Van Çoban Pazarı hareketlendi

Van Çoban Pazarı hareketlendi
Van’ın İpekyolu ilçesi, Hacı Osman Camii yanında kurulan çoban pazarı, yayla mevsiminin başladığı bugünlerde yeniden hareketlendi. Sabah saatlerinde pazara gelen hayvan üreticileri ile çoban adayları, sıkı bir pazarlığa tutuşuyor.

 Kış ayları boyunca hayvanlarını ağıllarda besleyen ve şu aralar yaylaya çıkma hazırlığındaki hayvan sahipleri, çoban arayışına girdi.

Van’daki hayvan üreticileri, çoban edinmek için son birkaç yıldır İpekyolu ilçesinde bulunan Hacı Osman Camii civarını mekân tutuyor. 

Vatandaşlar tarafından “Çoban Pazarı” olarak bilinen sokakta bir araya gelen hayvan sahipleri ile çoban adayları, sabahtan itibaren büyük bir ikna çabasına giriyorlar.

PAZAR BU YIL DA HAREKETLİ

Yayla mevsiminin başlaması ile birlikte bugünlerde Çoban Pazarı yeniden hareketlendi. 

Pazar yerine gelen hayvan sahipleri ile çoban adayları arasında fiyat ve ekstralar konusunda ilginç diyaloglar yaşanıyor.

SIKI PAZARLIK

Pazara gelen üreticiler, büyükbaş hayvanları için ayrı, küçükbaş hayvanları için de ayrı çoban tuttukları gibi, ücretleri de farklı oluyor.

Bu sırada, çoban adayları ile hayvan sahipleri arasında da yaşanan sıkı pazarlıklar dikkat çekiyor.

Küçükbaş hayvan için ayda 4 bin TL, büyükbaş hayvan için ise, ayda 5 bin TL’ye çoban bulunabiliyor.

Çobanlara ayrıca ek olarak un, ayakkabı, yün, peynir, baston, fener gibi ekstralar için de ödeme yapıldığı öğrenildi.

EN AZ 7 AY

Bölge illerinde yaylacılık üç aşamalı olarak gerçekleşiyor; bahar yaylası, yaz yaylası ve sonbahar yaylası. 

Sürü sahipleri, her üç aşamada sürüye bakacak çobanlarla belli bir ücret üzerinde anlaşırken, bu anlaşma Nisan ayından itibaren en az 7, en fazla 10 ay için yapılıyor. 

ESNAFLAR DA KAZANIYOR

Çoban pazarının hareketliliği, çevrede bulunan lokanta ve kahve sahibi esnafa da olumlu yansıyor. Buralar pazarlıklar süresince daha hareketli oluyor.

Bazı işportacılar ve hırdavat satan esnaflar da, yaklaşık bir ay boyunca yapılan pazarlıklar süresince çobanlara gerekli olan baston, fener, lastik ayakkabı, şalvar gibi malzemeleri tezgâhlarında bulunduruyor.

Esnaflardan Mehmet Ali İşbilir, pazar nedeniyle hırdavat dükkânında baston bulundurduğunu ve tanesini 25 TL’den sattığını belirterek, “Pazar etrafındaki tüm esnaflar, 15-20 gün boyunca buradaki yoğunluktan ve hareketlilikten olumlu etkileniyor, sokağa bir canlılık geliyor” dedi. 

PRESTİJ GAZETESİ: Adil HARMANCI