Van'da Otoparklarda tek fiyat uygulamasına geçiliyor

Van'da Otoparklarda tek fiyat uygulamasına geçiliyor
Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bugünkü toplantısında çok önemli kararlar aldı. İşte Van'daki otoparklar ve trafik sorununu bir nebze de olsa çözüm olabilecek bir karar alındı.

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Mayıs ayı kurul gündem toplantısını gerçekleştirdi. 


Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda önemli kararlar alındı. Van Büyükşehir Belediyesi üyeleri, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası üyeleri, emniyet, jandarma, karayolları, Devlet Demir Yolları, Deniz Yolları ve diğer kurul üyelerinin katıldığı toplantı, Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanı Öner Yiğit’in başkanlığında yapıldı.

İlk gündem maddesi olan eski orduevinin ücretsiz bir şekilde otoparka dönüştürülmesinin iptali talebi oldu. Geçtiğimiz şubat ayı toplantısında orduevinin ücretsiz bir şekilde otoparka dönüştürülmesinin oy birliği ile kabul edilmesine Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’nın iptal yazısı ile tartışmaya açıldı.



Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı adına toplantıya katılan Koray Mıklatuzoğlu, eski orduevinin yerine yenisinin inşa edileceği ve iki ay sonra inşaatının başlayacağını, ayrıca bu yönde açılan davanın da yürütmeyi durdurma kararı vereceğini belirtmesi üzerine ilk gündem maddesi olan eski orduevinin ücretsiz bir şekilde otoparka dönüştürülmesinin iptali için birinci maddenin resmi evrakların getirilmesi ve gerekli yazışmaların yapılması için alt komisyonu gönderildi.

Toplantının ikinci gündem maddesi olan ve kentte özellikle Cumhuriyet, Kazım Karabekir ve İskele caddelerinde yaşanan trafik yoğunluğunun azaltılması için caddelere park yasağı uygulanması talebi görüşüldü. Gündeme ilişkin konuşan Yiğit, kent merkezinde 118 otoparkın olduğu ve bu otoparkların kullanılmaması nedeniyle yollarda yoğun bir araç trafiğinin olduğunu söyledi.



Yine bu otoparkların toplam da 6 bin 94 araçlık kapasitesi olmasına rağmen, vatandaşların caddelerin üzerlerinin ücretsiz olmasından kaynaklı araçlarını otopark yerine caddelere park ettiğini dile getirdi. Mevcut otoparkların yüzde 64’nün boş olduğunu belirten Yiğit, kentte yaşanan trafik yoğunluğunun azaltılması için herkesin duyarlı olmasını istedi. Belediye olarak bu yoğunluğu azaltmak amacıyla caddelere park eden araçlara cezai işlem uygulamak istediklerini ifade eden Öner, fakat belediye olarak cezai işlem uygulamasının kendilerinde olmamasından kaynaklı araç yoğunluğuna müdahale edemediklerini ifade etti. 


Yapılan konuşmanın ve kurul üyelerinin de görüş belirmelerinin ardından mevcut caddelerin trafiğe kapatılması ve her iki tarafına da delinatör konulması kararı oy birliği ile alt komisyona sevk edildi. Kentte bulunan araç otoparklarında uygulanan ücretlerin belirlenmesi talebini görüşen kurul üyeleri, bir ilke imza atarak Türkiye’nin en ucuz otopark ücretinin Van’da uygulanmasını oy birliği ile kabul etti.

Kurul tarafından alınan karar doğrultusunda kentte bulunan tüm otoparkların ücretleri tek tarifeye indirilerek 0-15 dakika arası otoparklar ücretsiz, 24 saat ise 3 TL olarak belirlendi. Yine aylık abone ücreti ise 50 TL olarak belirlendi. Alınan karar doğrultusunda kentteki tüm otoparklara UKOME Kurulu’nun kararının bulunduğu tabelalar asılacak. Karar doğrultusunda kentteki araç yoğunluğunun önüne geçileceği gibi vatandaşların da araçlarını otoparklara park edilmesi teşvik edilecek.


Toplantı diğer gündem maddelerinin tartışılması ve karara bağlanılması ile sona erdi.