Van Beşyol'da yaşanan patlamanın detayları!

Van Beşyol'da yaşanan patlamanın detayları!
Van'ın Beşyol mevkiinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. Saldırıya dair Valilik'ten yapılan açıklamaya göre; 46'sı sivil, 2'si polis 48 kişi yaralandı. AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, "Beşyol kavşağı önemli bir merkezdir. Demokrasi nöbetleri de orada yapılmıştır. Orada bir bomba yüklü araç, getiriliyor park ediliyor ve o patlatılıyor" dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da patlama nedeniyle Van'a giderek inc

Van'ın merkezinde bu sabah yaşanan şiddetli patlamadan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Olay yerine ambulans sevk edilirken patlamanın yaşandığı alana çıkan tüm yollar kapatıldı. 4’ü polis, 4’ü İran vatandaşı, 50 kişinin yaralandığını belirten Van Valisi İbrahim Taşyapan, "Tespitimize göre araç bariyerlerin arka kısmına, polislerin arka tarafına park ettikten sonra uzaklaşıyor ve 10 saniye sonra muhtemelen bombayı uzaktan kumandayla patlatıyor. Araç panelvan tipi minibüs" dedi. AK Parti Van İl Başkanı Zahir Sağanda, 'Muhtemeldir ki bunlar bugün partimizde bayramlaşma olacağını ve daha çok can kaybı olmasını düşünerek bu şiddetli patlamayı gerçekleştirdiler.' dedi.









PKK mensupları Kurban Bayramı'nın ilk günü Van kent merkezinde bomba yüklü aracı infilak ettirdi.  Patlama saat 10.50'de halkın bayram sevincini yaşadığı kentin en merkezi yeri olan Beşyol Mevkii'nde meydana geldi. Van Valiliği'ne 200 metre uzaklıkta, işyerlerinin yoğun olduğu ve Ak Parti il binasının da bulunduğu yerdeki kulakları sağır eden patlamayla birlikte, ortalık savaş alanına döndü. Saldırıda AK Parti İl Başkanlığı binası ile bölgedeki bir otel büyük çapta hasar gördü, Anadolu Ajansı Van Bölge Müdürlüğünün bulunduğu binadaki bazı iş yerlerinin de camları kırıldı.





Bölgeye doğalgaz kokusu yayılması üzerine ekipler çalışma yaptı. Çok sayıda kişi yaralanırken, çevredeki binalar büyük hasar gördü, araçlar ve binalardan alevler yükseldi. Bölgeye güvenlik güçleriyle, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan çok sayıda kişi ambulanslarla hastanelere taşınırken, itfaiye ekipleri ve TOMA'lar alevleri söndürdü. Güvenlik güçleri çevrede önlem alarak, patlamayı gerçekleştiren PKK mensuplarının yakalanması için çalışma başlattı.



4'Ü POLİS 4 İRAN VATANDAŞI 50 KİŞİ YARALANDI

Van Valisi İbrahim Taşyapan, patlamanın meydana geldiği yerde incelemelerde bulundu. Daha sonra açıklamalarda bulunan Vali Taşyapan, bombalı saldırıda, 4’ü polis, 4’ü İran vatandaşı, 50 kişinin yaralandığını açıkladı. Vali Taşyapan, şu bilgileri verdi: "Polis noktasının dış tarafında bomba yüklü araç park ettikten 10 saniye sonra patlatıldı. Ve bu gördüğünüz manzara ortaya çıktı. 2’si ağır 50 kişi yaralandı. 4 polis memuru yaralandı. Bayramın birinci günü ve buraların kapalı olması nedeniyle belkide yaralı sayısını azaltmış durumunda. Burası beşyol meydanın en işlek yerlerinden birisi. Burada AK Parti il binası, HDP, Urartu Oteli, eczanaler ve iş yerlerinin yoğun olduğu bir yer. Bunların hepsi zarar gördü. Ben bütün yaralılara acil şifalar diliyorum. Burada zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Milletimize, memleketimize bunu yaşatanları da lanetliyorum. Terör hain yüzünü Van’da bir defa daha gösterdi. Biliyorsunuz kısa bir süre önce polisevimizin olduğu yerde olmuştu. 2 vatandaşımız ve 2 polisimiz şehit olmuş 71 vatandaşımız da yaralanmıştı. Şimdide bu olayı yaşıyoruz. Milletimizin duruşu karşısında hiçbir terör örgütü ve hiçbir terör saldırısı yıldıramayacak. Bizlere zara verebilir ama hedefine ulaşamaz. insanlarımıza vatandaşlarımıza bunu yaşatanlara bir kez daha lanetliyorum."

ZARARLAR KARŞILANACAK

Vali Taşyapan, zararların karşılanacağını da belirterek, "Devletimiz güçlüdür buradaki tüm maddi hasarları yerine getirebiliriz. Çok daha iyisini yaparız. Bu yapılanlar terör örgütünün son çırpınışlarıdı. Tespitlerimiz sürüyor. Zararlar karşılanacak bundan da kimseni şüphesi olmasın" dedi.

BOMBALI ARAÇ UZAKTAN KUMANDAYLA PATLATTI

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vali Taşyapan, "Tespitimize göre araç bariyerlerin arka kısmına, polislerin arka tarafına park ettikten sonra uzaklaşıyor ve 10 saniye sonra muhtemelen bombayı uzaktan kumandayla patlatıyor. Araç panelvan tipi minibüs. Ancak detayları araştırıyoruz. MOBESE kameralar var, incelemelerimiz devam ediyor. En kısa zamanda faillerini ortaya çıkaracağız" diye konuştu.

YARALILARA İLK MÜDAHALE GÜVENLİK ŞUBESİNDEN

Yaşanan potlamadan sonra olay yerine ilk giden ekibin ise Güvenlik Şube ekipleri olduğu belirtildi. Van Valiliği ve çevresinde bulunan güvenlik şubesi ekipleri patlamadan sonra yaralılalara ilk müdahaleyi yaptıkları belirtildi.

EMNİYET MÜDÜRÜ İNCELEME YAPTI

Patlamanın ardından Van Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Ak Parti il Başkanı Zahir Soğanda ile birlikte olay yerine gelerek inceleme yaptı.  Ekici, Van'daki saldırısına ilişkin, "AK Parti İl Binası önündeki polis noktasına bomba yüklü minibüsle saldırı düzenlendi" dedi.

'BAYRAMLAŞMA OLDUĞUNU DÜŞÜNEREK SALDIRDILAR'

AK Parti Van İl Başkanı Zahir Sağanda, “AK Parti Van İl Başkanlığı binamıza ve halkımıza bu aziz günde yapılan terör saldırısını lanetliyorum.  Muhtemeldir ki bunlar bugün partimizde bayramlaşma olacağını ve daha çok can kaybı olmasını düşünerek bu şiddetli patlamayı gerçekleştirdiler. Birkaç gün önce de partimize yönelik bir saldırı olmuştu. Araçla saldırı olmuş. Kutsalı olmayan bu terör örgütlerinin aziz Kurban Bayramı’nda böyle bir saldırı gerçekleştirmiş olması kabul edilemez. Mücadelemiz devam edecektir” dedi.

3 PARTİNİN BİNASI HASAR GÖRDÜ

Van’da, miting alanı olarak da kullanılan Beşyol Meydanı’nda meydana gelen patlamada birçok bina ve iş yeri hasar görürken, aynı bölgede bulunan Ak Parti ile birlikte olay noktasına yaklaşık 100 metre uzaklıklıkta bulunan CHP, yolun karşı tarafında bulunan ve 60-70 metre uzaklıkta bulunan HDP binaları hasar gördü. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan Demokrasi Nöbetleri de bu alanda yapılmıştı.

BOMBALI ARAÇLA AK PARTİ BİNASI VE POLİSLER HEDEF ALINDI

AK Parti Milletvekili Beşir Atalay CNN Türk'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:  "Burası Van’ın merkezidir. Beşyol kavşağı önemli bir merkezdir. Demokrasi nöbetleri de orada yapılmıştır. Orada bir bomba yüklü araç, getiriliyor park ediliyor ve o patlatılıyor. Ama hamd olsun o bina bizim binamız parti binamız zaten, bizim bayramlaşmamız yoktu, yarın programımız. Ama orada polis noktası vardır, önemli bir nokta. Tabi bir hedef de orası. Orada birkaç polisimiz yaralı. Bize verilen şu anda bilgi hastanelerimizde biri ağır yaralı, hayat riski taşıyan bir yaralımız var. Diğerleriyle ilgili hayat riski ifade edilmiyor. Dualarımız inşallah hayat kaybımız olmaz, yaralılarımız şifa bulur iyileşir. Hatırlanırsa kısa süre önce Van’da yine benzer bir olay olmuştu. Ona benzer bir olay olarak değerlendiriliyor. Ağır yaralanan kişinin bir sivil olduğu ifade edildi. Polislerimizden iki kişi yaralandı. Çok uzun süredir bu terör örgütü Van üzerinde çok çalışıyor. Ama Van’a sirayet edemediler. Van’da güçlü vatandaş desteği alamadılar. Vanlı bunlara karşı çok ciddi şekilde direndi. Buralarda da mahallelerde, diğer ilçelerimizde olduğu gibi yapmak istediler ama vatandaş bunlara çok ciddi tepki koydu, müsaade etmedi. Yani vatandaş, biz size oy verdik ama buna müsaade etmeyiz dedi. Bunlar hala zorluyorlar. Van insanı tabi teröre karşı çok duyarlı. Böyle ancak bomba yüklü araç vesaire ile tedirgin ediyorlar. Yoksa Van’da vatandaşın bunlara karşı desteği söz konusu değil"

BAKAN SOYLU PATLAMA BÖLGESİNDE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, terörün daha da yenilgiye uğrayacağını belirterek, “Şehirlerde, hendeklerde, büyük bir sukutuhayal ile karşı karşıya kaldılar. Halk desteği azalıyor. Yaptığı en alçak ve en insanlık dışı eylemdir” dedi.

Bakan Soylu, beraberindeki Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ile birlikte akşam saatlerinde Van’a gelerek AK Parti Van İl Başkanlığı’na yönelik sabah saatlerinde bombalı saldırının olduğu alanda incelemelerde bulundu. Halka ‘geçmiş olsun’ dileklerinde bulunan Soylu, alanda incelemelerde bulunarak Van Valisi İbrahim Taşyapan ve İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici’den bilgiler aldı. Ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, “Bayrama yönelik, huzurumuza yönelik kastedilen bir eylem olduğunu elbette hepimiz görüyoruz ve anlıyoruz. Canice bir girişim. Yaklaşık iki gün önce Diyarbakır’da genel başkan yardımcımızın bayramla ilgili yapacağı ziyaret üzerine oluşturulan bir tuzak, daha sonra burada karşılaştığımız bu menfur saldırı, şunu söyleyebiliriz. Bunlara yönelik istihbari çalışmalarımız, hem de fiziki tedbirlerimiz en üst seviyede devam etmektedir. Görüyorsunuz ki bu denli şiddetli patlamanın hedef aldığı yer, polis noktası ve AK Parti İl Başkanlığı binası. Eğer bu engellemeler ve bariyerler olmamış olsaydı, Allah korusun büyük bir felaketle karşı karşıya kalınabilirdi. Zannediyorum hastanelerde yaklaşık 7 kişi var. Bunlardan bir tanesinin tedavisi biraz daha sürecek, diğerleri müşahade altında. 53 yaralımız olmuştu. 53 yaralımızın 7’si hariç diğerleri taburcu oldular” dedi.

“Terörün dünyada hiçbir yerde sonuç aldığı görülmemiştir”

Terör tepki gösteren Bakan Soylu, “Bayramımızı bize zehir etmeye çalışıyorlar, ama bilmiyorlar ki bu bizim kardeşliğimizi, bir birimize olan dayanışmamızı ve bir birimize olan muhabbetimizi daha fazla arttırmaktadır. Terörün dünyada hiçbir yerde sonuç aldığı görülmemiştir, sonuç alamayacaktır. Bu konuda milletimiz sabırlı ve bizlerde sabırlıyız. Bizi bir birimizden ayırmaya çalışanlara karşı en büyük silahımız, en büyük gücümüz, sevgimiz ve bir birimizle kucaklaşmamızdır. Biz bu coğrafyaya on yıl önce gelmedik. Biz bin yıldır bu coğrafyada kardeşiz ve bir birimizle olan bu kardeşliğimiz, bu sınavlar gibi çok sınavlar geçirmiştir” diye konuştu.

“Halk desteği azalıyor”

Patlamanın ardından hasar tespit çalışmasına başlandığını da dile getiren Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Burada hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Önemli bir hasarın olduğunu gözlemleyebildik. İçeriler daha yüksek bir hasarla karşı karşıya. Bizim daha tedbirli, bizim daha dikkatli, bizim bu konularda özellikle 24 saat esasınca sürekli titiz bir çalışma ortaya koymamız gerektiğini gösteriyor. Daha da yenilgiye uğrayacaklar. Şehirlerde, hendeklerde, büyük bir sukutuhayal ile karşı karşıya kaldılar. Halk desteği azalıyor. Yaptığı en alçak ve en insanlık dışı eylemdir. Sivillere yönelik eylem, dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, hangi noktasında olursa olsun sadece lanetlenir. Şurada izahatı gerekmektedir, terörü cesaretlendirmeye çalışanlar, acaba her biri bir araya gelseler, bir tek yaralımızın, bir tek insanımızın, bir yarasını pansuman etme fırsatına sahipler mi? Her biri bir araya gelirse bir tek insanımızı canlandırabilme haşa fırsatına sahipler mi? Böyle bir şey yok. Bunu bir cinnet ve sıkışmışlık hali olarak görüyoruz. Milletimiz emin olsun, şu anda bütün güvenlik kuvvetlerimizle vatandaşlarımızla elbirliği içerisinde bu terörü ülkemizden söküp atabilmek için gayret gösteriyoruz.”

Avrupa’ya mesaj

Avrupa’ya mesaj veren Bakan Soylu, “Özellikle Avrupalı dostlarımız, bu terörün kendi ülkelerindeki finansmanı konusunda çok daha dikkatli olmalıdır. Altını çizerek söylüyorum. Çok daha dikkatli olmalılar. Sadece eylemciler değil, sadece teröristler değil, terörizmin hangi yollarla desteklendiği de belki bu sorunun en temel kaynaklarından bir tanesidir. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Gözaltı konusuyla ilgili sorulan bir soru üzerine de Bakan Soylu, “Arkadaşlarımız çalışmalarını gerçekleştiriyorlar. Bu çalışmalar neticesinde ben sonucun alınabileceği kanaatindeyim. Soruşturmanın selameti açısından, hem de bu meselelerde az konuşup çok iş yapmak lazım” şeklinde cevap verdi.
Bakan Soylu ve beraberindekiler, buradaki incelemelerinin ardından Lokman Hekim Van Hastanesi’ne geçerek yaralıları ziyaret ettiler. Yaralılara ‘geçmiş olsun’ dileklerini ileterek bir süre yakınlarıyla görüşen Bakan Soylu, ardından istirahat etmek üzere otele geçti.

 VAN VALİSİ TAŞYAPAN OLEY YERİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Van Valisi İbrahim Taşyapan, bomba yüklü araçla gerçekleştirilen terör saldırısında 4’ü İran vatandaşı 50 kişinin yaralandığını söyledi.

Sabah saatlerinde patlamanın yaşandığı Hastane Kavşağı’nda incelemelerde bulunan Vali Taşyapan, esnaf geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Val Taşyapan, panelvan tipli aracın park edildikten 10 saniye sonra patladığını belirterek, “Saat 11.00 sıralarında bomba yüklü araçla patlama gerçekleştirildi. 2’si ağır 50 kişi yaralandı. Yaralılar arasında 4 polis ve 4 İran vatandaşı da var. Burası kentin yoğun bölgelerinden biridir. Burada AK Parti ve HDP binaları bulunuyor. Yaralılarımız var, durumları iyidir. Yaralılarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu olayı yapanları lanetliyorum. Terör Van’da bir kez daha yüzünü gösterdi. Biliyorsunuz, geçtiğim günlerde polis merkezimize de saldırı düzenlenmiş ve ikisi polis 4 kişi hayatını kaybetmiş, 70 kişi de yaralanmıştı. Hiçbir terör saldırısı bizi yıldıramaz. Millet olarak karşı durduğumuz sürece terör hedefine varamaz. Bu olaylar terör örgütünün son çırpınışlarıdır. İnşallah tarihin çöplüğündeki yerini bulacaktır. Devletimiz güçlüdür. Esnafımızın zararı tespit edilerek karşılanacaktır” dedi.

SAĞANDA'DAN PATLAMA İLGİLİ AÇIKLAMA

AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, “Muhtemeldir ki bunlar bugün partimizde bayramlaşma olacağını ve daha çok can kaybı olmasını düşünerek bu şiddetli patlamayı gerçekleştirdiler” dedi.

Sabah saatlerinde bomba yüklü araçla yapılan ve 48 kişinin yaralandığı patlamanın ardından olay yerinde incelemelerde bulunan AK Parti Van İl Başkanı Zahir Sağanda, “AK Parti Van İl Başkanlığı binamıza ve halkımıza bu aziz günde yapılan terör saldırısını lanetliyorum. Van halkına yönelik yapılan bu saldırı, özellikle bölgenin başkenti konumunda olan Vanımızı sindirmeye yönelik bir politika olduğunu düşünüyorum. Zira iki yıldır Van üzerinde büyük emelleri olan bu terör örgütü, son dönemde Vanımızda çukur kazmak istedi. Vanımız buna müsaade etmedi. Yine 15 Temmuz’dan bugüne kadar Van halkı hem terör örgütlerine karşı hem darbeye karşı hem de bu saldırılara karşı çok büyük bir mücadele verdi. AK Parti’ye yönelik bir saldırı gerçekleştirdiler. Tek tip bir siyaset yapmak istiyorlar. Van halkı buna müsaade etmeyecektir. Biz AK Parti olarak buna müsaade etmeyeceğiz. Biz bundan sonra da halkımızla birlikte olacağız. Allah'ın izniyle biz hep beraber bu terör eylemlerinin karşısında duracağız. Teröre karşı mücadelemiz devam edecektir. Muhtemeldir ki bunlar bugün partimizde bayramlaşma olacağını ve daha çok can kaybı olmasını düşünerek bu şiddetli patlamayı gerçekleştirdiler. Birkaç gün önce de partimize yönelik bir saldırı olmuştu. Araçla saldırı olmuş. Kutsalı olmayan bu terör örgütlerinin aziz Kurban Bayramı’nda böyle bir saldırı gerçekleştirmiş olması kabul edilemez. Mücadelemiz devam edecektir” dedi.