Türkiye’nin ilk ve tek; Van’da ‘İşitme Engelli Platformu’ kuruldu

Türkiye’nin ilk ve tek; Van’da ‘İşitme Engelli Platformu’ kuruldu
Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) ile İstanbul İşitme Engelliler Derneği (İED) öncülüğünde, ‘İşitme Engelli STK’ları Birlikte’ adı altında gerçekleştirilen çalıştaylar sonucunda, Türkiye’de, işitme engelliler konusunda çalışmalar yapacak ilk ve tek platform kuruldu.

 ÜÇ GÜNLÜK ÇALIŞTAY 

Bir araya gelen işitme engelli STK’ları bir otelde üç gün süren çalıştay eğitimlerine katıldı.

Eğitimleri, engelli hakları alanında Türkiye’de çalışmalar yapan Süleyman Akbulut tarafından gerçekleştirildi. Katılımcı STK yöneticilerine, ‘Savunuculuk’, ‘Engelli Hakları’, ‘Hak Temelli Bakış Açısı Nedir?’, ‘BM Engelli Hakları sözleşmesi’, ‘İzleme’, ‘Raporlama’ ve ‘Kurumsal Kapasite Güçlendirme’ eğitimleri verildi. 

PLATFORM KURULDU

Eğitimlerin üçüncü ve son gününde ise, kamu kurumları ile STK’ların sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.

Son oturumda ayrıca, katılımcı STK’lardan oluşan, Türkiye'nin işitme engelliler ve sağırlar konusunda çalışmalar yapacak ilk ve tek platformu kuruldu. 

Bu arada işitme engelli STK’lara yönelik eğitimlerin ilki 2019 yılı Eylül ayında gerçekleştirilmiş ve bu eğitim de 3 gün sürmüştü.

‘AMACIMIZ PLATFORMU BÜYÜTMEK’

Proje kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren VİED Genel Koordinatörü İlkay Gökdere, çalışmanın, “Türkiye’deki İşitme engelli ve sağır bireyleri temsil eden derneklerin sorun ve çözüm önerilerini öğrenmek için yapılan önemli bir çalışma olduğunu” söyledi.

Çalışmanın sürdürülebilir olduğunu ifade eden Gökdere, “İşitme Engelli STK’ları Birlikte Platformunun daha da büyütülerek, ülkedeki tüm işitme ve sağır derneklerini kapsaması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

‘SONUÇ MUTLULUK VERİCİ’

Çalıştaylarda eğitmen olarak yer alan engelli hakları uzmanı Süleyman Akbulut da, çalıştayların bitiminde önemli bir kararın ortaya çıktığını söyledi.

Akbulut, “Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği önderliğinde, Türkiye'nin işitme engelliler konusunda çalışmalar yapacak ilk ve tek platformu kuruldu. Sonuç çok mutluluk verici” diye konuştu. 

Prestij Haber: Adil HARMANCI