Van'da kiraların yüksekliği vatandaşı canından bezdirdi

Van'da kiraların yüksekliği vatandaşı canından bezdirdi
Son dönemlerde alım gücünün düşmesi ile birlikte Van'da kiraların yüksek seviyelere çıkması can yakar hale geldi. Yüksek fiyatlarla ilgili konuşan tüm kesimlerin dilinde, "Mülk sahipleri vicdanlı olsun" cümlesi var.

Türkiye’nin yüzölçümü bakımında en büyük beşinci ili olan Van, nüfus bakımından ise 19’uncu en büyük kent… Ancak coğrafya büyüklüğü ve nüfusu oranla konut sayısı yeteri seviyede değil. Bu da hem kiralık hem de satılık konutta fiyatların 2-3 katına çıkmasına neden oluyor. Türkiye genelinde kira fiyatlarındaki artış oranı ortalamada yüzde 23,5 ile tüketici fiyat endeksinin üzerine çıktı. Son bir yıla bakıldığında Muş, Van, Karaman, Kahramanmaraş, Uşak, Bilecik, Bingöl ve Burdur gibi illerde ise kira fiyatları yüzde 50'den fazla arttı. Uzmanlar fiyatlardaki artışı, yeni konut arzında yaşanan durgunluğa ve kentsel dönüşüme bağlarken, yeni kiralık daire arayanlar için ise bütçeleri oldukça zorladığını kaydetti. Yüksek kira fiyatları tabiri caizse can yakıyor. Yüksek fiyatlarla ilgili açıklamalarda bulunan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek ev sahiplerine duyarlılık çağrısı yaparak, “Hakkaniyetli olunsun. Çok yüksek kiralar istenilmesin. Kiralar konusunda toplumsal bir düşünceye ihtiyacımız var.” Dedi. Kiralık daire bulmakta yaşanan sorunlara da değinen Özdek şöyle konuştu: “Şu an da Van’da ciddi şekilde konut azlığı söz konusu. Bu da kiralık ev bulmada sıkıntılara neden oluyor.” 

ÖZDEK: KONUT SAYISI ÇOK YETERSİZ 
Van’da kiraların yüksek olmasının başlıca sebeplerine değinen Özdek ilk olarak, “Kiralık ev konusunda şu an da Van’da konut sayısı çok yetersiz. Son zamanlarda yaşanan kiralık ev sıkıntısının başlıca nedenlerinden biri yeni alanların imara açılmaması ve inşaat malzemesi maliyetlerinin çok artış göstermesi. Şu an da Van’da ciddi şekilde konut azlığı söz konusu. Bu da kiralık ev bulmada sıkıntılara neden oluyor. Van orantısız bir şekilde göç alan bir şehir yeterince konut yapılmayınca da sıkıntılar kaçınılmaz oluyor. Van’da imar sorunu da söz konusu bu sorun dolayısıyla yeni konutlar yapılamıyor. Gerek kiralık gerek satılık için ciddi anlamda konut sıkıntısı yaşanmaktadır. Fiyatların çok yüksek olması, dışardan insanların Van’ı tercih etmesi, Van’daki imar sorununun fazla olması yeni yapılaşmanın önünü açmamak sorunlara neden olmaktadır. Sayısal olarak Van’a yakın illere baktığımız zaman en fazla konut sıkıntısı şu an Van’da yaşanmaktadır. Bu sıkıntı ister istemez kiralarda da ciddi artışlara neden olmaktadır. Vatandaşlar bu konuyu haliyle şikayet etmektedir. Van halkı olarak ev sahipleri kiracılarla empati kurarak kiraları minimize etmesi gerekiyor.” Diye konuştu. 

"İNSANLAR MAĞDUR OLUYOR"
Kira fiyatlarının yüksek olmasına da değinen Özdek bu nokta merhametli olunması gerektiğini aktardı. Başkan Özdek, "Kiraların fazla yükseltilmemesi ve kiraların fiyatları konusunda da insanlara biraz daha merhametli bir şekilde yaklaşılması kiracı hak ve hukuklarının korunması anlamında insanlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. İnsanlar şu an Van’da kiralık konut konusunda acı çekmekte ve sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu nedenle de bizler Vanlı olarak misafirperverliğimizi hiçbir zaman kaybetmememiz gerekir. Yurt içi ve yurt dışı gelen insanlarımıza kucak açmamız lazım. Empati yapmamız lazım. Kiralama konusunda Van Doğu Anadolu Bölgesinde bir şehirdir. Burayı asla İzmir, Ankara, İstanbul gibi şehirler baz alınarak Van’a emsal değer yüklememek lazım. Kiraların Van’da çok artış göstermemesi lazım. Nitekim burada asgari ücretle çalışan insanlarımız söz konusu. Hal böyle olunca insanlar kira artışı konusunda çok sıkıntı çekmektedirler. Bu konuda toplumsal duyarlılık, inanç ve birlikteliğe ihtiyaç var. İnsanlarımızı bu konuda duyarlı olmaya, destekleyici olmaya, yardımsever olmaya davet ediyoruz. Kiranın çok yüksek miktarlarda olması gerçekten insanları mağdur ediyor. Ve bu konudaki şikâyetlerde artış yaşanmıştır. Bunun önüne geçmek için ev sahiplerinin Van’daki maddi durumu göz önüne alarak fiyat belirlemesi gerekmektedir." Dedi.

ÖZDEK: FİYATLAR UÇUYOR 
Özdek konuşmasını, "Genelde fiyat konusuna baktığımız zaman Van’da konut fiyatları uçuşa geçmiş durumda. Gerek konut fiyatları gerekse arsa fiyatlarında çok artış var. Dolayısıyla bu yüksek fiyatları gören arsa sahipleri ise fiyatların arttığını görünce elden çıkarıp daha farklı alanlarda değerlendirmek istiyorlar. Fakat şunu söylemekte yarar var. Bir şehirde her zaman kiracı ve ev sahibi olacak. Bu geçmişten gelen bir konudur. Bu ilişkiler olurken bizler istiyoruz ki doğru temeller üzerine olsun. Hakkaniyetli olunsun. Çok yüksek kiralar istenilmesin. Kiralar konusunda toplumsal bir düşünceye ihtiyacımız var. Kiracıların maddi durumları göz önüne alınarak fiyat belirlensin. Böylece daha sağlıklı adım atılacağını düşünüyorum. Empati yapılmasının şart olduğunu da dile getirmek istiyorum." Şeklinde tamamladı. 

KAYNAK: YENİ DOĞU GAZETESİ