Van depreminin 5. yıldönümü

Van depreminin 5. yıldönümü
Van'da 5 yıl önce meydana gelen depremin acıları hala sürüyor...

Van'ın Erciş ilçesinde 2011 yılında 614 vatandaşın hayatını kaybettiği 7.2 büyüklüğündeki depremin acıları, aradan 5 yıl geçmesine rağmen hala yüreklerdeki tazeliğini koruyor.



600'ü aşkın kişinin ölmesine, çok sayıda binanın yıkılmasına sebep olan depremin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen, acısını hala hissettiriyor.



İHA'nın aktardığı habere göre; Sevgi Apartmanında ağabeyi Kadri Çemen, yengesi Güneş Çemen ile yeğeni Şeyma Nur Çemen'i kaybeden Sadrettin Çemen isimli vatandaş, aradan 5 yıl geçmesine rağmen depremin yüreklerinde açtığı yaranın halen tazeliğini koruduğunu söyledi. Ağabeyinden kendisine emanet kalan üç yeğenini hayata tutturmaya çalışan Sadrettin Çemen, çok zor günler geçirdiğini belirtti.

Yıkıcı depremin 5. yıldönümü nedeniyle 13 yaşındaki yeğenini yanına alarak aile kabristanlığına gelen Sadrettin Çemen, depremin aileler üzerinde psikolojik travmalara yol açtığını kaydetti. Hayatta kalan üç yeğenine kendi çocukları gibi baktığını anlatan Çemen, "Depremin üzerinden beş yıl geçti. Kardeşim, yengem ve yeğenim Şeyma Nur namaz kılmak için evlerine girdiklerinde depreme yakalanıyorlar. Kaldıkları apartman zaten deprem sonrası yerle bir olmuştu. Durumu aileme anlattım. O gün zaten hep birlikte kıyameti yaşadık. Depremin 5. günü eski Başbakanımız, o dönem Dışişleri Bakanımız olan Sayın Ahmet Davutoğlu evimize geldi. Bizimle ilgileneceklerini söylediler. Ama maalesef ondan sonra gelen giden olmadı. Ben ortanca yeğenimin polis kolejine veya herhangi güzel bir okula verilmesini istedim. O zaman İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'i evimizden Sayın Davutoğlu telefonla aradı. İlgileneceklerini söylediler. Maalesef ondan sonra ilgilenen olmadı. O yeğenim de okulu terk etti. Şu anda 13 yaşındaki küçük yeğenimle mücadele veriyorum. Onu okutmaya çalışıyorum. Geçen yıl sosyal hizmetlere kaydını yaptı. Şu anda okuluna devam ediyor. Bakımını, her şeyini aile olarak üstleniyoruz. Zaten maddi olarak bizlere bir ek külfetleri de yoktur. Ancak, psikolojik olarak çok etkilendiler. Şu an anne ve babayı daha fazla aramaya başladılar. İnşallah bunları da atlatacağız. Depremin bugün yıl dönümüdür. Rabbim bir daha o günleri hiç kimseye göstermesin. Şu anda tek isteğimiz yeğenlerimizin bir an önce iyi olmaları ve hayata bağlanmalarıdır" dedi.

Kendi çocuğu ile yeğeni arasında zaman zaman kıskançlıkların da olduğunu belirten Çemen, "Kendi çocuğum babayı paylaşamıyor. Yeğenim de amca olarak yine beni paylaşamıyor. Çünkü babasını kaybederken henüz 7 yaşındaydı. Zaman zaman iki çocuk arasında sürtüşmeler oluyor. Ama bir şekilde bunu da yenmeye çalışıyoruz. Devlet yetkililerinden isteğimiz şudur. Depremde anne ve babasını kaybeden öksüz ve yetim çocuklara yardımcı olsunlar. Tespit etsinler. Zaman zaman bu çocukları kaldıkları evlerde ziyaret etsinler. Desteklerini esirgemesinler" ifadelerini kullandı.

"YEĞENİM VEFAT EDEN KIZ KARDEŞİNİ MEZARDAN ÇIKARTMAMIZI İSTEDİ"

Yanında kalan 13 yaşındaki M.Ç. isimli yeğeninin kız kardeşinin öldüğüne inanmadığını belirten Çemen, "Zaman zaman kendisiyle mezara geldiğimizde bana, 'gel amca mezarı açalım, Şeyma acaba büyümüş mü' gibi sorular yöneltiyordu. Çünkü bizler birçok kez ona 'ölmediklerini, şehit olduklarını' söylüyorduk. Onlar yaşıyorlar diyorduk. Anne ve babasını görmeyince hep onların sağ olduğunu düşünüyordu. Bazen mezara gelmiyor. Anne ve babasının kendisiyle küstüğünü zannediyor. Ama bu yıl itibarıyla biraz büyüdü. Aklı ermeye başladı. Sık sık mezarlığa ziyaret için getiriyorum. Anne ve babasının mezarlarını ziyaret ettiriyorum. İnşallah bu şekilde bu travmayı da üzerinden atar" diye konuştu.

"ÇOK İSTİYORUM ANCAK, OĞLUM RÜYAMA GELMİYOR"

Babaanne Nazime Çemen ise, acısının çok büyük olduğunu belirterek, "Allah hiçbir anneye bu acıyı bir daha yaşatmasın. Oğlumun emanetleri olan üç torumun benim her şeyimdir. Ben oğlumun acısıyla yanıp tutuşuyorum. Bir kez rüyama geldi, onda ise bayıldım. Hep içimde yaşıyor. 5 yıldır fotoğrafını bile görmedim. Eşyalarını gördüğümde bile ağlıyorum. Evlat acısı inanın çok zor" şeklinde konuştu.

AK PARTİLİ BAŞKAN'DAN MESAJ

AK Parti Van İl Başkanı Av. Zahir Soğanda, Van depreminin yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.


Başkan Soğanda, 23 Ekim 2011 Van depreminin 5. yıldönümünde yayımladığı mesajında, ''İlimizde meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin 5. yılını geride bırakmaktayız. 23 Ekim ve 9 Kasım depremlerinde yaşamını yitiren 644 vatandaşımıza Allah'tan rahmet dilerken, bir daha aynı acıların yaşanmamasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum. O süre zarfında Türkiye'nin dört bir yanından adeta bir sel olup Van'a yardım eli gönderen veya duaları ile bizlerin yanında olan tüm Türkiye'ye yeniden teşekkürlerimizi bir borç biliriz. Hatırlanacağı üzere depremin ilk günlerinde Van halkımız, 'Van kendisine ancak uzun yıllar sonra gelir' ifadelerini kullanıyordu. Neredeyse herkes umutlarını kaybetmiş durumdaydı. Yine hatırlanacağı üzere; depremden 3 saat sonra Van'a gelerek yanımızda olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti kabinesinin tamamı, depremzede vatandaşlarımızın yanlarında olarak sıkıntılarının giderilmesi yönünde çalışmalar gösterdi. Dönemin Başbakan Yardımcısı, mevcut Van Milletvekilimiz Beşir Atalay da ilde koordinatör görevi üstlenerek bir yıl boyunca halkımızın yanında olmuştur. Acil ihtiyaç olarak çadır ve gıda eksikliklerin giderilmesi ile beraber birkaç gün içerisinde konteyner ve akabinde bir yıl içerisinde kalıcı konutlar inşa edilmiştir. Sadece Van depreminde hükümetimiz ilimize eski para ile 5,5 katrilyon yatırım ve harcama yapmıştır. Van merkezde 31, Erciş'te 4 konteyner kentte 175 bin vatandaşımızın yerleşmesini sağladık. Afetzedeleri bir an evvel kalıcı konutlarına yerleştirmek için depremin 39. gününde konutların temelini atarak toplam 17 bin 489 konutu, sosyal donatısı ile birlikte 300 günde vatandaşlara teslim ettik. Daha sonra yapılan konutlarla toplamda 30 bin konut ilimizde deprem sonrası inşa edilmiştir. Hasar gören okullarımız yıktırılarak yerine Osmanlı saraylarını aratmayan okul binaları hizmete sunulmuştur. Daha sonra hükümetimiz tarafından Kentsel Dönüşüm Yasası çıkartılmış, Van ilimizde bu yasa kapsamına alınmıştır. Bu yasa çerçevesinde hasar gören binaların yeniden yapılmasına başlanmıştır. Bu süreçte belediyelerinde üzerine düşeni yapması gerekmektedir. Hükümetimizin depremi hizmet ve yatırım fırsatına çevirerek o süreçte Van'a yaptığı yatırımları saymakla bitiremeyeceğimizi kadirşinas halkımız çok iyi bilmektedir. Yaşanan depremlerde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan bir kez daha rahmet diliyor, aynı acılarının bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum" dedi.