Türkiye’de arıtma tesislerindeki ölüm vakaları artık olmayacak

Türkiye’de arıtma tesislerindeki ölüm vakaları artık olmayacak
Van’da İller Bankası Bölge Müdürlüğü ve VASKİ ortak girişimiyle düzenlenen seminerde su arıtma sistemlerinde yaşanan tehlikelere dikkat çekilerek ölüm vakalarının azaltılması gerçeğine vurgu yapıldı.
Metan gazına yönelik toplumda ciddi bir bilgi yanlışlığı var

Drager atık su arıtma projeleri satış koordinatörü Ferhat Arslan yaptığı sunumda: Atık su arıtma tesisleri, terfi merkezleri ve kanalizasyon sistemlerinde oluşan tehlikeli gazlardan çalışan personelin nasıl korunması gerektiği bu tehlikelerin sebeplerinin neler olduğu, hangi gazların tehlike oluşturduğunu, özellikle gazete haberlerinde çıkan metan gazından zehirlenildi gibi haberlerde belirtilen metan gazının aslında zehirleyici olmadığı, burada asıl tehlikeli gazın hidrojen sülfür olduğu vurgusunu yaptı.

Ölüm vakaları azalacak…

Türkiye’de arıtma tesislerinde ölümlü vaka sayısı’nın 100 ü geçtiğini belirten Arslan;. İlk ölümlü vaka 1999 yılında İSKİ bünyesinde bulunan Tuzla Atıksu Arıtma tesisinde yaşandı. Ülkemizde bundan sonra önlemler alınmaya başlandı. Mesela işçiler kanalizasyon sistemine girdiğinde sırtında itfaiyecilerin kullandığı oksijen tüpleriyle girmesi mümkün olmadığı için farklı sistemler ortaya çıkıyor ve oksijen tüplerinin dışarda olduğu, hortumlar ile işçilere taze hava sağlanan, gaz miktarının ölçümleri için seyyar gaz ölçüm cihazları gibi. Türkiye’de bu gaz ölçüm cihazları konusunda atılan en önemli adımlar Güllük’te yaşanan elim olaydan sonra ciddi boyutlara ulaştı .Güllük olayı ülkemizde bu konuda bir milat noktası olmuştur, ancak bu olay gündeme gelene kadar maalesef 90 kişi bu sebep ile yaşamını çoktan yitirmişti. Ama şuanda İller Bankasının hazırladığı şartname Dünya Standartlarında ve en önemlisi sadece cihazların teslim edilmesini değil, personel eğitimleri, işletme aşamasında yaşanabilecek problemler vb. tüm konuları kapsayacak şekilde ele alınmış olmasıdır. Eğitimin temel amacı bu hazırlanan şartnamenin işletme ve uygulama aşamasında da hayata geçirilerek iş ve işçi güvenliğinin en üst düzeye çıkarılmasıdır. Bizde Drager  olarak Almanya merkezli bir firmayız  ve  tüm dünyada iş güvenliği sistemleri üzerine çalışmaktayız. Drager olarak tüm Türkiye’de bu eğitimleri gönüllü olarak vermeye devam edeceğiz.

Seminerimiz İller Bankası Van Bölge Müdürlüğü ve VASKİ ortak girişimi ile düzenlendi.

İller Bankası Van Bölge Müdürü Enver Çelebi ise yaptığı açıklamada: İller Bankasının Türkiye’de oluşturmuş olduğu Gaz Algılama ve Güvenlik Şartnamesi üzerinden Terfi Merkezlerinin Atık su arıtma tesislerinin çeşitlerine göre ihalelerde aldırdığı ekipmanlar alınan bu ekipmanların kullanımı konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konular üzerinde duruldu. Seminerimiz İller Bankası Van Bölge Müdürlüğü ve VASKİ  ortak girişimi ile düzenlenmiş olup amacımız çalışan personellerin sistemlerin işletme aşamasında karşılaşılan  zehirlenme problemlerine karşı bilgilendirmek ve en önemlisi iş ve iş sağlığı konusuna dikkat çekerek çalışanlar arasında farkındalık yaratmaktır dedi.