Vali Taşyapan’ın Van Gölü hassasiyeti

Vali Taşyapan’ın Van Gölü hassasiyeti
Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van Gölü’ne herkesin sahip çıkması gerektiğini belirterek, “Bu değeri korumak hepimizin görevidir” dedi.
İl Koordinasyon Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı’nda gündeme gelen Van Gölü’nün kirletilmesi ve sahil bandından sosyal donatıların olmaması konusu yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Valisi İbrahim Taşyapan, “Özellikle Van Gölü’ne sahip çıkmamız gerekir. Sadece bizim belediyelerimiz değil, karşı kıyıdaki belediyelere ve bütün vatandaşlarımıza önemli görevler düşmektedir. Bu olay aslında biraz imkân ve takip meselesidir. Bu anlamda imkânlar oluşturulabilir. Burada gerek kamu kurumlarımız gerek belediye ve STK’larımız duyarlı davranmalı. Bu konudaki çalışmalarımızın bir koordinasyon içerisinde olması ve projeler kapsamında yapılması gerekir. Çünkü bu değeri korumak hepimizin görevidir. Burada yaşanabilecek bir olumsuzluk da hepimizi etkileyecektir. Onun için bu konuda duyarlılığı arttırmamız gerekir” dedi.

“Kanalizasyon atıkları gölü tehdit ediyor”

Konunun basında yeteri kadar yer almadığını söyleyen Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, bir an evvel arıtma tesisinin faal duruma getirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Sahillerimizle ilgili çalışmaları Tuşba Belediyesi olarak İskele’den Muradiye ilçe sınırlarımıza kadar olan kısmında düzenli çöp alımları gerçekleştiriyoruz. Hafta sonları Büyükşehir Belediyesi’nin toplaması gereken çöpleri de bizler topluyoruz. Vatandaşlarımızın kıyıyı kirletmesinin bir sebebi de oralarda herhangi bir tesisin olmamasıdır. Buradaki evsel atıklardan ziyade gölü kanalizasyon atıkları kirletmekte ve sağlıksız hale getirmektedir. Onun için mutlaka arıtma tesisinin bir an evvel faaliyete girmesi için gerekli koordinasyonun Sayın Valimiz tarafından sağlanarak, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) ile Büyükşehir Belediyesi’nin buna el atması gerektiğine inanıyorum. Aksi takdirde turistleri bir kenara bırakın, bizler bile kötü kokulardan buralardan geçemeyeceğiz” diye konuştu.

“Van Gölü sahilleri çöplüklerden geçilmiyor”

Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ ise, Van’ın ve Van Gölü’nün tanıtılması noktasında ciddi çabalar harcadıklarını belirterek, “Van Gölü’nün suyunu bizler pet şişelerinde gittiğimiz ulusal ve uluslararası fuarlara taşıdık. Buralarda insanlara dağıttık ve kullandırttık. Ancak Van’a gelen misafirlerimize göle girebilecekleri bir alan oluşturamadık. Piknik alanları olarak kullanılan Van Gölü sahilleri maalesef çöplükten geçilmiyor. Burada bir an önce bir çözümün oluşturulması gerekir” ifadelerini kullandı.

“Bir plaj yapmak çok mu zor?”

İranlı turistlerin de talep ettiği aile plajları konusuna da değinen Aktuğ, “Bir plaj yapmak çok zor bir şey değil, ama koca Van Gölü çevresinde insanlara tavsiye edebileceğimiz bir aile plajı ya da alan yok. İranlı turistler de bunu ısrarla istemektedirler. İran sektörü bizler için inanılmaz derecede önemlidir. Bizler İranlı acenteleri buralara getirdik. Ancak Saray ilçemizde bulunan Kapıköy Sınır Kapımız inanılmaz derecede kirli, çöplükten geçilmiyor. Misafirlerimizi çiçeklerle çikolatalarla karşıladık. Ancak kirlilik bunu da engelledi. Kaymakamımıza ve belediyemize haber verdik, ilgilenen olmadı” şeklinde konuştu.