Vali Zorluoğlu'nun okul ziyareti

Vali Zorluoğlu'nun okul ziyareti
Van Valisi Murat Zorluoğlu, İpekyolu ilçesindeki Mehmetçik Selen İmam Hatip Ortaokulunu ziyaret ederek, okul idarecileri ve öğrencilerle bir araya geldi.

1986 yılında eğitim-öğretime açılan ve 80 öğrencisi bulunan okulda incelemelerde bulunan Vali Zorluoğlu sınıfları dolaşarak, sohbet ettiği öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerden hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmamalarını isteyen Vali Zorluoğlu, 35 yıl önce kendisinin de İmam Hatip Ortaokulunda okuduğunu anlatarak kendi eğitim hayatından örnekler verdi. Zamanın çok çabuk geçtiğine vurgu yapan Vali Zorluoğlu, “Sizi bu şekilde görünce 35 yıl geriye gittim. 35 yıl önce ben de sizin gibi bir İmam Hatip Ortaokulu öğrencisiydim. Sizlerden beklentimiz yüksek. Geleceğimizi sizlere devredeceğiz. Kendinizi çok iyi hazırlamanız gerekiyor. Sadece öğretmenlerinizin verdikleriyle yetinmeyeceksiniz. Ülkemizin en önemli gücü genç nüfusa sahip olmasıdır. Avrupa ülkeleri gittikçe yaşlanıyor. Çok şükür ülkemizde ciddi oranda genç nüfus var. Eğer biz çocuklarımızı, gençlerimizi geleceğe iyi şekilde hazırlarsak, Türkiye eminim bu yüzyılda dünyanın en önemli güçlerinden biri olacak. Bunu sizler başaracaksınız. Biz inşallah sizlere bu alt yapıyı hazırlamaya çalışıyoruz. Ama sizler bizleri aşacaksınız inşallah. Gençler, hiçbir zaman ümitsizliğe düşmeyin. Biliyorsunuz Kur’an-ı Kerim’in hükmüdür, Allah’ın kelamıdır. Her zaman umudunuzu koruyun. Çünkü mücadele ettiğiniz sürece mutlaka sonuca varır, başarılı olursunuz. Çok çalışın, çok kitap okuyun. Film de izleyin, tiyatroya da gidin. Spor yapın, arkadaşlarınızla vakit geçirin. Ama bunların hepsini belli bir seviye ve plan dâhilinde yapmaya gayret edin. Şimdiden çalışmaya başlarsanız emin olun üniversite sınavı sizin için daha kolay olur. İnanıyorum bu sınıfımızda, bu okulumuzda çok sayıda çocuğumuz, üniversite sınavında çok iyi yerleri kazanacak ve gelecekte birer doktor, hâkim, savcı, kaymakam, öğretmen olacak” dedi.

Sınıfları ziyaretinde kız çocuklarının erkeklerden daha fazla olmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Vali Zorluoğlu, “Kız çocuklarımızın okuması memnuniyet verici. Kızların üniversite okuması, sosyal hayata, iş hayatına daha fazla katılması hakikaten bizim de devlet olarak hedeflerimizden biridir. Kız çocuklarımızın mutlaka okullara getirilmesi şarttır. Bu, bölgede hakikaten çok önemli bir konudur. Bölgenin hassasiyetleri hepimizin malumudur. Bu insanların terörle ilgili yaşadıkları sıkıntılar ortadadır. Bu sorunun çözümü, orta ve uzun vadede tamamen eğitimle alakalıdır. Biz mücadelemizi güvenlik güçleri eliyle zaten başarılı şekilde yapıyoruz. Ama esas operasyonları öğretmenlerimizden bekliyoruz. Operasyondan kastım çocuklarımızın doğru ve bilinçli şekilde yetiştirilmesidir. İnşallah bu hedeflerimize sizlerle birlikte ulaşacağız. Ben maddi imkânı iyi olmayan bir ailenin çocuğu olarak okudum. Fakat Türkiye Cumhuriyeti bütün vatandaşlarına, çocuklarına, gençlerine eşit imkânlar sunuyor. Herkes gerçekten eğer kendini iyi yetiştirir, iyi çalışır ve başarılı bir şekilde aşamaları geçerse mutlaka çok iyi yerlere gelir. Allah yardımcınız olsun. Sizlere eğitim hayatınızda üstün başarılar temenni ediyor, hepinize yürekten başarılar diliyorum. Allah’a emanet olunuz” diye konuştu.

“EĞİTİM VE OKULLAŞMA ALANINDA TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDAYIZ“

Daha sonra öğretmenler ve okul idarecileriyle de bir araya gelen Vali Zorluoğlu, öğretmenler odasında yaptığı konuşmada Van’ın akademik başarısının yükseltilmesi için yoğun çaba gösterdiklerini ifade ederek, “Eğitim alanında Türkiye ortalamasının altındayız. Tam gün eğitime geçişte eksiğimiz var. Okullaşmamız da Türkiye ortalamasının altında. Bu ortalamayı yakalamak için hepimizin çaba sarf etmesi, daha büyük özveri ve fedakârlıkla çalışmamız lazım. Birçok şey öğretmenlerimizin elinde. Bütün zorluklara, sıkıntı ve engellere rağmen öğretmenlerimizin, okul idarecilerimizin gayret göstererek çocukların geleceğinde büyük farklılıklar oluşturabileceklerine inananlardanım. İlkokul öğretmenimin benim üzerimde çok olumlu etkisi vardır. Öğretmenim olmasaydı ben şimdi çok farklı bir hayat ve noktada olacaktım. Siz öğretmenlerden bir isteğim var: Sadece mesai içerisinde rutin öğretmen-öğrenci ilişkisi içerisinde değil, çocuklar için çok farklı bir rol model olmanızı istirham ediyorum. Bütün okullarımızın tam gün eğitime geçmesi için ilave iki binin üzerinde dersliğe ihtiyacımız var. Biz arsa çalışması başlattık. Belediyelerin arsalarını yeni okulların yapılması için ayırdık. Okullarımızın eksikliklerini gidermek için yerel kaynakları kullanıyoruz. Etüt merkezleri açtık. Şu anda sadece büyükşehir belediyesi binin üzerinde liseyi bitirmiş, üniversiteye hazırlanan öğrenciye, iyi imkânlarla üniversiteye hazırlık kursu veriyor. İlçelerle birlikte 2 bin öğrenci bu kurslardan faydalanıyor. Bu etüt merkezlerinin sayısını artıracağız. Gelecek yıl, son sınıf öğrencilerine de böyle bir imkân sağlayacağız. Bu şehirde akademik başarıyı artırmaya çalışırken, bir taraftan da yeni okullar yapmak istiyoruz. Okullaşma oranını artırılmasında öğretmenlerimize, idarecilerimize, müdürlerimize daha çok iş düşüyor. Okula gelmek durumunda olup da gelemeyen çocuklarımızın mutlaka takip edilmesi, sorunları varsa sorunlarının tespit edilmesi, çözülebilecekse çözülmesi, çözülemezse bir üst merciye ulaştırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Okul ziyaretinde ‘Ortaokullararası en güzel ezan okuma yarışmasında’ birinci olan 6. sınıf öğrencisi Serkan Sarıbulak’tan dinlediği ezandan oldukça etkilenen Vali Zorluoğlu, sesini çok beğendiği öğrencinin Valilik tarafından da ödüllendirilmesi talimatını verdi. Vali Murat Zorluoğlu’nun Mehmetçik Selen İmam Hatip Ortaokulu ziyaretine, Vali Yardımcısı Sinan Aslan ve İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin de katıldı.