Van'da yeni dönem! Parkomat sistemi geliyor

Van'da yeni dönem! Parkomat sistemi geliyor
Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın Van'ın önemli sorunlarından biri olan otopark sorununun Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında alınan karar doğrultusunda çözüme kavuşturulacağını Yol Kenarı Park Sistemi (Parkomat) ihalesinin Mayıs- Haziran ayları arasında belirlenen günde gerçekleştirileceğini açıkladı

Cumhuriyet Caddesinde geçici olarak uygulamaya konulan, esnafların tepki göstererek kaldırılmasını istediği dubalar yerini parkomat uygulamasına bırakıyor. UKOME toplantısında alınan karar ile şehir içi trafiğini düzene sokmak amacıyla Cumhuriyet Caddesi, Kazım Karabekir Caddesi, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, Cemaller Sokak, Sıhke Caddesi, Ferit Melen Bulvarı, Zübeyde Hanım Caddesi ve İskele Caddesinde parkomat sistemi uygulanacak. Parkomat ihalesi 25 Mayıs Perşembe günü Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dair Başkanlığında kapalı zarf ihale yöntemiyle gerçekleştirilecek.

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın gazetemizde yer alan " Parkomat Uygulaması İstiyoruz" başlıklı manşet haber üzerine yaptığı açıklamada, parkomat işletim ihalesinin Mayıs- Haziran  ayları arasında    belirlenen  günde yapılacağını, uygulama ile caddelerde yaşanan park sorunun  ortadan kalkacağını belirtti.

ESNAFLARDA PARKOMAT SİSTEMİNİ İSTEMİŞTİ

Van'ın trafik sorununu çözmek üzere çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi ilk olarak kentin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesinde geçici olarak duba uygulamasını hayata geçirerek cadde kenarlarına gelişigüzel araç parkını önlemişti. Uygulama sonrası cadde esnafları gazetemiz aracılığıyla uygulamaya tepki göstererek parkomat sisteminin kent açısından daha yararlı olacağını ifade etmişlerdi.

Van'da şehir merkezinde ana arterler üzerinde yol kenarına park eden araçlardan dolayı yayaların ve araçların hareketlerini zorlaştıran ve trafiği tehlikeye düşüren gelişi güzel park etmeye engel olmak üzere Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan teknik rapor doğrultusunda cadde ve sokaklarda aciliyet durumu göz önünde bulundurularak, pilot bölgelerde parkomat sisteminin uygulanması için karar alındı.

PARKOMAT SİSTEMİNİN UYGULANACAĞI CADDELER AÇIKLANDI!

Vansesigazetesi'nde yer alan haber üzerine açıklama yapan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın araçların çift sıra park edilmesine engel olmak, park edilen araçları düzene sokmak, mevcut otoparkların kullanımını teşvik etmek amacıyla parkomat uygulamasına geçilecek caddelerin belirlendiğini söyledi.

Yalçın, "Beşyol kavşağından, İki Nisan kavşağına kadar yolun her iki yönü (Otobüs durak yerleri ve kavşak giriş ve çıkışlarında 50 m hariç), Soydan Kavşağından,Zübeyde Hanım Caddesine kadar (Otobüs durak yerleri ve kavşaklara giriş ve çıkışlarıda 50 m hariç), Soydan Kavşağından Milli Egemenlik Cad. kadar' her iki yönü(Otobüs durak yerleri ve kavşaklara giriş ve çıkışlarda 50 m hariç), Sıhke Caddesinden Koçibey Caddesinde kadar(Otobüs durak yerleri ve kavşak giriş ve çıkışlarında 50 m hariç), Yeniyoldan,  Beşyol kavşağına kadar her iki taraf(Otobüs durak yerleri ve kavşaklara giriş ve çıkışlarda 50 metre hariç), Yeniyoldan, BeşyolKavşağına kadar her iki taraf(Otobüs durak yerleri ve kavşaklara giriş ve çıkışlarda 50 metre hariç) Beşyol kavşağından Milli Egemenlik Caddesine kadar her iki yönlü(Otobüs durak yerleri ve kavşaklara giriş ve çıkışlarda 50 metre hariç) İki Nisan Caddesinden, Sıhke Caddesine kadar her iki yönlü (Otobüs durak yerleri ve kavşak giriş ve çıkışlarında 50 metre hariç) yerlerde ihale sonrası uygulamaya başlanacak" dedi.

PARKOMAT NEDİR?

Parkomat, belediyeler tarafından araçlar için park yeri olarak belirlenmiş alanlara kurulan otomatik otopark tahsil ödeme sistemidir. Bu sistem, kurum tarafından belirlenen ücreti otomatik bir şekilde tahsil eder ve gerekli makbuzu yazar. Elde edilen bu gelirler genel olarak kamu, kurum ve kuruluş yararına kullanılır. Belli bir araç sayısına sahip her bir parkomat bir görevli tarafından kontrol edilir.

PARKOMAT NE İŞE YARAR?

* Trafiği rahatlatır.

* Otopark kullanımına teşvik eder.

* Trafik yoğunluğunu azaltır.

* İnsanlarımızın düzenli park alışkanlığı edinmesine yardımcı olur.

* Uzun süreli park eden araçların neden olduğu trafik sıkışıklığına çözüm getirir.


HABER: BURHAN ERGİN
KAYNAK: VANSESİ GAZETESİ