Van'da oturma gecesi geleneği sürdürülüyor

Van'da oturma gecesi geleneği sürdürülüyor
Van'da yıllardır devam eden "Oturma geceleri", farklı zaman ve mekanlarda yapılan organizasyonlarla yaşatılıyor.
Aşıkların atıştığı, yöresel şarkıların seslendirildiği, sohbetlerin yapıldığı oturma geceleri, uzun kış gecelerini renklendiriyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, düzenledikleri oturma gecesi etkinliğiyle kentin geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

Yöresel yemeklerin sunulduğu restoranda düzenlenen etkinlikte bir araya gelen öğretim üyeleri ve öğrenciler, gece boyunca seslendirdikleri türküler, okudukları şiirlerle katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

"Oturma Gecelerinde yeni yetenekler keşfedilir"

Van'ın köklü geleneklerinden olan oturma gecelerinin hayat bulması için ellerinden geleni yaptıklarını belirten YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Zeki Taştan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Nasıl Şanlıurfa'nın geleneksel sıra geceleri varsa, Van'ında oturma geceleri var." dedi.

Uzun kış gecelerinde Vanlılar'ın bir araya geldiği oturma gecelerinde sazlı, sözlü eğlencelerin ön planda olduğunu dile getiren Taştan, şöyle konuştu:

"Kimi zaman yemek yenir, yemek yendikten sonra sohbetlere geçilir. Van oturma gecelerinde yeni yetenekler keşfedilir. Bugün bizler de burada bu geleneği yeniden keşfetmek, sevmek ve hayat bulmasını sağlamak için etkinlik düzenledik. Bu geleneksel değerleri modern çağda yaşatmak için üniversite öğrencileriyle paylaşıyoruz. Çünkü biz, bunu gençler aracılığıyla gelecek nesillere aktaracağız."

Günümüzde sanata, edebiyata, kültürel faaliyetlere emek veren, ilgi duyan her yaştan insanın Van Oturma Gecesi'ne ilgi gösterdiğini belirten işletme yöneticisi Şair-Yazar Ümit Kayaçelebi, kentin önemli kültürleri arasında yer alan oturma gecelerinin yaşatılması gerektiğini vurguladı.

Gecelerde keman, cümbüş, ud, bağlama, darbuka eşliğinde şarkı ve türkülerin seslendirildiğini ifade eden Kayaçelebi, "Vanlılar'ın mutlu olması, hoş vakit geçirmesi ve geleneklerini yaşaması amacıyla haftanın belli günlerinde yemek ikram ederek, oturma geceleri düzenliyoruz. Amacımız, yöresel Van lezzetinin yanında kentin oturma gecesi geleneğini turistlere de aktarmaktır." diye konuştu.