Vali Bilmez’den Çevre Yolu açıklaması!

Vali Bilmez’den Çevre Yolu açıklaması!
Van’da son 10 yılın en çok konuşulan ve tamamlanması beklenen projesi olan Van Çevre Yolu, bu yılın dördüncü dönem il koordinasyon kurulu toplantısına damga vurdu.

Kamu yatırımlarının paylaşıldığı ve kurumlar arası işbirliğine ihtiyaç duyulan konuların istişare edildiği İl Koordinasyon Kurulunun 2019 yılı dördüncü dönem toplantısı, Vali Mehmet Emin Bilmez başkanlığında gerçekleştirildi.

Vali Bilmez’in yanı sıra  Vali Yardımcısı Faruk Bülent Baygüven, Büyükşehir Belediyesi,  Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, TEİAŞ Bölge Müdürlüğü ve ilçe belediyelerinden temsilcilerin yanı sıra, kamu yatırımı bulunan diğer kurumların müdürleri ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliği yaptı. Toplantıda öne çıkan konular Karayolları 11. Bölge Müdürü Hasan Ali Arslan sunumu oldu. Çevre Yolu konusunda bir sunum yapıp değerlendirmelerde bulunan Arslan’ın ardından Vali Bilmez çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

BİLMEZ: 2019 YILI PROJE SAYISI VE MALİYET TUTARINI AÇIKLADI

Toplantının açılışında konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez, yatırımcı kurumlar ve 14 belediyenin tarım, inşaat, enerji, ulaştırma, turizm, eğitim, sağlık ve farklı sektörlerden toplam 682 projesinin bulunduğunu ve yıl ödeneği 884 milyon TL olduğunu söyledi. Bilmez, proje sayısı ve toplam proje bedelleriyle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Toplam proje bedelinin 5 milyar 867 milyon TL, önceki yıllar toplam harcanan miktar 2 milyar 193 milyon TL, yıllık harcama tutarı 23,7 milyon TL, projelerde harcanan miktar ise, 2 milyar 716 milyon TL’dir. Yatırımcı kuruluşların toplam proje sayısı mahalli idarileri çıkardıktan sonra diğer merkezi idari kuruluşların proje sayısı 371, toplam proje tutarı ise, 5 milyar 252 milyon TL, toplam yılı ödeneği 834 milyon TL, belediyelerin toplam proje sayısı 311, toplam proje tutarları 615 milyon TL, yıl ödeneği 49 milyon TL’dir. Proje kurum bazında dağılımı ise, biten proje sayısı 225, devam eden proje sayısı 307, ihale aşamasında olan 59 proje, ihalesi yapılan proje sayısı 69, projesine başlanmayan 19 proje bulunmaktadır” dedi. 

KARAYOLLARI BÖLGE MÜDÜRÜ ARSLAN’DAN ÇEVRE YOLU VE KÖPRÜLÜ KAVŞAK AÇIKLAMASI

Karayolları 11. Bölge Müdürü Hasan Ali Arslan, yaptığı sunumda çevre yolu ve bölge hastanesi köprülü kavşağıyla bilgi verdi. Arslan şu ifadeleri kullandı: “Çevreyolu ihalesi yapılmış 2010 yılında işe başlanmış. 2019’da bitirilmesi hedeflenmektedir. 52 milyonluk bir bütçe hazırlanmış olup, 21 milyon şu ana kadar harcama yapılmıştır. Ancak 18 madde ve kamulaştırmadan dolayı bu sene çok bir çalışma yapamadık. Müteahhidimiz hazır inşallah sizin desteğinizle hızlı bir şekilde inşallah çalışmalara devam edecek ve bitireceğiz. Daha önce 5 kilometresi asfalt olarak yapılmıştır.”

İŞTE BÖLGE HASTANESİ KÖPRÜLÜ KAVŞAĞININ AÇILIŞ TARİHİ 

Bölge hastanesi kavşağında ana yol yapımını tamamladık. Bugünden itibaren trafiğe açabiliriz. Ancak elektrik ve aydınlatma sorunlarını tamamladıktan sonra inşallah 29 Ekim’de anlamıyla hizmete açacağız” dedi. 

DEVLET ÇEVRE YOLUNU YAPMAK İSTİYOR, AMA VATANDAŞLARIN İSTEĞİ GECİKTİRİYOR!

Bölge Müdürü Arslan’ın yaptığı sunumun ardından çevre yoluyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Bilmez, “Piyasa bilgi kirliliği var, her yerde inşallah çevre yolunu anlatacağız. 2010 yılında yolun ihalesi yapılmış. Belli bir kısmının ihalesi yapılmış, oradaki vatandaşın açtığı dava ve hak istekleri nedeniyle burada 8 yıllık bir gecikme oldu. Devlet 8 yıldır çevre yolu yapmak istiyor. Ancak bazı vatandaşlarımızın açtığı davlar ile daha fazla menfaat elde etmek için girişimlerde bulundu. Bu yüzden çevre yolu bir türlü yapılmıyor. Vatandaşın kamulaştırma istediği vardı. Ancak bu olmadığı için DOP’un azaltılmaması için vatandaşın istekleri vardı. Bu konuda bakan beyin talimatıyla anlaşma yapıldı. Şu anda vatandaşın büyük oradan istekleri karşılandı. Daha önce 100 liralık arsa fiyatı şu anda bin liraya çıktı. Daha fazla menfaat elde edeyim, diye bir mücadeledir.”

BÖYLE OLURSA 5-6 YIL DAHA KAYBEDERİZ!

“Biz de vatandaşa hak kaybınız varsa arayın ama bu projenin durdurma olayı herhangi bir avukat veya herhangi bir hemşerimiz projenin tümünün iptali mahkemeden isterse bunu kamuoyuna şikâyet edeceğimi deklere ettim. Yine de buradan diyorum hakkını arasın, davasını açsın ama bu projeyi bir daha sürümce de bırakılırsa 5-6 yıl daha kaybederiz. Bu da Van’a zarar verir. Birinci etabın hak sahiplerinin parselasyonları askıya çıktı. Bakanlıkla görüşmelerimiz devam ediyor, hızlandıracaklar, etap etap bitikçe ilana çıkacaklar. Niyetimiz yılsonundan önce orayı karayoluna teslim etmektir. ” şeklinde konuştu.

“PROJE BİTSE BELKİ BU ANLAMDA YENİ BİR VAN’DA KURULMUŞ OLURDU”

Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıda çevre yoluna dikkat çektiklerini aktaran Vali Bilmez: “Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıda Sayın Cumhurbaşkanımıza şunu söyledik. Gerekirse tüm projelerimizi askıya alın ve çevre yolumuzu yapın dedik. Bu konuda kendileri de çok hassas davrandı. İnşallah kısa zamanda bu projeyi bitireceğiz ve bu cenazeyi kaldıracağız. Yaklaşık 400 milyonluk bir ödenek gerektiriyor. İnşallah bu büyük proje kamuoyunun bize vereceği destek ile tamamlanacak.

SEBZE HALİ, OTOGAR, STADYUM, HEPSİ ÇEVRE YOLUNUN BİTMESİNE BAĞLI!

“Sebze hali, otogar bugün çevre yolunun bitmesine bağlı. Bir adliye lojmanı yapıldı ancak yol olmadığı için ne yazık ki zarar gördü. Şehir stadyumunun bile yapılmaması belki de çevreyoluna takılıyor. Bu konuda sokakta baskın bir algı oluşturmamız gerekiyor. Bu yola engel olan Vanlı hemşerilerimizdir. Mahalle baskısı ile buna dur dememiz gerekiyor. Halen kamulaştırma tartışmasının yapılması bana göre geride kaldı. Bu kimseye menfaat da sağlamaz. Hak araması yapılabilir ama projenin tamamı durdurulsun denilmesi kente ve vatandaşa zarar verir. Proje bitse belki bu anlamda yeni bir Van’da kurulmuş olurdu.”

ÖZVAN PROJE SAYISI VE MALİYETLERİNİ AÇIKLADI

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özvan, Van Büyükşehir Belediyesi’nin projeleriyle değinerek 86 projenin olduğunu söyledi. Özvan, 60 projenin hizmet, diğer kalan 26 projenin de yapım projesi olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Projelerimizin toplam maliyeti 354 milyon TL, önceki yıl harcama tutarı 50 milyon TL, yıllık ödeneği 10 milyon TL, dönem sonuna kadar yapılan harcama ise, 32 milyon TL’dir. Projelerimizin gerçekleşme oranımız, parasal gerçekleşme yüzde 64, fiziki gerçekleşme yüzde 68 oranındadır. Başlamayan projelerin nedenlerine değinmek gerekirse projelerin ihale aşamasında olmasından kaynaklanmaktadır” diye belirtti. 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN DEVAM EDEN PROJELERİ DE PAYLAŞILDI

Projelerin detaylarıyla bilgi aktaran Özvan, “Katlı oto park projesinin dönüşümü fiziki olarak yüzde yüz fiziki gerçekleşmiştir. Bir diğer önemli proje ise, Endüstri Meslek Lisesi’nin restore edilerek kent müzesine dönüşüm projemiz vardır. Bu projemizde yüzde 61 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldı. Kısa süre içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. Van katı atık entegre tesisi projesi devam ediyor, fiziki gerçekleşme oranı yüzde 20’dir. İlimiz açısından çok önemli bir projedir. Burada hedefimiz çöp gazından yaklaşık saatte 7,7 megabayt enerji üretimi ile 30 bin hanenin elektrik karşılamayı hedefliyoruz. Vahşi çöp depolama ıslah projesi yüzde yüz oranında tamamlandı. İlimiz için çok büyük önem arz eden Van merkez ileri biyolojik atık su arıtma tesisi ve 24 aylık işletimi projemiz devam etmektedir. Fiziki gerçekleştirme oranımız yüzde 35 oranın da proje bedeli ise 103 milyon TL’dir” Özvan, diğer projelerle bilgi aktardıktan sonra sunumunu gerçekleştirdi. 

BİLMEZ: ÖNÜMÜZDEKİ YIL ARITMA TESİSİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Vali Mehmet Emin Bilmez, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özvan’ın sunumunun ardından projelerle ilgili konuştu. Vali Bilmez şu ifadeleri kullandı: “Katı atık bertaraf tesisi devam ediyor. Birinci bölümden çöpten enerji üretmeyi hedefliyoruz. Kasım ayının ilk haftasında hayata geçireceğiz. Artık çöpten enerji üretmiş olacağız. İkinci bölüm ise çöplerin geri kazandırılmasıdır. Bu kısmı da önümüzdeki yılın sonunda hayata geçirilecek. Bu kentin atıklarının yüzde 75 oranı Van Gölü’ne akıyor. Öncelikle çöpün Van Gölü’ne akmasının önüne geçeceğiz. Bunun için önemli bir para miktarı kullandık. Önümüzdeki yıl içinde 100 milyonluk bir bütçe ile arıtma tesisini hayata geçireceğiz” Toplantı, kurumların bilgilendirme sunumları, kurumlar arası istişare, soru cevap bölümü ve koordinasyona ihtiyaç duyulan konularda kurum temsilcilerinin karşılıklı görüş alışverişiyle tamamlandı.

 

ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ -