Van en önemli tanıtım fuarında eksik kaldı!

Van en önemli tanıtım fuarında eksik kaldı!
Van son dönemlerde en önemli kazanç kapası ve ekonomik dayanağı turizm olmasına rağmen turizmde master planı oluşturma, turizm yatırımları ve tanıtım noktasında zayıf kalınmaya devam ediyor.

Türkiye’nin en büyük ve Dünya’nın da 4’üncü büyük fuarı olma özelliğini taşıyan ve Van olarak da bugüne kadar birçoğuna katılım sağlanan Doğu Akdeniz Turizm ve Seyahat Fuarı’nın (EMITT) bu sene gerçekleştirilen 24’üncüsüne Van’dan bir katılım sağlanmadı. 30 Ocak 2020’de kapılarını açan ve 35'ten fazla ülkenin, Türkiye'den 33 il ile 30 ilçenin tanıtımının yapıldığı fuar gerek ülke gerekse Dünya turizminde büyük bir yankı uyandırdı.

Türkiye’nin en büyük ve Dünya’nın da 4’üncü büyük fuarı olma özelliğini taşıyan ve Van olarak da bugüne kadar birçoğuna katılım sağlanan Doğu Akdeniz Turizm ve Seyahat Fuarı’nın (EMITT) bu sene gerçekleştirilen 24’üncüsüne Van’dan bir katılım sağlanmadı. 30 Ocak 2020’de kapılarını açan ve 35'ten fazla ülkenin, Türkiye'den 33 il ile 30 ilçenin tanıtımının yapıldığı fuar gerek ülke gerekse Dünya turizminde büyük bir yankı uyandırdı. Son dönemlerde kentte gerçekleşen fuarlarıyla adından söz ettiren Van, dünyanın en büyük fuarlarından birisi olan EMITT’e katılmaması ile bazı kesimlerden tepki çekti. Son dönemlerde turizmin gözde ili olmasına rağmen turizmde yatırım ve tanıtımda eksik kalmaya devam eden Van’ın bu eksikliği turizmcilerden de tepki alırken, bu fuarın Van için büyük bir fuar olduğu ve bu fırsatın kaçırıldığı dile getirildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan turizm sektörünün Van’da önde gelen isimleri ise bu fuarın kentin tanıtımı açısından büyük bir önem arz ettiğini ve Van’ın bu değerli fırsatı kaçırdığını belirttiler. Kendi imkânları ile katıldıkları fuarda birçok ilçeyi gördüklerini belirten Haldi Turizm Yetkilisi Murat Beyaz Van’ın bu tarz fuarlara ilk sıralarda katılması gereken şehirlerden biri olması gerektiğini savundu. Fuarda yer alan Göbeklitepe örneğini vererek Urartu Müzesi’nin ve Urartu motiflerinin tanıtımı açısından fuarın büyük bir fırsat olduğunu belirten VanGölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir ise Van’ın artık uluslararası platformlarda yer alması gerektiğini ifade etti. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray’ın gazetemize yaptığı açıklamalara göre Kültür ve Turizm Bakanlığından gelen direktifler doğrultusunda Türkiye’de bulunan 26 kalkınma ajansının bu sene Emitt’e katılan illere destek sağlamadığı bilgisine ulaşıldı. Durum karşısında fuara katılan illerin ve ilçelerin kendi imkânları ile katıldığını belirten Güray bakanlıkça alınmış bir karara diğer kalkınma ajansları gibi kendilerinin de uyduğunu belirtti. Onca ilçenin ve Van’dan daha düşük potansiyele sahip birçok ilin kendi imkânları ile yer alabildiği fuar için Van’ın neden bir bütçe oluşturamamış olması ise merak konusu oldu.

BU FUAR TURİZMİN CAN DAMARI

Emitt fuarının olanaklarından ve öneminden bahsederek söze başlayan Haldi Turizm Yetkilisi Murat Beyaz “Doğu Akdeniz Turizm ve Seyahat Fuarı yani EMITT Türkiye’nin en büyük dünyanın ise en büyük 4 turizm fuarından biri. Biz bundan önceki yıllarda EMITT fuarlarının çoğunda Van olarak yerimizi aldık ve kentimizi tanıtmaya gayret gösterdik. 60.000 m² alanda düzenlenmekte olan fuarda tur operatörleri, seyahat acenteleri, otellerin yanı sıra havayolları, konaklama tesisleri, ulaşım firmaları ve bilişim teknolojileri firmaları gibi birçok sektörün önde gelen temsilcileri katılıyor. Yani buradan da anlayacağınız gibi bu fuar kentlerin kendilerini turizm pazarına sunma ve ellerindeki imkânları tanıtma noktasında büyük bir önem arz ediyor. Ama biz ne yazık ki daha önceki senelerde Van olarak yerimizi aldığımız bu fuara bu sene katılım sağlayamadık.” İfadelerini kullandı.

“O İLÇELERİ GÖRÜP VAN’I GÖRMEMEK HAYAL KIRIKLIĞI”

Fuarda bireysel olarak yer aldıklarını ve birçok ilçenin de katılım sağladığına şahit olduklarını belirten Beyaz “EMITT fuarı ilkine göre zamanla hitap ettiği yelpazeyi daralttı ve şehirler daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Fuara gelen katılımcılar arasında şehirleri geçtim şehirlerin yanı sıra birçok ilçe vardı. Bu ilçeleri orada görüp Van’ı görmemek gerçekten büyük bir burukluk yaşattı. Tabi biz orada Van’daki otel yetkilileri ile turizm elçileri ve acentelerimizle birlikte bireysel olarak yerimizi alarak kentimizi tanıtmaya gayret gösterdik. Ama elbette ki bunun yeterli olduğunu söylemek mümkün değil. Van gibi bir şehrin; turizm şehri olarak nitelendirilebilecek ve en büyük gelir kaynaklarından biri de yine turizm olan bir kentin böyle bir platformda yer alması gerekiyordu.” Diye ekledi.

“BÜTÇEMİZİ OLUŞTURMAYI BİLMELİYİZ”

Bu tarz fuarlar için gerekli bütçenin kent olarak da oluşturulabileceğine inanan Beyaz “Öte yandan şöyle bir durum var elbette ki sosyal medyanın tanıtım açısından çok büyük bir önemi var ama siz 1 Milyon 200 Bin nüfusa sahip bir kenti sadece sosyal medya üzerinden kahramanlıklar yaparak tanıtamazsınız. Bizim de EMITT fuarında bir Göbeklitepe gibi Urartu Müzesi’ni kullanarak ve ön plana çıkararak yer almamız gerekiyordu. Urartu motiflerini ve sahip olduğumuz müzeyi bu fuarda tanıtmamız gerekiyordu. Bu fuarlar için gerekli bütçe desteğini beklemek yerine artık bizim elimizi biraz taşın altına koyarak kendi bütçemizi oluşturmamız gerekiyordu. Turizm camiası olarak kamu desteğini alamadığımız zamanlarda dahi biz varız ve buradayız diye bilmeliydik.” Şeklinde konuştu.

“BÜYÜK BİR FIRSATI KAÇIRDIK”

Urartu Müzesi’nin ve Urartu motiflerinin tanıtımı açısından Emitt’in büyük bir fırsat olduğunu belirten VanGölü Havzası Turizm Derneği Başkanı ise “Turizmciler olarak en büyük görevimiz yaşadığımız bu kenti tanıtmak olmalıdır. Bu kenti de fuarlara katılarak EMITT gibi büyük ve prestijli organizasyonlarda yer alarak sağlayabiliriz. Bu konuda gerekli bütçeyi ve gerekli girişimi sağlayacak olanlar bu kentin idaresi ve yerel yönetimidir. Fuara gidip baktığınızda Muş, Iğdır, Ağrı gibi illeri görüyorsunuz ama bunlardan çok daha büyük bir potansiyele sahip olan kendi şehrinizi göremiyorsunuz. EMITT uluslararası bir fuar ve bizim artık uluslararası platformlarda yer almamız gerekiyordu. Yıllardır Van olarak fuarlara katılıyoruz ama böyle büyük organizasyonları kaçırdıktan sonra diğerlerinin bir anlamı kalmıyor. Bizim EMITT’te yer alarak Göbeklitepe gibi Urartu Müzesi’ni tanıtmamız gerekiyordu. Sadece kahvaltımızla turizm vitrinindeki yerimizi koruyamayız. Van’ın büyük bir fırsatı kaçırdığını söyleyebilirim.” Diyerek sözlerini noktaladı.

“O İLLER KENDİ İMKÂNLARI İLE KATILDI”

Daha önceki senelerde Van’ın fuarlara katılımı noktasındaki bütçeye destek sunan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise bakanlığın almış olduğu kararı paylaşarak şu ifadeleri kullandı: “Bu sene Kültür ve Turizm Bakanlığı bir karar alarak Türkiye’de bulunan kalkınma ajanslarının fuara katılmak isteyen illere destek vermeyeceğini bildirdi. Fuara katılan iller ve ilçeler kendi imkânları ile katılmış olan illerdir. Bakanlıktan böyle bir karar çıkmaması halinde biz fuara katılım noktasında destek sağlamaya hazırdık.”

 ŞEHRİVAN HABER-ÖMER FARUK TOKTAŞ/ERDAL ERBAŞ-