Van esnafı turizm sezonunu değerlendirdi

Van esnafı turizm sezonunu değerlendirdi
Van’a bu yıl gelen yerli ve yabancı turistlerin kent ekonomisine katkısını değerlendiren esnaflar, bu yıl gerçekleşen turist sirkülasyonuyla sektörde ciddi bir rahatlamanın yaşandığını söyledi.

İran başta olmak üzere Irak, Ermenistan ve Gürcistan gibi yabancı ülkeler ile ülke içinden ’a bu yıl yüksek oranlarda yabancı ve yerli turist akını gerçekleşti. 

Kentteki oteller başta olmak üzere turizm sektörü daha hareketli ve canlı bir sezon geçirdi. En verimli sezonu geçiren turizmcilerin yüzleri güldü, esnaflar da derin bir nefes aldı.

“ÖNCE ZORNALDIK SONRA RAHATLADIK” 

Esnaflar 2019 turizm sezonunu gazetemize değerlendirdi.

Bu yıl çok iyi bir sezon geçirdiklerini belirten Kervansaray Restorant sahibi Süleyman Şirp, şunları söyledi:

“2019 yılı yaz sezonu turizm açısından çok iyi geçti. Bize çok olumlu yansımaları oldu. Öncesinde sıkıntılı günler geçirdik, yerli ve yabancı turistler gelmeye başladıktan sonra ise oldukça rahatladık. Onların gelmesi bizim açımızdan çok güzel bir oldu. Yaz sezonu başlamadan önce personel sayımızı oldukça düşürmüştük, 20 civarlarına inmiştik, turistlerin yoğun şekilde ilimize gelmeye başlamasıyla da tekrar personel sayımızı 35’e çıkardık. Tabi şimdi sezon sonu, işlerimiz de yavaşlama başladı. Kış sezonu hareketli geçmezse tekrar personel çıkarabiliriz. Bu ay içinde bir konser var, bundan dolayı bir - iki haftalık bir yoğunluk bekliyoruz. Ondan sonra durum ne olur bilemem ama bu sene iyi bir şey de oldu, yerli turistler de gelmeye başladı. Özellikle Karadeniz tarafından insanlar çok geldi. Yaşanan yoğunluğu sadece İranlılara bağlamamak gerekir, Irak tarafından da bu sene iyi bir akın oldu. Kuzey Irak Bölgesinden de çok turist ağırladık. Bizi sevindiren başka bir gelişme de İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden gelenler oldu. Mutfağımızı gezdiler, yerel yemek çeşitlerimizden tattılar, memnun kaldılar, bu bize ayrı bir mutluluk oldu. Gerek iç turizm olsun gerek başta İran ve Irak olsun farklı ülkelerden gelenler yemek sunumlarımızı beğendiler, memnun ayrıldılar, bu bize ayrıca bir gurur kaynağı oldu. Esnaflar olarak yetkililere bir de çağrımız olacak; kış turizminin canlı geçmesi için yeni çalışmalar ve projeler hayata geçirsinler, bu hem bizim için hem kent için çok iyi olur. Kış turizmine yönelik yeni yatırımlar yapsınlar, biz sezonu çok iyi değerlendirdik, çok iyi kapattık, temennimiz hep böyle devam etmesi...”

“HEP BERABER ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR”

Edremit’te bulunan Ali Baba Cafe ve Restorant sahibi Ayhan Işık ise, 2019 turizm sezonu hakkında şunları söyledi: 

“2019 turizm sezonu gayet güzel geçti. Özellikle ilimiz ve Edremit'imiz için. Çok yoğun bir sezon geçirdik, hatta bazen öyle oldu ki gelen misafirler yer bile bulamadılar. İşletmemizi yeni devraldık ve daha yeni olmasına rağmen çok güzel bir sezon geçirdik, çok yoğunduk. Bana göre her şey bizden kaynaklanıyor, gelen misafirlere karşı hoş görülü olursak ve kentimizi en iyi şekilde temsil edip çok iyi tanıtırsak, gelen sayıyı her sene katlayarak arttırabiliriz. Bir turizm şehri olarak çok iyi noktalara geleceğimize inanıyorum. İşletme olarak sabah kahvaltısı, öğlen ve akşam yemeklerini sunuyoruz, yaz mevsiminde çay bahçemiz de hizmette oluyor. İşletme olarak kısa bir sürede çok iyi yerlere geldiğimize inanıyorum, misafirlerimize elimizden geldiği kadar en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Her işletmede olduğu gibi bizim de kendimize ait özel menümüz var, tercih edilmemizin birinci sebebi bu, diğer taraftan her işletmede olmayan bir özelliğimiz var, malum konum itibari ile  el birliği ile hep beraber çalışmamız gerekiyor.” 

“VERİMLİ BİR SEZON OLDU”

Artukbey  Şube sahibi Şiyar İzci de memnun edici bir sezon geçirdiklerini söyledi. 

İranlıların zaman içinde Van’ı sevmeye başladığını belirten İzci, şunları kaydetti: 

“Üç buçuk yıl kadar sadece satış mağazamız vardı, 2 yıla yakındır da kafemizi ekledik. Van’a turist akışında özellikle Ramazan Bayramından sonra yoğunluk oldu, tabi ülke genelinde ekonomik anlamda bir sıkıntı yaşanıyor ama İranlılar burada olduğu sürece bu sıkıntı Van’a yansımaz. Yoğunluğun olduğu dönem şuan için bitti, gittiler ama az da olsa gelmeye devam edenler de var. Onlar gittikten sonra cirolarımız düştü. İranlıların bizde en çok tercih ettikleri ürünler kahvelerimizdir, çikolatalarımızdır. Biz de Van’da kahve konusunda özellikle çok iddialıyız çünkü bütün kahve çeşitlerinin olduğu ve kalitesinin ispatlandığı Dibek kahve konusunda Türkiye’nin en iyi marka ödülünü aldık, o yüzden bizi tercih ediyorlar. Dibek Kahvesi Van’da pek bilinmezdi, biz sürekli insanlara ikram yaparak tanıttık. Bu şekilde gelen turistlere de tattırarak tanıttık ve çok beğendiler. Bu sebeple çok sattığımız bir ürünümüzdür. İranlı turistlerin bütün esnafa direkt olarak veya dolaylı olarak mutlaka etkisi oluyor. Onların yemesi, içmesi, giyinmesi, eğlence ortamlarına gitmeleri piyasaları canlı tutuyor, bu durum da tüm esnafa yansıyor. Bizim bir isteğimiz de, giriş ücretleri konusunda başta ticaret odamız olmak üzere tüm yetkili kurumların destek sunmasını istiyoruz, esnaflar olarak bizler de her türlü desteği vermeye hazırız, çünkü İranlılar Van’ı seviyorlar, onlara yakınız, her anlamda ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri iş yerlerimiz mevcut Van'da...”  

“ONLARA HAS BİR ÜRETİM YAPIYORUZ”

Gelen İranlı turistlere daha iyi hizmet verebilmek adına onların damak tadına hitap eden bazı içecek çeşitlerini satmaya başladıklarını söyleyen Akmis Pastanesi sahibi Medeni Gümüştaş da, şunları söyledi:

“Bir tanıdığımın aracılığıyla İran’da satılan ve onların çok sevdiği bazı içecek çeşitlerinin olduğunu öğrendim. Daha sonra bunların nasıl ve hangi çeşit meyvelerden üretildiğini araştırdım, ben de daha iyi hizmet verebilmek için kendi işletmemde bunları üretmeye başladım. Bu durum da işlerimize çok iyi yansıdı. 2019 sezonu çok iyi geçti. İranlıların gelmeleri piyasalara çok büyük bir canlılık veriyor. Yaz ve kış sezonlarının aynı seviyede yoğun geçmesi en büyük arzumuz, bunun için de konserler ve onları cezbedecek farklı etkinlikler her mevsim düzenlenebilir. Yaz sezonu çok iyi geçti, önümüzde kış sezonu var. Kış sezonunun canlı geçmesi için de Valilik, Ticaret Odası ve STK’lar mutlaka yeni alternatifler bulmalıdırlar, yani iyi bir çalışmanın yapılması lazım. İranlıların buraya gelmesi esnafa her şekilde olumlu yansıyor. Kendi iş yerimizde İran yöresine ait bazı içecek çeşitlerini, meyve sularını, onların yaptıkları kuru pasta çeşitlerini yani onların damak tadına hitap eden, onlara has ürünleri bulunduruyoruz. Temennimiz her yıl turizmimizin böyle canlı geçmesidir.” 

“BÜTÜN SEKTÖRLER FAYDALANDI”

İGS Şal Mağazası sahibi Fatih Gültepe ise, turist vasıtasıyla kente giren paranın tüm sektörlere yansıdığını belirterek, şunları kaydetti:

“2019 yaz sezonunda iç piyasalarda biraz daralma görüldü, o daralma biz esnafları biraz sıkıntıya soktu fakat bu dışarıdan gelen turistlerin bize çok büyük katkısı oldu. Tüm sektörlerde hizmet veren esnafa can suyu oldu. Tabiri caizse Hızır gibi yetiştiler, çünkü gerçekten piyasalarda anormal bir daralma ve sıkıntı vardı. Ama onların gelmesi herkese çok yaradı. Turizm açısından, turist açısından çok memnunuz, hepimiz de çok mutluyuz. Önümüzde kış sezonu var, kış sezonu biraz monoton geçiyor, gelen turistlerin güzel vakit geçirebileceği bir takım projeler yapmak gerekiyor. Mesela Erzurum Palandöken’e anormal bir turist akışı oluyor, bizde de kayak tesisleri var ama biz bir türlü o işi yapamıyoruz. Bu konuda ilgililerden yardım diliyoruz, kış sezonunun canlı geçmesi için onların eğlenebileceği, güzel vakit geçirebileceği, yeni bir takım projeler oluşturulursa kışı çok iyi geçireceğimize inanıyorum...”

Prestij Özel Haber: M. Selim KURT