Van Büyükşehir Belediyesi, sağlık alanında birçok ilk'e imza attı

Van Büyükşehir Belediyesi, sağlık alanında birçok ilk'e imza attı
Van Büyükşehir Belediyesi, sağlık alanında 2016 yılı sezonunda önemli ilklere imza attı. 'Evde bakım hizmeti', 'Mobil Hastane', 'Sağlık Merkezi', 'Beyaz Bayrak Projesi', 'İlaçlama Merkezi', 'Mobil veteriner aracı', 'Hayvan Bakımevi', 'İşyeri denetim' ve buna benzer birçok alanda çalışma yürüten Van Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmalarına tüm ilçelerde devam ediyor.

Van Büyükşehir Belediyesi, sağlık alanında 2016 yılı sezonunda önemli ilklere imza attı. Van'ın büyükşehir statüsü almasının ardından sağlık alanında da önemli çalışmalar yapan Van Büyükşehir Belediyesi, yıl içerisinde sağlık alanında planlanan tüm hedeflere ulaştı.  'Evde bakım hizmeti', 'Mobil Hastane', 'Sağlık Merkezi', 'Beyaz Bayrak Projesi', 'İlaçlama Merkezi', 'Mobil veteriner aracı', 'Hayvan Bakımevi', 'İşyeri denetim' ve buna benzer birçok alanda çalışma yürüten Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, bu çalışmalarını tüm ilçelerde devam ettiriyor.  



Büyükşehir Belediyesi'nin 'Evde bakım hizmeti' sürüyor

Van Büyükşehir Belediyesi'nin, kent genelinde vatandaşlara sağlık hizmet sunabilmek için tam donanımlı iki ambulans alarak, hastaneye gidemeyenlere dönük ’Evde bakım hizmeti’ni 2016 yılı boyunca sürdürdü. Herkese ihtiyacına göre eşit, ücretsiz ve ana dilde sağlık hizmeti vermeye başlayan Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, her açıdan ihtiyaca cevap verecek kapasite ve teknik donanıma sahip ambulanslar da alarak kent halkına ücretsiz sağlık hizmeti vermeye devam ediyor. Yıl içerisinde 524 hastaya evde bakım hizmeti verilirken, yine belediye ambulansları ile il içi 703, il dışı ise 58 hasta nakli yaptı.



Belediye, tam donanımla mobil hastane kurdu

Belediyemiz, Türkiye’nin  donanım açısından en iyi gezici mobil hastanesini hizmete sundu. İçersinde, dijital röntgen, dijital mamografi, ultrasonografi, hemogram, biyokimya ve hormon cihazlarıyla, laboratuar, genel muayene odası, ağız-diş kliniği, jinokolojik muayene ve acil müdahale bölümlerinin yanısıra hasta kayıt işlemlerinin ve bekleme bölümü bulunuyor. Mobil hastane özellikle kırsal mahallelerde halkın hizmetinde olacak ve köy köy dolaşarak halkın sağlık ihtiyacını karşılayacak.



Halka ücretsiz hizmet sunacak Sağlık Merkezi açıldı

Büyükşehir Belediyesi yine sağlık alanında Van'da bir ilke gerçekleştirerek halka ücretsiz hizmet sunacak olan Sağlık Merkezi açtı. Sosyal güvencesi olmayanların ve yabancı uyruklu vatandaşların sağlık ihtiyaçlarının giderileceği Sağlık Merkezi halka hizmet vermeye başladı. Sağlık merkezinde halkın tüm sağlık ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılanırken, sağlık merkezinde muayene, müşahede, acil yardım ve küçük cerrahi müdahaleler gibi sağlık hizmetleri ile EKG, tansiyon, enjeksiyon ve pansuman gibi gündelik sağlık hizmetleri de verilecek.

İşyerlerine yönelik 'Gıda kontrol ve denetim'i devam ediyor

Sağlık alanındaki çalışmalarının başka bir alanı olan 'Gıda kontrol ve denetim' alanında da önemli çalışmalar yapan Van Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ile birlikte oluşturulan gıda koordinasyon ekibi tarafından 2016 yılı ağustos ayına kadar toplam 1055 gıda iş yeri denetlendi. Yapılan denetimlerde ortam hijyeni, personel hijyeni, kullanılan alet ekipmanların hijyeni, gıdaların saklama koşulları, haşere ve kemirgenlerle mücadele yöntemleri hakkında bilgilendirmeler de yapıldı. Yapılan denetimlerde kurallara uymayan 114 işyerine ceza uygulanırken, 5 işyeri ise ticaretten men edildi.

'Beyaz Bayrak Projesi' çalışması devam ediyor

Van Büyükşehir Belediyesi'nin ilçe belediyeleri ile başlattığı “Beyaz Bayrak Projesi”; kapsamında da önemli çalışmalar yapıldı. Halkın sağlıklı ve güvenli gıdaya erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'nın başlatmış olduğu “Beyaz Bayrak Projesi, gıda iş yerleri sahipleri, çalışanları ve tüketicileri de içine alan rekabete dayalı alternatif bir denetim sistemi getirdi. Lokantalar, yemek fabrikaları, ekmek fabrikaları, unlu mamuller (pasta, tatlı v.b), kahvaltı salonları gibi imalat ve satış yerlerinin daha çok hijyen koşullarının incelendiği bu proje ile 10 işyerine beyaz bayrak verildi. Bu projenin önemli bir ayağı olan tanıtım ve eğitim çalışmaları kapsamında ise, toplu tüketim, kahvaltı salonu, ekmek fırınları ve unlu mamuller sektöründe çalışanlara  "Beyaz Bayrak Proje Tanıtımı ve Gıda İş Yerlerinde Hijyen’’ konulu eğitim verildi. Eğitimlere toplam 250 gıda iş yeri çalışanı katıldı.

Bir sezonda 1191 kadına sağlık eğitimi verildi

Van Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmaların yanı sıra yıl içerisinde eğitim çalışmaları da verdi. Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Evde Bakım Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından 2016 yılı içerisinde, merkez ilçeler ve diğer tüm ilçelerde toplamda 34 eğitim çalışmasıyla  1191 kadına; kadın sağlığı, üreme sağlığı, hijyen, meme ve rahim kanserinden korunma yöntemleri konulu eğitim verdi. Kadınlara dönük sağlık eğitimi çalışmaları ise tüm ilçelerde devam ediyor.



Büyükşehir 'Mobil Veteriner Aracı'yla her ilçede hizmet veriyor

Van Büyükşehir Belediyesi, kentteki sokak köpeklerinin kısırlaştırması ve tedavisi için de önemli hizmetler yürüttü. Kentin çeşitli yerlerinde ekipler tarafından alınan havyanlar,  belediyenin mobil veteriner kliniğinde veteriner hekimler tarafından 43 köpeğe kısırlaştırma yapılırken, 64 köpek de muayene edilerek tedavi edildi. Mobil veteriner kliniğinde ayrıca veteriner hekimler tarafından küpeleme, kısırlaştırma, parazit ve genel muayene ve bakımları yapıldıktan, tedavileri yapılıp iyileştikten sonra alındıkları yerlere tekrardan bırakıldı. İçerisinde 2 adet muayene masası, hayvan kafesleri, tıbbi müdahalelerin yapıldığı bölümler, ultrason cihazı ve diğer cihaz ve ekipmanların olduğu mobil veteriner aracı alan belediye, böylelikle sokak hayvanlarına ulaşımı ve anında müdahalelerin uygulanması daha kolay ve daha kısa sürede yapılıyor. Merkez ve ilçelerde bulunan sokak hayvanlarına yönelik aşılama, kısırlaştırma ve işaretleme işlemleri de mobil veteriner aracı ile yapılıyor.

Kente modern bir 'Hayvan Bakımevi' yapılıyor

Yapımına bu yıl başlanan ve 2016 yılı içinde tamamlanacak olan hayvan bakım evi, hayvan koruma yasasına uygun olarak Bölgede kapasite, kalite ve kurulacağı alan itibariyle tek olma özelliği taşıyor. 14000 metrekare alan üzerinde 200 hayvan kapasiteli olarak tasarlanan hayvan bakımevinde, veteriner hekimler tarafından sokak hayvanlarının kısırlaştırma-aşılama ve kulak küpesi takılması işlemleri ile aşılama esnasında kuduz, iç-dış parazitlerine özellikle insan sağlığı için büyük tehlike oluşturan kistte karşı ilaç uygulamaları yapılarak, kontrolsüz çoğalmaların önüne geçilecek. Sokak hayvanlarının kısırlaştırma, aşı, muayene, tedavi ve sahiplendirme çalışmalarının da yapılacağı havyan bakımevinde, sokak hayvanlarının her türlü ihtiyacı da karşılanacak.

'Hayvan Beslenme Odakları' ile sokak hayvanlarının tüm yiyecek ihtiyaçları karşılanıyor

Sokak hayvanlarının gıda ve su ihtiyacını karşılamak amacıyla kentin 3 merkez ilçesinde,belirli yerlerine 60 adet besleme ve su odağı bırakıldı. 2016 yılı içerisinde de kentte bir çok alana ve ilçelere odak yerleştirme uygulaması devam ederken, yerlerine bırakılan odaklara gıdaları temin etmek amacıyla belediye tarafından bir adet sokak hayvanları besleme aracı da alındı. Araç, her gün düzenli bir şekilde belli yerlerden alınan gıda, yiyecek ve su gibi malzemeleri odaklara bırakıyor.



Büyükşehir 'ilaçlama merkezi' kurdu

Her yıl nisan-eylül ayları arasında yaklaşık 30 kişilik ekiple başta merkez ilçeler olmak üzere kent genelinde sit alanları, bataklıklar, hayvan gübrelikleri, fosseptik çukurlar, göl kıyısı, yeşil alanlar vb. yerlerde yoğun bir tempoyla ilaçlama çalışması yapan Van Büyükşehir Belediyesi, bu anlamda ilaç hazırlama, depolama, personellerin duş, banyo ve giyinme ortamlarının oluşturulması amacıyla ilaçlama merkezi kurdu. İlaçlama çalışmaları bu merkezle birlikte artık tek merkezden yürütülüyor.Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından Van’ın merkez ilçelerinde başlatılan ve Eylül ayına kadar devam eden çalışmaları 30 personel ve 10 ilaçlama aracıyla sürdürüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte sit alanlar, bataklıklar, hayvan gübrelikleri, fosseptik çukurlar, sineklerin üreme yerlerine uzun süre etkili larva ilaçları kullanılarak kesin önlem almaya çalışan ekipler bu çalışmaları uzun bir süre özellikle bataklık alanlarda devam ediyor. Belediye tarafından ayrıca, sineklerin ergin duruma ulaşmalarıyla birlikte her akşam ULV cihazları ile ergin ve larva mücadelesi yapıyor.