Van Çevre yolunda hedef kışın ihale baharda çalışma

Van Çevre yolunda hedef kışın ihale baharda çalışma
Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Van Çevre Yolu için yürütülen çalışmaların hızlandırıldığını belirterek, “Bizim beklentimiz Karayolunun geri kalan kısım için bu kış ihaleye çıkması, vekillerimiz Ankara’da bunun takipçisi olacaklar. Çevre yolu bir an önce ihale edilmelidir. Bir kısmı ihale edilmiş zaten bu kış yapabildiğini yapacak, inşallah baharda bitecek. Ama bizim Karayolundan beklentimiz bu kışın ihaleye çıkması, baharla birlikte onların da sahada çalışabilecek duruma gelmesi.” dedi.

2010 yılında başlatılan ancak yıllarca sürüncemede kalan Van Çevre Yolu için 18. madde ve tapulaştırma kapsamında yapılan çalışmalar hızlandı.  Bu çalışmalardan biri Edremit Elmalık Mahallesinde gerçekleştirildi. Yapılan bu çalışmayla ilgili olarak Edremit Belediyesi tarafından, Edremit Kültür Merkezi’nde, Çevre Yolu Elmalık Etabı Tapu Teslim Töreni düzenlendi. Törene; Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Tonguç Genç, Karayolları Bölge Müdürü Hasan Ali Aslan, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Ayhan Şahna ile arazi sahipleri katıldı. 

18. MADDE HATIRLATMASI

Açılışta konuşan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, 18. madde uygulamasının nedenlerine ilişkin bilgi verdi. Bu maddenin tekrar tartışılmaması gerektiğini belirten Say, şunları söyledi:  “18. Madde uygulanmadan da yapılabilirdi, ama üst irade, kamu iradesi 18. Madde ile yapma yönünde karar verdi.  18. Maddeyi tekrar tartışırsak, tekrar kamulaştırma dersek, boşa kürek sallamış oluruz. Bu saatten sonra mağduriyeti en aza nasıl indirebiliriz, bu yol daha hızlı nasıl açılır onun üzerinde durmamız lazım, çünkü eninde sonunda bu yol açılacaktır. Bu şehrin yola da ihtiyacı var ve çevre yolu en önemlisidir. Benim arsam gitti, yol da açılmasın mantığının ne vatandaşa ne bize, ne memleketimize hiçbir faydası yoktur. Bugünden sonra artık yol da açılacak, tapuları çıkanlara ruhsat da vereceğiz. Burada birbirimizle uğraşmaktansa birbirimize yardımcı olup yolu açmamız lazım. Bu yol Van’ın da geleceğinin önünü açacak bir yoldur. Burada emeği geçen valimiz, vekilimiz, kurum yetkililerimiz herkese çok teşekkür ediyorum.”

ARVAS: ÇALIŞMALARI HIZLANDIRDIK

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas da, yaptığı konuşmada, 2010 yılında çevre yolu ile ilgili başlatılan sürecin uzun süre sürüncemede kaldığına dikkat çekerek, şöyle dedi: “Çevre yolu bizim için çok önemliydi. 2010 yılında kararı alınmıştı. Bunu Büyükşehir Belediyesinin yapması gerekirdi. O gün yerel ile merkezin arasındaki diyalog kopukluğu nedeniyle sürüncemede kaldı. Ama biz üç vekil bu konuda çalışmalar yaptık, Çevre ve Şehircilik Bakanımızı Van’a davet ettik. Yine Ulaştırma Bakanımızı Van’a davet ettik. Çevre yolunun Van’ın ne kadar acil bir sorunu olduğunu saha çalışması ile yaptık ve çalışmaları hızlandırdık. Çevre yolu Van’ın tüm gelişimini etkileyen bir özelliğe sahiptir. Bugün birinci etap tapularını dağıtıyoruz. Diğer etaplar üzerinde de çalışmalar sürüyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, hayırlı olsun diyorum.”

VALİ BİLMEZ: 10 YILLIK AKSAMA OLDU

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez, açılışta yaptığı konuşmada, çevre yolu çalışmasının 10 yıl aksadığına dikkat çekti. Çalışmaların yapılan son girişimlerle tekrar işler hale getirildiğini ifade eden Vali Bilmez, şu bilgileri verdi:  “Daha önce ihale edilmesine rağmen yaşanan sıkıntılardan dolayı Van Çevre yolu çalışmalarında 10 yıllık bir aksama meydana geldi. Belli girişimlerin neticesinde meyvelerini almaya başladık. 15 gün önce Karayollarımız yüklenici firmayı tekrar işe başlattı. Asıl sıkıntı olan, işi durduran da bu bölgedeki 18. Madde uygulaması ve toplulaştırma süreci uzatıyordu. Geçen yıl ilgili kurumlarımızla ve sayın milletvekilimizle, üç merkez ilçede temsilcilerimizle bir araya geldik. Bir komisyon kuruldu. Herkes sanıyor ki bu yol 18 uygulaması ile açılıyor, hayır sadece bir kısmı 18 uygulaması ile yapılıyor, Tuşba ile İpekyolu’nun bir kısmı ise Devlet Su İşlerinin tarımsal alanda toplulaştırması ile yapılıyor. Yol böyle açılıyor. Karayolları şehir merkezinde eğer yolu geçiriyorsa, yol imarlı alanlardan geçiyorsa gene de kamulaştırma yapılır, ama imarsız alandan geçiyorsa da genelde 18 uygulaması yapılır. Normal şartlarda 18 uygulamasını Büyükşehir Belediyesi, Edremit, İpekyolu, Tuşba belediyesinin yapması gerekiyordu ama iletişim kopukluğu bunu sürüncemede bıraktı. Açılan davalar süreci geciktirdi. Bunun en çok mağduriyetini Van halkı yaşadı.”

İKİNCİ ETAP ÇALIŞMASI

İkinci etabın çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Vali Bilmez, “Kurduğumuz komisyon adım adım süreci takip ederek hızlandırdı. Burada her bir arkadaşımızın ciddi bir emeği var. Elmalık süreci bitti, bugün de inşallah tapuları dağıtacağız. Edremit’te ikinci etap dediğimiz yer de 15-20 gün içerisinde tamamlanacak. Bu yol açılmadıkça arka mahallelerimizin imar problemi, ulaşım problemi hep öteleniyor. Onun için başta da dedik bir hak kaybı varsa hakkını da arasın, tazminatını talep etsin, ama bu yolu durdurarak biz bütün Van halkını cezalandırıyoruz. Bu yol 9 sene önce bitmiş olsaydı belki Elmalık’da koca bir şehir kurulmuştu.” diye konuştu.

BİR KISMI BU KIŞ TAMALANACAK

Çevre yolu ile ilgili yürütülen teknik çalışmalar kapsamında ihaleye çıkan kısmın bu kış tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Vali Bilmez, şunları aktardı:  “Bu yolun bir kısmında Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü takibini yapıyor, bakanlık tarafından ihale edilen bir firma var, onlar da çalışıyor. Bu etap bitince ondan sonra Kadastro İl Müdürlüğü devreye giriyor. Onların da elindeki bütün işi bırakıp süreci hızlı götürmesi gerekiyor. Elmalık bitti inşallah diğer etap da bir 15-20 güne tamamlanırsa geriye üçüncü etap kalıyor, en büyük etap. Geri kalan Tuşba bölgesi ve Edremit’e denk gelen kısım da Devlet Su İşleri toplulaştırma çalışması yapıyor. Orada sadece bir köy ciddi sıkıntı yaratıyordu, süreç o yüzden gecikti, o da bu seviyeye denk gelen Tekstil kentin altyapısı yapılırken, o sorun orada çözüldü. Orası da toplulaştırmanın dışına çıkarıldı. Dolayısıyla toplulaştırmanın da önünde herhangi bir engel kalmadı. Bizim beklentimiz Karayolunun geri kalan kısım için bu kış ihaleye çıkması, vekillerimiz Ankara’da bunun takipçisi olacaklar. Çevre yolu bir an önce ihale edilmelidir. Bir kısmı ihale edilmiş zaten bu kış yapabildiğini yapacak, inşallah baharda bitecek. Ama bizim Karayolundan beklentimiz bu kışın ihale edilmesi, baharla birlikte onların da sahada çalışabilecek duruma gelmesi. Bizim de hem 18 uygulamasını hem toplulaştırmamızı bitirip Karayoluna teslim etmemiz, onların da müteahhitte teslim etmesi gerekiyor. Ben 10 yıldır kronikleşen bu sorunun çözümüne katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum.”

TAPULAR DAĞITILDI

Tapu teslim töreninde kurum yetkilileri de birer teşekkür konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından Vali Bilmez ve kurum yetkilileri tarafından arazi sahiplerine tapuları dağıtıldı.

Kaynak: Prestij Gazetesi