Van'da sağlık çalışanının örnek davranışı büyük takdir topladı

Van'da sağlık çalışanının örnek davranışı büyük takdir topladı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli ebe, trafik kazasında annelerini kaybeden yabancı uyruklu iki çocuğa gösterdiği 'anne şefkati' büyük takdir topladı.

Geçtiğimiz günlerde Erzurum’da kaçak göçmenleri taşıyan kamyonun devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden anne Merziyeh Ahmedi’nin yaralı çocukları, SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı. Hastaneye ağır yaralı bir şekilde kaldırılan Rogayyeh Muhammedi (7) ve Amir Muhammedi (4) isimli kardeşlere ‘anne şefkati’ gösteren Hastane Yetişkin Çocuk Servis Sorumlusu Ebe Gül Çalışkan, çocukların tedavi sürecinin iyiye gitmesini sağladı. 


Muhammedi Ailesi’yle yakından ilgilenerek tedavi süreçlerinde kendilerine yardımcı olan Ebe Çalışkan ve hastane ekibi, yabancı uyruklu çocukların Türk vatandaşlığına alınması için de yoğun bir gayret gösterdi. 


Afgan uyruklu çocuklara maddi ve manevi destekte bulunan fedakar Ebe Çalışkan, çocukların hastaneye perişan halde geldiğini belirtti. Ağır yaralı olarak hastaneye gelen annenin hayatını kaybettiğini ve çocuklarının sağlık durumunun kötü olduğunu ifade eden Çalışkan, “Erkek çocuk Amir, göğüs altından bacaklarına kadar alçılıydı. Hepsinin kafalarında büyük yaralar ve çok sayıda dikiş vardı. Kıyafetleri ve paraları hiçbir şeyleri yoktu. Annelerini kaybettikten sonra aile iyice çökmüştü. Ben bir anne olarak durumlarına çok üzülmüştüm. Onlar için neler yapabileceğimi düşündüm. Servis çalışanlarım ve birim sorumlum Süheyla Taşçı ile aileyle yakından ilgilendik. Göç idaresiyle görüşüp kimlik çıkarttım. Maddi ve manevi elimizden gelen her şeyi yapmak için uğraştık” dedi. 

“Beden diliyle birbirimize sevgimizi gösterebiliyorduk” 


Çocukların devlet korumasına alınmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Çalışkan, “Çocuklar yaşadıkları talihsiz olaylardan dolayı çok korkuyorlar ve ağlıyorlardı. Ama her gün bizim onlara samimi davranışlarımızın ve sevgimizin sayesinde kısa sürede bize alıştılar. Yanlarına gittiğimde elimi tutup öpüyorlardı. Aynı dili konuşamasak da beden diliyle birbirimize sevgimizi gösterebiliyorduk. Çocukların devlet koruması altına alındığı için çok mutluyum” diye konuştu. 

“Onları yalnız bırakmayacağız” 


İleri yaşamlarında da Muhammedi ailesini yalnız bırakmayacağını ifade eden Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü: 


“Onları kurumlarda da yalnız bırakmayacağız. Sık sık ziyaretlerine gideceğiz. Baba için de ev eşyası toplayıp bir ev kurup, sonrasında çalışması için iş bulacağız. Onlar benim 3 çocuğumdan sonra çocuklarım oldular. Çocuklarım onların abla ve abisi oldular. Ben onlar için öncülük etmiş olabilirim, ama arkamda bana destek olan, duyarlı davranan çok kişi var. Ben onlara da çok teşekkür ederim.” 


Yakın zamanda Türk vatandaşlığına alınan ve tedavileri son bulan çocuklar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde koruma altına alındı.