Tuşba Ziraat Odası: Çiftçilerin borçları faizsiz olarak ertelenmelidir

Tuşba Ziraat Odası: Çiftçilerin borçları faizsiz olarak ertelenmelidir
Van Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, bu yıl büyük bir kuraklık yaşandığına ve ürün veriminde yüzde 40-50 dolayında bir düşüş yaşandığına dikkat çekerek, çiftçinin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Bölge genelinde olduğu gibi Van’da da bu yıl bahar ve yaz ayları boyunca neredeyse hiç yağış düşmedi. Büyük bir kuraklığa yol açan bu durum, çiftçiyi zor durumda bıraktı.

ZİRAAT ODASI’NIN TESPİTLERİ

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, konuyla ilgili sürekli bir çalışma içinde olduklarını söyledi.


Bunun için girişimlerde bulunduklarını belirten Özgökçe, şu bilgileri verdi:


“İlimizde bu yıl yaşanan kuraklıkla ilgili olarak odamız sahada gerekli çalışmaları zamanında yaparak, ilgili kurumları bu konuda bilgilendirmiştir. İlimizde Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yeteri kadar yağış düşmedi. Biz de Tuşba Ziraat Odası ve İl Koordinasyon Kurulu olarak ilçe odalarımızla yaptığımız çalışmalarda ilçelerimizde de aynı kuraklığın olduğunu gördük. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden resmi olarak ilimize Mart, Nisan ve Mayıs aylarında metre kareye düşen yağış miktarını içeren verileri istedik. Bu verilerde de ilimizde Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ‘şiddetli kuraklık’ olduğu geçiyordu. Bizler de Tuşba Ziraat Odası olarak bir kuraklık raporu hazırladık. Bu raporu Tarım ve Orman Bakanlığı’na, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne ve Tarım Orman İl Müdürlüğü’ne gönderdik. Ayrıca bu rapor, Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar’a da verildi ve durum kendisine anlatıldı.”

BORÇLARIN ERTELENMESİ TALEP EDİLDİ 

Çıkan raporlar doğrultusunda çiftçilerin borçlarının ertelenmesini talep ettiklerini ifade eden Özgökçe, şunları söyledi:
“Bu raporumuza istinaden Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü aracılığı ile bir çalışma yaptı. Bu çalışma sonunda İl Müdürlüğünün 30.09.2019 tarihinde hazırlanan raporunda, ilimizde ortalama olarak yüzde 40, yüzde 50 oranında ürün kaybı olduğu tespiti yapıldı. İl Müdürlüğünün bu raporuna istinaden de, çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini talep ettik. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar da, 02.10.2019 tarihli basın toplantısında, ‘Çiftçilerimizin sıkıntıları var. Geçtiğimiz üretim sezonunda çiftçimiz bir taraftan afetlerle mücadele etti, diğer taraftan da artan girdi masraflarının yükünü çekti. Gecesini gündüzüne katarak çalıştı ama tarlasında beklediği geliri elde edemedi. Bunun için çiftçi dört gözle borç erteleme kararını ve kredi borçlarının acil olarak yeniden yapılandırılmasını beklemektedir. Bunu hükümetimizden talep ettik, bekliyoruz. Bu yapılandırmayı faizsiz olarak istiyoruz’ şeklinde açıklama yapmıştı.”

BAKANLIKTAN BORÇ ERTELEME YAZISI

Son olarak borç ertelemesi ile ilgili olarak bakanlıklar arası bazı çalışmalar olduğu yönünde bilgiler edindiklerini belirten Özgökçe, “Aldığımız son haberlere göre, Van çiftçisinin borçlarının ertelenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı gerekli yazışmaları Hazine ve Maliye Bakanlığı’na göndermiştir. Biz de sürekli takip ediyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

“ÇİFTÇİ, ÜRETİMDEN UZAKLAŞIR” 

Borçların ertelenmemesi durumunda çiftçinin üretimden uzaklaşacağını ifade eden Özgökçe, şunları kaydetti:
“Çiftçi, kredi kullanırken traktörünü ve tarlasını rehin olarak vermiştir. Bu borçların ertelenmemesi durumunda çiftçinin traktörü ve tarlasının elinden alınacağı kesindir. Böyle olduğunda da çiftçi tamamen üretimden uzaklaşacaktır. Bu da tam bir felaket olur. Bunun için çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının acil olarak ve faizsiz yapılandırılması gerekmektedir.” 

"ÇALIŞMALARIMIZ KARŞILIK BULUYOR"

Öte yandan, Van’da düzenlenen “Van’ın Enleri” yarışmasında Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, meslek odaları dalında, en başarılı meslek odası başkanı olarak ödüle layık görüldü.
Bu konuda da görüş belirten Özgökçe, “Demek ki çalışmalarımız toplum tarafından da karşılık buluyor” diye konuştu.


Prestij Haber: Adil HARMANCI