Van ayakta: Kapıköy açılsın!

Van ayakta: Kapıköy açılsın!
Geçtiğimiz yıl Şubat ayından bu yana kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı olması bir kez daha gündeme geldi.

Geçtiğimiz yıl Şubat ayından bu yana kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı olması bir kez daha gündeme geldi. Aylardır yapılan çağrılara rağmen açılmayan sınır kapısı ile ilgili olarak sosyal medyada gündem oluşturan kentteki turizmcilerin #KapıköyVandır ve #KapıköyAçılsın çağrıları büyük boyutlara vardı.A Şimdiye kadar yapılan en büyük çağrıdan sonra sürece dahil olan STK’lar, kuruluşlar da sınır kapısı için yapılan çağrılara destek oldu!

KAPIKÖYÜN AÇILMASI İÇİN BÜYÜK ÇAĞRI!

Şubat ayından bu yana kapalı olan ve yapılan sayısız girişim çağrıya rağmen açılmayan Kapıköy Sınır Kapısı ile ilgili çağrılar büyümeye devam ediyor. Daha önce yapılan sayısız girişimin karşılıksız kaldığı, yetkili isimlerin topu ilgili bakanlıklara attığı Kapıköy’ün pandemi nedeniyle kapalı kalması, kentin ekonomisini alt üst etti. Kapalı olduğu süreci içerisinde büyük küçük tüm esnafın en büyük gelir kaybı sebebi olan Kapıköy, Türkiye’deki sınır kapılarının birçoğu açıkken kapalı kalması nedeniyle eleştirilere de konu olmaya başladı. En çok da uçuşların serbest iken ve her geçen gün yeni bir şehir ile İran uçuşlarının başlaması nedeniyle tartışılan Kapıköy’ün kapalı olma durumu tartışılırken Turizmcilerin oluşturduğu Van Turizmciler Konseyi yeni bir çağrının başladığı taraf oldu. Twitter’dan konuyu gündeme taşıyan turizmcilerin talebi büyürken Van’daki birçok kurum, kuruluş temsilcisi, esnaf, vatandaş çağrılara ses verdi. Van Kapıköy’dür, Kapıköy Sınır Kapısı Açılsın çağrıları ile gündem yaratan Vanlılar virüsün Türkiye’ye girdiği tek yer olarak gösterilip algı yaratılmasını ve birçok yer açıkken kapalı kalmasını eleştirdi.

TURİZMCİLER YENİ BİR ÇAĞRI BAŞLATTI!

Sosyal medyadaki çağrının startını veren kesim olan turizmciler konseyi diğer kentleri örnek olarak göstererek kentin kayıplarını öne çıkardı. Kentte iflasın eğişinde olan turizmcilerin çağrılarının en büyük temsilcisi geçtiğimiz günlerde örgütlenen turizmciler oldu. Van Turizmciler Konseyi adı altında bir araya gelen kentteki turizmciler çağrıların başlamasında öncü olurken, duruma sert tepki gösterdi. Bu konseyde yer alan isimlerden birisi olan Van Otelciler Odası Başkanı Reşat Yeşilağaç, sosyal medya üzerinde şu sözlere yer verdi: “İzmir, İstanbul, Trabzon ve Antalya’da olmayan karantina tedbiri Van’da niye var. Kapıköy Van’dır. Esnaf zorda Kapıköy açılsın” paylaşımında bulundu.

HAVA YOLU AÇIK KARAYOLU KAPALI!

Çağrının paydaşlarından birisi olan Van Otelciler Derneği Başkanı Reşat Yeşilağaç da sosyal medyadan başlattıkları çağrının henüz yeni olduğunu, seslerini ilgili makamlara ulaştırma konusunda ümitli olduklarını söyledi. Yeşilağaç, “Türkiye’nin diğer ülkelere kapalı olan üç gümrük kapısı var. Ağrı-Gürbulak, Vak-Kapıköy ve Hakkari-Esendere. Savaşın olduğu Suriye’ye bile kapılar kapalı değil. Bulgaristan’da günde iki bin kişi Edirne’ye giriş yapıyor. Bunun yanı sıra bizi rahatsız eden husus şu; İran’ın Tahran, Meşed ve Tebriz kentlerinden günde 7 ile 10 arası uçak seferi düzenleniyor. İstanbul ve Ankara’ya gerçekleşiyor bu seferler. Madem İran’da bu kadar büyük sıkıntı var neden uçak seferlerine izin veriliyor? O zaman burada bir çifte standart söz konusu. Çünkü insanın aklına başka bir şey gelmiyor, biz böyle algılıyoruz. Neden bu yapılıyor?” diye sordu.

TURİZM MEZUNLARI DERNEK KURUP, ÇAĞRIYA SES VERDİ!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm Mezunları ve Mensupları Derneği: 2019 yılı içinde Türkiye’de ki birçok büyük firma ve mağaza en çok kârını Van'da yaptı. Van'ın turizminde ve ekonomisinde en önemli unsur Kapıköy ve İranlı turistlerdir. #COVID19 sürecinde geliştirilmesi elzem olan noktaları geliştiremediniz bari ket vurmayın. Bir şehrin turizmi, gelişmesi için alt yapı ve üst yapı unsurlarının gelişmesi gerekir. Alternatif koşullar üzerinde durulması gerekir. Kapıköy, gelincik sınır kapıları açılmalıdır. Van-Tahran- Van tren seferleri başlatılmalıdır. 2019 yılı Türkiye otel doluluk oranlarına bakılırsa Van yüzde 100’lerinde üstünde görülür. Bu memlekette İnternet solunun otele çeviren insanlar oldu. Kapıköy açılmalıdır lakin her şey den önce bir turizm disiplini oluşturulmalıdır. Bizler derneğimizi bu nedenle kurduk.

“İNŞA ETMEK YETMİYOR, EŞLEVSEL HALE GELMELİ!”

Öte yandan Urartu-Der konuyla ilgili olarak: “Van Kapıköy sınır kapısı, diğer açık gümrük kapılarında olduğu gibi gerekli önlemler alınmak koşulu ile hizmete açılmalıdır. Esnafımız için cansuyu olacağı gibi ilimizin ekonomisine de ayrıca katma değer katacaktır.” Çağrısı yaparken, Van İş Adamları Derneği Van Şubesi: “Esnafın, tüccarın, turizmci ve halkımızın bu zor durumda kurtulabilmek için ivedilikle Kapı Köy Gümrük Kapısının tüm tedbirler alınarak kontrollü bir şekilde açılmalıdır.” Şeklinde bir mesaj paylaştı. Gökhan Hanoğlu ise: “İnşa etmek yetmiyor demek işlevsel hale getirmekte olmazsa olmuyormuş. Şimdi gelin diğer tüm illerde yaptığınızı Burada da yapın ve bu kapıyı açın. Pozitif ayrımcılık istemiyoruz. Eşit olalım yeter!” diyerek çağrılara dahil oldu.

İFLASIN EŞİĞİNDE OLAN ESNAFI KURTARMANIN YOLU KAPIKÖY’Ü AÇMAKTIR!

YYÜ’lü akademisyenlerden Faruk Alaeddinoğlu, “Van Kapıköy sınır kapısı, diğer açık sınır kapılarında olduğu gibi gerekli tedbirler alınmak koşuluyla hizmete açılmalı.” şeklinde mesajı ile sürece dahil olurken, AK Partili siyasetçi Burhan İnan, “Kapıköy için bugünkü paylaşımları her kimler başlattı, her kim yapıyorsa yapsın bizler Van’lı olarak Van’da yaşayanlar olarak destek vermek zorundayız. İflasın eşiğinde olan esnafı kurtarmanın yoludur.” Sözlerine yer verdi. Vangölü Aktivistleri ise, “Van ekonomisini doğrudan etkileyen Kapıköy sınır kapısı kontrolü bir şekilde açılmalıdır.” Çağrısını destek veren kesimlerden birisi oldu.

“KAPIKÖY OLMAZSA OLMAZIMIZDIR!”

Kentteki turizmcilerin organize olarak, “Van Turizmciler Bu şehrin sahipleri sesimize ses verenler canımıza can olanlardır. Sizlersiniz bizleriz. Kimseden medet ummuyoruz. Olması gerekeni söylüyoruz Bugün her sesten ayrı fikirlerden herkesi bir araya getirdik, birlikte güçlüyüz.” Diyerek ortak ses vermeye çalıştığı çağrıya Van ESOB başkanı İsa Berge: “Bizleri ziyaret eden esnafımızın tek isteği Kapıköy Sınır Kapısı'ının açılmasıdır. Van ekonomisinin canlanması için Kapıköy açılmalıdır.” Şeklindeki sözlerle dahil oldu. Van YYÜ öğrenci konseyi başkanı Mazhar Fehmi Dede ise konuyla ilgili olarak: “Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılması için bu memleketin insanları çok çaba harcadı. Covid-19 salgınının başlamasıyla birlikte ülkenin genelini kapsayan kararlarla kapatılan kapının, gerekli tedbirler alınarak yeniden açılması gerekir.” Mesajı paylaştı. Vanlı işadamı Faruk Tasan da konuyla ilgili olarak: “Kapıköy Sınır kapısı açılsın hem Van kazansın hem Türkiye kazansın esnaf ticaret yaptıkça vergisini öder SGK’sını öder suyunu öder, elektriğini öder personel maaşını öder. Kapıköy Sınır Kapısı İlimizin nefes borusudur. Ticaretin kalbidir, elimizdeki ticaretin artması için olmazsa olmazımızdır.” Dedi.

VAN TSO BAŞKAN YARDIMCISI ÇELİKTAŞ: DUAYA GİDİYORUZ!

Van'da aylardır birçok kurum, kuruluş, STK, oda, dernek ardı ardına çağrılar yapmasına rağmen açılması ile ilgili bir adım atılmayan Kapıköy’ün belirsizliği sürerken kentteki birçok kuruluş bu kez de #KapıköyVandır sloganıyla Kapıköy'ün artık açılması çağrısını sürdürdü. Kontrollü açılması ve kentin ekonomisinin canlanması taleplerine rağmen açılmayan Van TSO’nun farklı şekillerde çağrıda bulunduğu Kapıköy'le ilgili sıra dışı çıkışlar sürerken geçtiğimiz hafta Başkan Necdet Takva'nın ironik “Kapıköy'ü açmayın” mesajından sonra başkan yardımcısı Fevzi Çeliktaş da farklı bir şekilde gündem oldu. Çeliktaş, sosyal medyadaki çağrılar sürerken Kapıköy’ün açılması için bu kez duaya gideceklerini söyledi. İşte o mesaj: Van Kapıköy Gümrük Kapısının kontrollü turizme açılması için Kapıköy’e duaya gidiyoruz. İşimiz Allah’a kaldı yapacak başka bir şey yok! Destek olmak isteyen herkesi bekliyoruz. Tarih:15 Ocak 2021 Saat: 10:00 Buluşma yeri: VanTso önü.

SP YÖNETİCİLERİ İSTİFAYA ÇAĞIRDI!

Açıklamalarda bulunan Özal İlhan, İran'da korana virüs salgınının başlamasını takiben Kapıköy Sınır Kapısı’nın diğer birçok sınır kapısı gibi kapatıldığını belirterek, “Geldiğimiz noktada birçok sınır kapısı açılmış, Kapıköy Sınır Kapısı açılmamıştır. Gelinen nokta Van’daki iktidar milletvekillerinin, il başkanının Van'a hizmet konusundaki samimiyetleri açısından bir turnusol kağıdı görevini görecektir. Eğer bir hafta içerisinde Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasını sağlayamazlarsa, iktidarın milletvekillerini ve il başkanını partilerinden istifa etmeye davet ediyoruz. Eğer bizim Van diye bir derdimiz yoktur diyorlarsa, herhangi bir açıklama yapmasınlar, herhangi bir girişimde bulunmasınlar” dedi. 

ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER AYKAÇ-