Van'da bir ilk: Sarımsak projesinin hasadına başlandı

Van'da bir ilk: Sarımsak projesinin hasadına başlandı
Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte ilk kez uygulanan ’Sarımsak Yetiştiriciliği Projesi’nin ilk ürün hasadına başlandı.

- Van'da ilk kez bu yıl uygulanan proje ile önemli bir gelir elde edilmesi beklenirken, alınan verimin çiftçiler için ürün deseni açısından çok önemli bir örnek oluşturması bekleniyor. Bugün alınan ilk hasat beklentinin çok üzerinde gerçekleşirken, Büyükşehir Belediyesi, yıl içerisinde ektiği sarımsakların hasadı ile kentin sarımsak ihtiyacının büyük bir bölümü de böylelikle karşılamış olacaktır.



Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal kalkınma çalışmaları içerisinde yer alan ’Sarımsak Yetiştiriciliği Projesi’, Van’da hayat buldu. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın kentte ilk kez ektiği sarımsaklar ilk hasılatını vermeye başladı. Kentin Edremit ilçesine bağlı Eminpaşa Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan bir yurttaş proje kapsamında ektiği sarımsaklardan 4 ton hasılat elde etti. Proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi’nden 500 kilogram sarımsak tohumu alan ve arazisi üzerinde ekimini yapan çiftçi sarımsaklardan büyük hasılat elde ederken, aile ekonomisine ise önemli bir kazanç kattı. Geçen yıl hayata geçirilen ve kentte ağırlıklı olarak ekilen buğday, arpa, yonca, korunga gibi ürünlerin yanına alternatif olabilecek farklı ürünlere yönelen Büyükşehir Belediyesi, başlattığı uygulama ile çiftçilerin adeta umudu oldu. Çiftçiler için alternatif olabilecek ve farkındalık yaratabilecek değişik ürünlere yönelmelerini sağlamak amacıyla sonbaharda hayata geçirilen proje bu yılın ilk ürün hasadını vermeye başladı.



Kayalık: Proje sayesinde çok sayıda aile önemli bir kazanç elde etti

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın desteği ile arazilerine sarımsak eken Edip ve Hanife Denizman adındaki çiftçiler, ektikleri arazide büyük bir sarımsak hasılatı elde etmenin sevincini yaşadı. Çiftçilikle uğraşan aileyi ziyaret eden Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şerif Kayalık, projenin Van’da ilk olduğunu ve proje sayesinde çok sayıda ailenin ekonomik açıdan büyük bir kazanç sağladıklarını ifade etti.  Uzun yıllardır aynı ürünlerin ekilmesinden kaynaklı verimsizleşen topraklarda sarımsak ekimi projesini hayatta geçirdiklerini aktaran Kayalık, Büyükşehir Belediyesi’nin kentte bulunan 12 ilçede sarımsak ekimi gerçekleştirdiğini belirtti. Sarımsak ekiminin oldukça iyi bir gelir kaynağı olduğunu ve çiftçilerin 80 ile 110 kilogram diş ekimine karşılık olarak 800 ile bin 400 kilogram verim alabilecek kapasitede olduğunu dile getiren Kayalık, yapılan sarımsak ekimi projelerini hey yıl daha çok yaygınlaştırarak üretimde devamlılığı sağlayacaklarını söyledi. Kayalık, son olarak tüm çiftçilerin sarımsak gibi önemli gelir getiren ve ürün deseni farklı olan bitkisel üretime yönelmelerini tavsiye etti.



Denizman ailesi: Bahçemizde kendi işimizi yaparak büyük bir kazanç elde ettik

Proje ile sarımsak ekimine başlayan Edip ve Hanife Yıldızman, Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Sarımsak ekimine başlayan Edip Denizman,” Belediyenin bize verdiği sarımsak tohumlarından bu yıl büyük bir hasılat elde etik. Proje sayesinde artık geçimimizi rahatlıkla yapabiliyoruz. Herkese çağrımdır, belediyenin bu imkânlarından herkes yararlansın. Bu iş, işçilik yapmaktan çok daha kolay ve çok daha kazançlıdır” dedi. Eşi ile birlikte arazilerinde sarımsak ekimi yapan Hanife Denizman ise, daha önce bir kadın olarak sadece evde ev işleri ile uğraştığını ifade ederek, belediyenin başlattığı proje ile eşi ile birlikte sarımsak ekimine başladıklarını ve sarımsak ekimi ile büyük bir kazanç elde ettiklerini ifade etti. Denizman,” Daha önce yaptığımız bir işimiz yoktu. Belediyenin bize verdiği sarımsak tohumlarını kendi arazimize ektik. Kendi kapımızda, kendi bahçemizde, kendi işimizi yaparak büyük bir kazanç elde ettik. Yaptığımız iş ile beraber kendi geçimimizi rahatlıkla yapabildiğimiz gibi artık sürekli yapabileceğimiz güzel bir işimiz oldu. Bu anlamda belediyemize verdiği katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.