Vali Mehmet Emin Bilmez; ‘2020 yılı acıların yılı oldu’

Vali Mehmet Emin Bilmez; ‘2020 yılı acıların yılı oldu’
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yılın son günü düzenlediği toplantı ile 2020’ye ilişkin Van’ın genel bir fotoğrafını ortaya koydu. 2020’nin Van için adeta acıların yaşandığı bir yıl olduğuna vurgu yapan Vali Bilmez, çığ, deprem, tekne ve uçak kazalarıyla kentin ad

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez, Valilik Ali Paşa Toplantı Salonu’nda 2020 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Vali Bilmez, düzenlediği basın toplantısında 2020 yılında Van’da asayiş durumu başta olmak üzere, kentin genel bir fotoğrafını çıkardı. 

“ACILARIN YAŞANDIĞI KENT OLDU”

Van’ın 2020 yılında çığ, deprem, tekne ve uçak kazalarıyla sarsıldığına dikkat çeken Vali Bilmez, yaşananları, ortaya çıkan sonuçları ve alınan önlemleri şöyle aktardı:


“2020 yılı ile ilgili bazı değerlendirmelerde bulunmak istiyorum. Van açısından 2020 yılı acıların yaşandığı, olumsuzlukların yaşandığı, afetlerin yaşandığı bir yıl oldu. 2020 yılı şubat ayında Bahçesaray yolu üzerinde iki çığ meydana geldi ve bu çığlarda 42 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yine son yılın en ciddi karı yağdı. Hem şehir merkezinde hem kırsalda. Kuraklık açısından iyi oldu ama yaşam açısından bizi zorladı. Biz sadece şehir merkezinde 25 binin üzerinde kamyon kar taşıdık. 23 Mart’ta da merkezi Hoy kenti olan depremde Başkale ve Saray ilçelerimiz etkilendi. Bu depremde 10 vatandaşımız hayatını kaybetti, 67 vatandaşımız yaralandı. O kış şartlarında Başkale ilçemizde 1912 çadır, Saray ilçemizde 552 insan çadırı kuruldu. Hayvanlar için de çadırlar kuruldu. Çadırlardan sonra bölgeye 1968 tane konteyner dağıtıldı. Ağır hasarlı yapılarımızın büyük bir kısmı yıkıldı, diğerlerinin yıkımı devam ediyor. Bir kısmı mahkemeden yürütmeyi durdurma aldı. Hak sahipliği teşkil edenlerden 146 vatandaşımız konut, 65 vatandaşımız da ahır yeri ile ilgili müracaatlarını tamamladıkları için TOKİ tarafından ihaleleri yapıldı. Yüklenici firmamız da belli oldu, bunların baharla birlikte yapımına başlanacak. Diğerleri de mülkiye konusunda akrabalarıyla anlaşmaya varamamalarından dolayı yapılmadı. Kendi aralarında anlaştıkları taktirde onların da ihale edilir. Haziran ayında bir deprem daha yaşadık. Bu da Saray, Özalp ve Gürpınar köylerinde etkili oldu. Bu depremin de çadır ve konteyner dağıtımı yapıldı. Ağır hasarlı binalar tespit edildi. Askı sürecinde, onların itiraz süreci devam ediyor. Ayrıca bu sene bir tekne faciası yaşadık, Türkiye’nin en büyük deniz kazası Van’da oldu. Göçmenleri taşıyan bir tekne 27 Haziran tarihinde Çarpanak adasının açıklarında battı, gölden 61 göçmen cesedi çıkarıldı. Onlara da Allah’tan rahmet diliyoruz. Oradaki cesetlerin arama çalışması aylarca sürdü. Cenazelerin bir kısmı aileleri geldi teşhis koydu, memleketlerine gönderildi, diğerleri de kentimizdeki mezarlığa İslami esaslara göre defnedildi. Bu tekne ile ilgili 12 sanık hakkında iddianame kabul edildi, 38 yıl 6’şar ay ceza istemiyle. Bu sanıklardan 9’u şu an tutuklu. Biri ölü mü sağ mı bilinmiyor, diğer ikisi de sağlık durumlarından dolayı adli kontrolle serbest bulunuyor. Ayrıca 15 temmuz günü görevden dönerken emniyet teşkilatımıza ait bir uçağın Artos dağına çarpması sonucu 7 genç arkadaşımız şehit oldular, hayatlarını kaybettiler, Allah onlara da rahmet eylesin. Bu doğal afetler diyebileceğimiz olayların hepsini biz 2020 yılında yaşadık.”

GÜVENLİK KONUSU

Kentin sadece doğal olaylarla sınırlı kalmadığını aynı zamanda güvenlik önlemlerinin de üst seviyede alındığını ifade eden Vali Bilmez, “Aynı zamanda güvenlik güçlerimizin terör örgütüyle mücadelesi devam etti. 2020 yılında 244 operasyon yapıldı. 22 terörist etkisiz hale getirildi. 9 terörist sağ ele geçirildi. Ailelerin ikna yöntemiyle 36’sı da teslim oldu. Şu anda da 622 aileyle, memleketlerine geri dönmesi için ikna çalışmalarımız devam ediyor. Terör olaylarından dolayı 667 kişiye işlem yapıldı. 129 kişi tutuklandı. 514 kişinin de soruşturma ve yargılaması serbest şekilde devam ediyor.” bilgisini verdi.  

NARKOTİK SUÇLARLA MÜCADELE

Vali Bilmez, narkotik suçlarla ilgili yürütülen çalışmalar konusunda da şunları aktardı:


“Bizim ilimiz narkotik suçlarla mücadelede de önem arz etmektedir. Emniyet ve jandarma birimlerimiz ciddi anlamda uyuşturucu ile mücadele içinde. Bu sene narkotik olayları kapsamında 1299 olayımız meydana gelmiş. 1735 şüpheli hakkında işlem yapılmış. Bunlardan 342’si tutuklanmıştır. İlimizde bu sene 5 ton 622 kilo eroin yakalanmış. 738 kilo metefetamin yakalanmış, geçen yıla göre üç katı bir artış gözlenmekte. Esrarda da ciddi bir artış söz konusu 1 ton 281 kilo esrar maddesi ele geçirilmiş. Afyon sakızı ise 254 kilo. Geçen sene bu 51 kilo civarındaydı. İlk kez kenevir bitkisi yakalandı. 1 milyon 560 bin kök. Sigara kaçakçılığı geçmiş yıllara göre azalsa da halen yapılıyor. 2 milyon paket kaçak sigara yakalandı.”

104 BİN KİŞİYE TRAFİK CEZASI

Trafik kazaları ve uygulanan cezalara dair de bilgi veren Vali Bilmez, “Trafikle ilgili bu sene 8 ölümlü trafik kazamız meydana geldi. Yaralamalı trafik kazamız ise 1132. Kazada ölen kişi sayısı 10, geçen sene 33’tü. Ölümlerin büyük bir kısmı da göçmen kaçakçılığı yapanların karıştığı olaylar. Yaralı sayımız 2136. İl genelinde 104 bin kişiye trafik cezası uygulanmış, 43 milyon civarında ceza kesilmiş.” dedi. 

“EN ADİ KAÇAKÇILIK İNSAN KAÇAKÇILIĞIDIR”

Van’da son yıllarda eksik olmayan göçmen konusuna değinen Vali Bilmez, sözlerine şöyle devam etti:


“Göçmen kaçakçılığı bu sene bölgemizde aynen devam etti. Pandemi sürecinde yavaşlamasına rağmen 93 bin 615 göçmen baskısına maruz kaldık. İnsan kaçakçılığı yapan 580 organizatör bu sene yakalandı. Bunlardan 227’si tutuklandı. Pandemi de insan kaçakçılığını çok yavaşlatamadı. Kişisel kanaatime göre yeryüzündeki en adi kaçakçılık insan kaçakçılığıdır. Uyuşturucu kaçakçılığından çok daha beter bir kaçakçılıktır. Çünkü çok zor durumdaki insanların hayatları, hayalleri suiistimal ediliyor. Bir araçtan 74 kişi çıkarıldı, bir kişi havasızlıktan boğulmuştu. Maalesef bu işi yapanlar da bizim kendi hemşerilerimiz.”

“VAN, EN İYİ İLLER ARASINDA”

Pandemi konusunda Van’ın iyi bir sınav verdiğini ve en kötü il iken şu anda en iyi il durumuna geldiğini belirten Vali Bilmez, kurallara uydukları için vatandaşa, özverili çalışmalarından dolayı sağlık çalışanları ve güvenlik güçlerine teşekkür ederek, şunları söyledi:


“Ayrıca bu sene Pandemi denetimleri kapsamında emniyet teşkilatımız, jandarmamız, sağlık çalışanlarımız, filyasyon ekiplerimiz ciddi anlamda sahada çalıştılar. 36 milyon 770 bin TL’lik idari para cezası uygulandı. Bu süre zarfında 7 milyon civarında da valilik ve belediyeler olarak maske dağıttık. Covid salgınıyla ilgili de kentimiz eylül ayı başında en kötü iller arasında sayılıyordu, daha doğrusu bu hastalık Çin’de gözükünce İran’a sıçradı, İran’a sıçrayınca herkes Van’dan korktu. Bilim Kurulu Üyeleri de bu hastalık muhtemelen Van üzerinden Türkiye’ye yayılır diyordu, biz harekete geçen ilk il olduk. İran kaynaklı vakalarımız yok denecek kadar az oldu. İran’dan kaynaklanan bir bulaşımız olmadı. Bu 93 bin göçmenle muhatap olmamıza rağmen toplam 5 göçmende pozitif vaka görüldü, bunlar da herhangi birine bu hastalığı bulaştırmadılar. İlimizde göçmen kaynaklı bir vakamız bulunmamaktadır. Ama yaklaşık 1-2 aydır Covid seyir durumunda kentimiz Türkiye’deki en iyi kentlerden biri. Şu an hastanenin normal servisinde 90’ın altında hastamız yatmakta. Yoğun bakımda 18, entübemiz de 15 civarında. Bugüne kadar 220 bin civarında test yaptık. Şu anda hasta olup da 10-15 günlük tedavi süreci devam eden toplam hastamız da 1700 civarında. Bugüne kadar bu hastalığı geçirenlerin sayısı da 40 bin civarında. Hastalarımızın büyük bir kısmını evde karşılamaya çalışıyoruz. Eylül ayı başlarında ortalama 2 bin kişi Covid servislerine başvururken bu sayı bugün itibari ile 300 civarında. Bu süreçte Pandemi tedbirlerine uyan hemşerilerime teşekkür ediyorum. Van bu dönem birçok yerde örnek gösterildi. Onun için Vanlı hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Bu süre zarfında da gece gündüz demeden çalışan sağlık çalışanlarımızı gerçekten tebrik ediyorum.” 

SOSYAL YARDIMLAR

Vali Bilmez, Van’da gerçekleşen sosyal yardımlara ilişkin de bir başlık açtı. Vali Bilmez, sosyal yardımlarla ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:


“2020 yılında sosyal yardımlar kapsamında 1 milyon 929 bin 525 kişiye 1 milyar 341 milyon TL yardım yapılmış. Kentimizle kıyaslanınca ciddi bir oran. Ayrıca Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz de engelli vatandaşlarımıza 184 milyon TL ödeme yapmıştır. Çocuklarımız için ise annelerine 67 milyon ödeme yapılmış. Yine Sosyal Politikalar Bakanlığımızdan hizmet alan vatandaşlarımıza toplam 263 milyon sosyal yardım yapılmış. İş-Kur aracılığıyla bakanlığımızın verdiği destekler ise 117 milyon 783 bin TL. Bu yıl İş-Kur kanalıyla 5453 kişiye istihdam imkanı sağlanmış. Ayrıca tarım bakanlığımızın da destekleri devam etmektedir. İlimizde tarımsal anlamda 160 milyon 353 bin TL çiftçilerimize destek sağlanmıştır. Tarım Bakanlığımızın kırsal kalkınma destekleri kapsamında da yatırım tutarı 61 milyon olan projeye 13 milyon hibe desteği yapılmıştır. Proje bedeli 150 milyon olan hibe miktarı 83 milyon TL olan projelerin incelemesi ise devam etmektedir. Tarım kredi kooperatifi kanalıyla verilen destekler ise 1 milyon 211 bin TL civarındadır. Kosgeb kanalıyla dağıtılan destek ve hibe miktarı da 20 milyon 864 bin TL civarındadır. DAKA tarafından 2020 yılında 11 proje imzalanmış, projelerin toplam maliyeti 76 milyon, DAKA’nın desteği ise 67 milyon 800 bin TL civarında. Bu projelerin yüzde 90’ı DAKA tarafından hibe olarak desteklenmiştir.”

“ESNAF MAĞDUR OLDU”

İran’dan gelen turist akışının pandemi nedeniyle aksaması üzerine Van esnafının mağdur duruma düştüğünü ifade eden Vali Bilmez, şöyle dedi:


“İlimizin güvenlik, göçmen, Covid karnemiz üç aşağı beş yukarı bu. İranlı turistlerimizin bu sene gelememesi esnafımızı ciddi anlamda mağdur etmiştir. Kapının bir an önce açılması için Ankara’da tüm yetkililer nezdinde girişimlerde bulunduk, girişimlerimiz devam ediyor. Pandeminin seyrine göre inşallah bir an önce orada normalleşmeye döneriz, esnafımızın tekrar eski müşterisi olan kentimizin bereketi olan misafirlerimizi tekrar Van’da karşılarız, ağırlarız.” 

YENİ YIL TEMENNİSİ

Vali Bilmez, 2020 yılına dair aktarımlarının bitiminde yeni yıl dileklerinde bulundu.  


Vali Bilmez, şu dileklerde bulundu:


“İnşallah 2020 yılında yaşadığımız kazalardan, belalardan uzak ayrı bir yıl olur. Bu pandemi hastalığıyla da hem ilimiz hem ülkemiz hem bütün insanlık yeni yılla birlikte kurtulur. Ben yeni yılın hem hemşerilerimize hem tüm Türkiye insanına ve tüm insanlığa hayır, bereket, huzur getirmesini, savaşların olmadığı, kavgaların olmadığı, sefaletlerin olmadığı, sömürülerin olmadığı bir yıl olmasını temenni ediyorum. Yılın bu son gününde bizimle beraber olduğunuz için her bir basın mensubuna da ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Canlı yayın yapan kanallarımız aracılığıyla da tüm hemşerilerimize iyi yıllar diliyorum.”

Prestij Haber: Adil HARMANCI