düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olmak üzere 4 ayrı kategoriye ayrıldı. Düşük ve orta risk grubunda yer alan kentlerin hafta sonu kısıtlamaları kaldırılırken yüksek ve çok yüksek kentlerin ise sadece Cumartesi yasaklarından muaf tutuldu. Düşük risk grubunda yer alan Van’da sabahın erken saatlerinde cadde ve sokaklarda yoğunluk oluşurken, yaklaşık 3,5 aylık kısıtlamanın ardından dükkanlarını açan Van esnafı da karardan oldukça memnun.

HAFTA SONU VANLILARIN BAYRAMI OLDU!

Hafta sonu kısıtlamalarının kalkması mutluluk verici olduğunu dile getiren vatandaşlardan Azad Karabat, “Diğer hafta sonlarına göre bu hafta sonu daha güzel geçti. Fakat bu hafta sonunda insanların hastalığı da unuttuğuna şahit oldum. Cadde ve sokaklarda yoğunluk var. İnsanların umursamaz davranışları beni kaygılandırıyor. Türkiye’nin dört bir tarafına rağmen düşük risk grubunda da yer almak sevindirici. Önemli olan bu rengi hiç bozmamak, hep mavi kalmak. Hiç kimse Van’ın bu kadar kısa sürede toparlanacağından emin değildi. Bir zamanlar en kötü iller arasında yer almamıza rağmen hemen toparladık. Bundan dolayı da hafta sonu kısıtlamaların kalkması da Vanlıların bayramı oldu. Umarım bundan sonra da hep böyle güzel devam eder. Ancak tedbiri elden bırakmamak lazım. En ufak bir tedbirsizlik bile rengimizin kırmızıya dönüşmesine sebep olabilir. Bu dengeyi ileri zamanlarda da tutturabilirsek ve vaka artışı yaşamazsak daha güzel olacak.” İfadelerine yer verdi.

VAKA SAYILARI DÜŞTÜ KEŞKE İŞ OLANAKLARI DA ARTSA!

Hafta sonu güneşini fırsat bilen vatandaşlardan Murat Çoban, “Normalleşme döneminde Van’ın vaka sayısında düşük olması hepimizi mutlu etti. Uzun zamandır hafta sonu dışarı çıkamamıştık. Bugünde havanın güzelliğini fırsat bilip dışarı çıktık. Vatandaşlar maske ve mesafe dikkat ederek bu başarıyı yakaladı. İnşallah bundan sonra da bu başarısını devam ettirir. Pandemi süreci herkesi ve her kesimi çok kötü etkiledi. Bazı esnafların işleri sadece hafta sonları iyiyken kısıtlama onları da ciddi anlamda zarara uğratmıştı. Eğer süreç iyi devam ederse ve kapanmamalar yaşanmazsa en azından esnaflarda biraz olsun toparlanır. Dediğim gibi vakaların düşüşü ve normalleşmenin başlaması güzel şeyler, ancak keşke bunlarla birlikte iş olanakları da açılsaydı. 6 aydan fazladır Van’da iş arıyorum. Kafe sektörünün açılmasıyla iş başvurusunda bulundum. Fakat 12 saat çalışıp 50 TL alacaksın dediler. Peki, soruyorum kim bu şartları kabul edip çalışmaya başlar ki. İşe ihtiyacı olan o kadar çok genç var ki bunu fırsat bilip ucuza çalıştırmaya çalışıyorlar. Hastalığın bitmesi durumunda Van’da işlerin daha da iyi olmasını temenni ediyorum.” Şeklinde konuştu.

SONRAKİ HEDEF: MASKENDEN KURTULMAK

Nakliye işi yapan Rıdvan Çoban ise Şehrivan’a yaptığı açıklamada şunları anlattı: “Hafta sonu izin belgem olduğundan dolayı yasaklardan muaftım. Ama çarşıda kimse olmayınca zaman hiç geçmiyordu. Hayalet bir şehrin içinde tek başınaymışsın gibi bir hava vardı. Bütün esnaflar kapalı, kafeler kapalı, parklar ve yollar bomboştu. Bu durum insanın psikolojisini bozuyordu. Ancak bu hafta sonu âdete cennet gibi geldi. Biz kurallara uyduk ve kısıtlamaların kalkmasında çabaladık. O yüzden insanların nefes alması için kısıtlamaların kalkması mutlu etti. Biz de hafta sonunun ve güzel havanın tadını çıkarıyoruz. İlk gün olması ve havanın bu kadar güzel olması da bizi daha sevindirdi. Bundan sonraki hedeflerimiz de maskeyi çıkarmak var. Belki süreci daha başarılı bir şekilde atlatırız ve herkesten önce maskeyi de çıkarıp atarız.”

KISITLAMALARIN KALKMASI ESNAFIN YÜZÜN GÜLDÜRDÜ!

Yasaklardan dolayı iş yerlerini açamayan esnafların zor günler geçirdiğini aktaran esnaflardan Halil İlgin, “Yasakların kalkması bir nebze de olsa yüzümüzü güldürdü. Hafta içi herkes işinde oluyordu. Hafta sonu da yasak olmasından dolayı işlerimiz baya düşmüştü. Şimdi ise elhamdülillah işler iyi gidiyor. İlk günler olmasına rağmen rağbet oldukça fazla. Bu da her esnaf gibi bizi de mutlu ediyor. Müşteri dükkâna gelip oturduğu zaman ne yapacağımızı bilemiyoruz. Uzun zaman sonra hafta sonları gelip oturmaları farklı bir duygu. Çünkü biz bu tezgâhları vatandaşlarımıza hizmet etmek için açtık. Vatandaş veya müşteri olmasa neye yarar. Bundan sonraki süreçte daha dikkatli olacağız ve hep mavi kalacağız. Bu konuda da Vanlılara güveniyorum. Daha iyi olmak yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz. Yaza doğru kısıtlamaların kentimizde kalkması bizi inanılmaz mutlu etti. Çünkü hava güzel, kent güzel evde otur otur nereye kadar. Vallahi oturmaktan sırtımız ağrıyordu.”

YENİDEN MÜŞTERİYE KAVUŞAN ESNAF MUTLU

Diğer esnaflar gibi kısıtlamalardan duyduğu mutluluğu paylaşan esnaflardan İbrahim Çakır, ayrıca oturma yasağının kalkmasından dolayı işlerinin daha da artacağını söyleyerek şöyle devam etti: “Hafta sonu asıl işi yapıyoruz. Hafta içi beklediğimiz iş olmuyordu bu karar bizi mutlu etti. İstediğimiz özgürlüğe kavuştuk. İnşallah insanlarımız dikkatli olursa ve sosyal mesafeyi korurlarsa, inşallah bu salgını beraber atlatırız. Masalarımız açılması iyi oldu çünkü müşteri oturtamıyorduk. Bu durumda işimizi olumsuz yönde yüzde elli etkiliyordu, işlerimiz çok düşüktü. Şimdi masalarımızda müşterilerimiz ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bundan sonraki zamanlarda da yüzde 50’nin üstünde müşteri ağırlamayı bekleyeceğiz. İlk başlarda bu kararda iyi ama biz vaka sayısında iyi olursak her şeyde düzelir.”

KAYNAK: (ŞEHRİVAN HABER)