Vali Mehmet Emin Bilmez: 'En önemli amacımız, halkımızın huzurudur'

Vali Mehmet Emin Bilmez: 'En önemli amacımız, halkımızın huzurudur'
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Van İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İpekyolu Kaymakamı Sinan Aslan, Edremit Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman ve Tuşba Kaymakamı Meral Uçar Arpa'nın da katılımıyla basın mensuplarıyla 2019 yılı asayiş değerlendirme toplantısında bir araya geldi.

2019'un acısıyla – tatlısıyla geride bırakıldığını kaydeden Vali Bilmez, yeni yılın Van için daha çok huzur, güvenlik, mutluluk getirmesini temenni etti. Vali Bilmez; “Kim bu kentin huzuruna, refahına katkı sunuyorsa, düşüncesi, fikri ne olursa olsun bizim için kıymetlidir. Ama kim ki ayrıştırma yapıyor, kentin huzurunu bozmaya kalkıyor, nifak tohumları ekiyorsa ona da dur diyeceğiz. Cinsiyet ayrımı yapmayan, herkesin birbirine saygı duyduğu, huzurlu, güvenli bir kent olmalıyız. Birbirimize daha çok tahammül etmeliyiz. Bizim en önemli amacımız Van'ın, halkımızın huzurudur. Haksızlık yapanın karşısında hep birlikte duracağız. Bireyin değil, umumun menfaatini düşünerek hareket edeceğiz. Yoksa kenti yaşanmaz kılarız” ifadelerini kullandı.

“VAN'IN MENFAATLERİ KONUSUNDA BİRLEŞMEK GEREKİYOR”

Van için ortak payda vurgusu yapan Vali Bilmez, “Bugün Van'da yol ve kaldırım işgaliyle ciddi manada bir mücadele söz konusu. Bu konuda basının da katkısı yadsınamaz. Tam 20 yıldır hayvan pazarında kaçak et kesimi yapılıyordu. Buna müdahale ettik ve çok şükür çözdük. Burada biz 3 – 4 kişinin menfaatini düşünerek hareket etseydik kenti heder etmiş olacaktık. En son eski devlet hastanesi yerinin yeşil alan olması konusunda basın olarak sizlerin de, halkımızın da verdiği destek çok önemliydi. Bu destekler elimizi güçlendirdi. Sosyal olaylara el attığımızda desteklerinizi bekliyoruz, tabi ki eleştirilerinizi de. Sadece ideolojik pencereden bakarsak bu kente zarar vermiş oluruz. Elbette ki seçim zamanında yarışlar olur ama sonrasında hep beraber Van'ın menfaatleri noktasında buluşmak gerekiyor.” diye konuştu.

Vali Bilmez, yaptığı bu kısa konuşmanın ardından katılımcılarla beraber kahvaltı yaptı. Kahvaltı sonrasında ise Vali Bilmez, asayiş değerlendirmesine ilişkin rakamlar paylaştı.

TURİZM

2019 yılının acısıyla – tatlısıyla geride kaldığını belirten Vali Bilmez, özellikle kent turizmi açısından güzel bir senenin geride bırakıldığını söyledi. Vali Bilmez; “Bünyesinde birçok olayı barındıran, seçimlerin de olduğu bölgemizde, acısıyla – tatlısıyla 1 ylı geride bıraktık. Bu yıl ilimiz çok güzel olaylara da şahitlik etti. Mesela turizm açısından iyi bir ivme yakalandı. Öyle günler oldu ki bütün otellerimiz, motellerimiz, pansiyonlarımız doldu. Öğrenci yurtlarımızı, ilimize misafir olarak gelen turistlere açmak zorunda kaldık. Ve en güzeli de bu kadar yoğun bir turist akışı olmasına rağmen 'eşyam çalındı' 'tacize uğradım' 'eşyam çalındı' gibi Hiçbir turistten şikayet gelmedi. Bu hassasiyetinden ötürü tüm Van halkına teşekkür ediyorum. Bunlar bizim misafirimiz, bizim bunlara daha çok sahip çıkmamız lazım. Turistlerden daha çok ulaşım ile ilgili, nadir de olsa otellerdeki yüksek fiyatlarla ilgili şikayetler aldık. İnşallah bu sektörde faaliyet gösteren esnafımız daha duyarlı davranacaktır.” dedi.

GÖÇMENLER

Vali Bilmez, 2019'da Van'da yaşanan en ciddi ve kendisini en etkileyen olayın ise göçmen kaçakçılığı ve göçmenleri taşıyan insanların karıştığı trafik kazaları olduğunu söyledi. Vali Bilmez, şöyle konuştu;

“Van'da ve belki de Türkiye'de en çok iz bırakan olaylardan biri göçmen kaçakçılığı ve kazaları oldu. 2019 yılında ölümlü trafik kazaları ciddi anlamda azalmıştı. Ama tek bir olayda 17 göçmen hayatını kaybetti. Başka bir olayda da 5 göçmen hayatını kaybetti. Kazaya karışan ve bu göçmenleri taşıyan da hemşehrimizdi. Daha önce 6 kez bu olaya karışmış, yakalanmış, hakkında adli işlem yapılmıştı, kendisi de kazada yaşamını yitirdi. İnsan kaçakçılığındaki cezaların artırılması için başta Adalet Bakanımız olmak üzere bütün yetkiler nezdinde ciddi anlamda girişimlerde bulunduk. Bu konuda bir düzenleme yapılacağı söylendi. Biz de o düzenlemenin bir an önce yasalaşması için umutla bekliyoruz. Bu yıl Nisan ayından bu yana ilimizde 83 bin 160 göçmene işlem yapılmıştır. Bunların 44 bin 883’ü il ve ilçe merkezlerinde ve köylerde yakalanan, göç idaremizce hakkında işlem yapılan göçmen, 38 bin 277’si ise sınır bölgesinde yakalanıp, olduğu gibi sınırdan deport edilen, engellenen veya geldiği yerden geri gönderilen göçmenler. Son bir yıl içinde insan kaçakçılığı yapan 597 organizatör yakalandı. Bunların büyük bir kısmı tutuklandı, bir kısmı da sonra tahliye oldu. Bunlarla ilgili adli işlem de devam ediyor.”

GÜVENLİK

Kentin güvenliğine ilişkin de rakamlar veren Vali Bilmez, açıklamalarını şu bilgileri paylaşarak sürdürdü; “Bu yıl terörle mücadelede bizim açımızdan oldukça olumlu geçti. Van halkının bu konuda ciddi bir desteğini aldık. 2019 yılında 28 tane terörist etkisiz hale getirildi, 1 terörist sağ olarak yakalandı. Ailelerin desteği ile 39 dağ kadrosunda olan teröristin ikna edilerek teslim olması sağlandı. Bunun için gerçekten ailelere teşekkür ediyorum. Ve şuanda 150 teröristin ikna edilmesi için ailelerle birlikte ikna çalışmaları devam ediyor. İnşallah onlardan da olumlu haberler getiririz, onları da anneleri ile buluşturur, inşallah o annelerin göz yaşlarına engel oluruz. Bu sene Jandarma bölgesinde; 2 bin 238 operasyonda ve meydana gelen 238 olayda ikna yolu ile sağ ve ölü toplam 53 terörist etkisiz hale getirilmiş ve yapılan operasyonlarda 58 adet uzun namlulu tüfek, 2 adet makineli tabanca, 6 adet tabanca, 2 adet roket atar, 219 adet el bombası, 28 adet el yapımı patlayıcı, 156 adet roketatar mühimmatı, 240 adet roketatar sevk fişeği, 3800 kilo patlayıcı madde, 311 tüp, 7 adet gece görüş dürbünü ve çok miktarda muhtelif yaşam malzemesi ele geçirilmiştir. Jandarma bölgesinde 861 olayda 18349 düzensiz göçmen ve 343 organizatör yakalanmış, 715 olayda 1 milyon 95 bin paket kaçak sigara ele geçirilmiş ve 982 kişi sigara kaçakçılığından dolayı gözaltına alınmıştır. 286 olayda 33 buçuk kilo metamfetamin, 336 kilo esrar, 886 kilo eroin, 9 kilo Afyon sakızı, 196 bin adet uyuşturucu hap, vb. ele geçirilmiş, 376 şüpheli yakalanmıştır. 190 trafik kazası Jandarma bölgesinde meydana gelmiş, 24 şahıs vefat etmiş, bunun 17'si bir defa da meydana gelen göçmen, birinde de Alaköy tarafında meydana gelen ve 5 göçmenin vefat ettiği kazalar. Yani bunun hemen neredeyse 99'u bu göçmen kaçakçılığından kaynaklanan kazalar, yoksa bu sene alınan tedbirlerle ölümlü trafik kaza sayımız oldukça az ama bu iki olay bir anda bizi neredeyse Türkiye'nin rekoruna götürdü. Trafik kazalarında 570 şahıs yaralanmış, trafik denetimlerinde 221 bin araç ve sürücü kontrol edilmiş, 4 bin 700 sürücüye 3 milyon 500 bin TL para cezası uygulanmış, 2 bin 782 araç trafikten men edilmiştir.

Emniyet bölgesinde ise; Kaçakçılıkla mücadelede 5 ton 231 kilo eroin yakalanmış, maalesef Türkiye rekoru bizde bu konuda. Keşke başka rekorlar bizde olsaydı. 346 kilo esrar yakalanmış, 43 kilo Afyon sakızı, 92 kilo civarında metamfetamin, 3 bin0 adet de hap ele geçirilmiş, çok az bir miktar hint keneviri ve kokain ele geçirilmiş, toplam 711 organizatör veya şüpheli yakalanmış, bunlardan 281'i tutuklu. Kaçakçılıkta ise 1 milyon 283 bin paket kaçak sigara yakalanmış, maalesef bunda da Türkiye'de birinciyiz, keşke olmasaydık! Kaçak akaryakıt 5 buçuk ton civarında. Akaryakıt kaçakçılığı bölgemizde hemen bitme noktasına geldi diyebiliriz, geri kalan çay kaçakçılığı, nargile tütünü, cep telefonu 1000 adet civarında, çok az bir miktarda İran'dan safran geliyor, 23 kilo yakalanmış, 13 adet tabanca, 1 adet av tüfeği yakalanmış, kaçakçılıkla ilgili de bin 811 şüpheliye işlem yapılmış, 134'ü tutuklanmış. Polis bölgesinde meydana gelen ölümlü trafik kazası sayımız 7. Bir önceki yılla kıyaslandığında hemen hemen yüzde 50 civarında bir düşüş görülmektedir. Göçmen kaçakçılığı yaşanan trafik kazaları olmasa Jandarma bölgesinde de ciddi bir başarı söz konusu. Bu başarılarından dolayı hem Jandarma komutanımıza ve personeline, hem de emniyet müdürümüz personeli ve emniyet müdürümüze teşekkür ediyorum. Yaralamalı trafik kazası sayımız bin 251 civarında, yaralı sayımız 2 bin 446. 7 tane ölümlü trafik kazası olmuş, bu olayların toplamında 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Emniyet bölgesinde denetlenen araç sayısı 362 bin. Yazılan toplam ceza ise 26 milyon civarında. Trafikten men edilen araç sayısı ise 3 bin 166. Alkollü araç kullanan sürücü sayısı 412. Terörle mücadele kapsamında bu sene emniyet tarafından yapılan işlem sayısı 792. Tutuklanan 158 kişi. Aranan şahıs sayısı 104, terörden dolayı tutuklanan 66 ve emniyet müdürlüğümüzle aileleriyle işbirliği yapılarak ikna sonucu teslim olması sağlanan terör sayısı da 15. İlimizin genel durumu bu.”

ZABITANIN ÇALIŞMALARI

Kentin genel asayiş durumuna ilişkin rakamları paylaşan Vali Mehmet Emin Bilmez, zabıtanın çalışmalarına da değinerek, şunları söyledi; “Kentin güvenliği ile ilgili de zabıtamız da ciddi bazı çalışmalar yapmaya başladı. Son dönemde İpekyolu Belediyesi zabıtası da emniyetle birlikte kentte asayiş ve düzenin sağlanması noktasında ve gıda kontrolleri ile ilgili Tarım Müdürlüğü ile birlikte ciddi bir denetleme başlattı. İnşallah önümüzdeki dönemde zabıta teşkilatımız, insanların sağlığını ilgilendiren, insanlarımızın huzurunu ilgilendiren, kamuya ait olan alanların denetimi noktasında ciddi bir mücadele vermeyi sürdürecek. Tek amacımız Van halkının sağlığı, huzurudur. Kentimiz artık büyükşehir, kentimize modernlik yakışır. Kentimizin sokaklarında banyo kazanlarıyla çay satılan bir görüntü istemiyoruz. Yemen'deki görüntüleri burada görmek istemiyoruz. Biz Türkiye'deki en modern tesislerin ilimizde olmasını istiyoruz. Bu konuda da esnafımızın sorunlarını minimize etmek için elimizden geleni yapacağız. Bundan sonra kaymakam arkadaşlarımız ve ben dahil daha çok esnafımızın arasında olacağız, onların sorunlarını birlikte çözeceğiz. Ama bu kentte illegal, ruhsatsız, izinsiz kimsenin de işlem yapmasına, tesis işletmesine de müsaade etmeyeceğiz. Kanunlar hepimizi bağlıyor. Buna hep birlikte de uyuyacağız. Amacımız kentimizin huzurunu, refahını artırmak, amacımız hiç kimseyi cezalandırmak değildir. Yasal işlemleri eksik olanlar varsa, eğer onları tamamlama imkanınız varsa onlara kesinlikle yardımcı olacağız ama kimse bizden de bu kentte kanunları uygulamamayı talep etmesin. Van halkının refahı için iyi niyetli her eleştiriye de öneriye de açığız. Bu kenti hep birlikte, halkımızla birlikte yöneteceğiz. Yönetişim modeli ile bu kentte yaşayan insanlarla birlikte inşallah hep birlikte bir kenti yönetmeye çalışacağız. Van halkına, 2019 yılında kentin huzuru noktasında bize verdikleri destekten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.”

Yılbaşı gecesinde halkın huzurlu bir şekilde yeni yıla girmesi için de 2 bin 500 emniyet, 5 bin de jandarma mensubunun görev aldığını kaydeden Vali Bilmez, kendisinin de gece boyunca çeşitli ziyaretler gerçekleştirmeyi planladığını aktardı.

Vali Bilmez, tüm halkın yeni yılını kutlayarak; “Yeni yılın hepimize huzur, güven, esenlik, kardeşlik, barış getirmesini canı gönülden diliyorum, hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedikten sonra sözü Van İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ ve Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit'e bıraktı.

Kısa bir konuşma yapan İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, halkın yeni yılını kutlayarak, “Emniyet teşkilatı olarak varlık sebebimiz suç ve suçluyla mücadele etmektir. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü suç unsuruyla kararlılıkla mücadele edeceğiz. Halkımızın huzuru için, esenlik içerisinde hayatlarını idame ettirmeleri için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.” dedi.

Ardından Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit konuştu ve; “Bu benim Van'a ikinci gelişim. Bu gelişim de şunu fark ettim ki halkın yoğun bir desteği söz konusu. Korku eşiğinin aşıldığını gördük. Omuz omuza vatandaşlarımızla birlikte çalışmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Zaten yapılan faaliyetlerdeki başarının yükselmesinde bir çok katkı da vatandaşlarımızındır. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum, inşallah yeni yıl, 2019'dan daha güzel olur.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Vali Mehmet Emin Bilmez, basın mensuplarının çeşitli konularda sorduğu sorulara cevap verdi ve çekilen hatıra fotoğrafının ardından program sona erdi.

Prestij Haber: Umut Tarhan / M.Selim Kurt