Turna Gölü, 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi

Turna Gölü, 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla, Van'ın İpekyolu ve Gürpınar ilçelerinde bulunan Turna Gölü 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi.

 Konu ile ilgili resmi gazetede yayımlanan Cumburbaşkanlığı kararında şöyle denildi; “Van İli, İpekyolu ve Gürpınar İlçelerinde Bulunan Turna Gölü potansiyel doğal sit alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ve listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil ve ilan edilmesine, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109 uncu maddesi gereğince karar verilmiştir.”

Söz konusu göl ile ilgili olarak Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından farkındalık etkinlikleri yapılmıştı.

Alınan kararın çok önemli olduğunu belirten Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, şunları söyledi:

“Kanolar ile bir tanıtım yaptık. Urartulara ait dünyanın ilk barajlarından (3000 yıllık) biri olan Keşiş gölü aynı zamanda Urartular döneminde su arkları ile Van'ın su ihtiyacı ve tarım için kullanılmıştır. Su sporları ve doğa sporları için de çok uygun bir yer. 2500 metre yükseklikte ki konumu ile de ayrı bir öneme sahip. Baraj göletinden kasıt; bir setle önü kapatılarak binlerce yıldır doğal bir gölet olarak kullanılıyor.”

TURNA GÖLÜ’NÜN TARİHİ VE VAN’DAKİ KONUMU;

Turna Gölü'ne (Keşiş-Rusa) ilişkin, internetteki kaynaklarda şu bilgiler veriliyor;

“Van ili, Gürpınar ilçesi sınırlarında yer alan Urartular kalan antik baraj. Baraj gölü zamanla doğal göl haline gelmiş, kuş cennetine dönmüştür. Van merkeze 30 km uzakta, Kuh, Erek ve Kazan dağlarının tepesinde bir düzlükte bulunur Denizden yüksekliği 2.550 m, alanı yağışlara bağlı olarak 4-7 km2 kadardır. 20 milyon m3 su depolanabilen gölün, su toplama havzası 100 km2'dir. Göl soğuk kaynak sularının olduğu bir yaylada bulunur. Göl çevresi bahardan sonra çevre köylerin yaylası haline gelmektedir. Göle, yapımcısının adıyla Rusa Gölü, yoğun şekilde turna yaşadığından Turna Gölü, yöredeki insanlar tarafından Keşiş Gölü veya Geniş Göl isimleri verilmektedir. Urartu kralı II. Rusa (MÖ 685-645) zamanında küçük bir akarsuyun önü, iki bent ile kapatılması ile baraj gölü oluşturulmuştur. Zamanının mühendislik şaheseri olan göl, 2700 yıldan beri çalışan sulama sistemidir. Van Gölü Kapalı Havzası içinde bulunan göl, yağışlar, kaynak suları ve geçici dereler ile beslenir. Gölün fazla sularını Karamağara Deresi dışarı gönderir. Göl çok fazla sayıda su kuşunun yaşama ve üreme alanıdır. Urartular, bu alandan getirdikleri su ile Van Ovasını sulamışlar, kanallar ile Tuşba Kalesi ve Toprak Kale'ye su gönderilmiştir.” /

Prestij Haber: Umut Tarhan