Turizmin ve ticaretin kalbi Van’da atacak!

Turizmin ve ticaretin kalbi Van’da atacak!
Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, bu yılın ikinci döneminde Van’da yapılacak fuarlara çok heyecanlı ve farklı hazırlandıklarını söyledi.
Açıklamalarda bulunan Süleyman Güler, bölgedeki en büyük sıkıntının pazar olduğunu ve bu sıkıntının yanı başımızda yıllık 100 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan ve tüm dünyanın gözünü diktiği İran pazarıyla çözülebileceğini belirtti. 2023 hedefleri doğrultusunda 35 milyar dolarlık ihracat hedefinin olması ve iki ülke arasındaki 10 milyar dolarlık tercihli ticaret anlaşmasının bulunmasının ayrıca çok büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Güler, başta Van olmak üzere bölge olarak bu fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Bu önemli ve büyük pazarın bölgemizdeki kalkınmayı, üretimi ve istihdamı artıracağını, ayrıca ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifade eden Güler, 2016 yılı içinde nisan ve mayıs aylarında iki verimli fuar geçirdiklerini de kaydetti. Yılın ikinci yarısında üç büyük fuar ve bir ticaret zirvesi yapmayı hedeflediklerini dile getiren Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu yılki fuarlarda hedefimiz İran pazarıdır. Özellikle bölge olarak İran faktörünü inkar edemeyiz. Ambargo sonrası tüm dünyanın gözünü diktiği İran pazarına olan coğrafik ve kültürel yakınlığımız ve sınır komşuluğumuz, bu pazarın iyi değerlendirilmesinde etkili olacaktır. Ayrıca ilimizin ve bölgemizin kalkınmasında, ülkemizin ihracat rakamlarının yükselmesinde de etkili olacaktır. Bu amaçla görüşmeler yapmak için ülke turuna çıktık. On günlük seyahatimiz boyunca ilgili bakanlık, kurum, kuruluş ve özel sektörle çok önemli ve verimli görüşmeler yaptık. Görüşmeler sonucunda üç fuar ve bir zirve yapmayı kararlaştırdık. Eylül ayında gerçekleştirmeyi düşündüğümüz, ilimiz ve bölgemiz için son derece önem arz eden turizm fuarı ile bölge ve ülke turizmine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm paydaşların bu fuarda yer almasını sağlayarak büyük bir organizasyonla içinde bulunmuş olduğumuz sıkıntılı sürecin ortadan kaldırılmasını hedeflemekteyiz. İranlı turistlerin ilimize daha fazla rağbet etmelerini sağlamak için organizasyona DAKA desteği ile İran film günleri etkinliği ve İranlı ünlü bir sanatçının konserini planlamaktayız. Bununla birlikte ulusal bir sanatçı konseri ve birçok etkinlik ile renkli bir fuar hedeflemekteyiz. Yine ekim ayında Türkiye- İran Ticaret zirvesi ile sanayi, ticaret ve ihracat sektörünü Van’da buluşturmayı hedeflemekteyiz. Dört bakanlık ile yürütmeyi planladığımız organizasyon, 2016 yılının en büyük ve en verimli etkinliği olacaktır.”
Zirve ile birlikte organize edecekleri ihracat fuarında firmaları ihracata yönlendirerek yeni pazarlar bulmalarını ve güçlü bağlantılar gerçekleştirmelerini hedeflediklerini kaydeden Güler, “Kasım ayında Van Asya İpekyolu Sanayi ve Ticaret Tedarikçileri Fuarı ile bölgedeki ticareti geliştirmek, yine bölgedeki sanayici, tüccar ve esnafın kendi aralarında ticaret yapmalarını sağlayarak üretim ve istihdama katkı sağlamayı amaçladık. Son olarak gerçekleştireceğimiz fuarlar ile bölge ekonomisine yüz elli milyon dolarlık bir katkı sunmayı, üç etkinliğe başta İran’dan olmak üzere yurt dışından on bin, toplamda ise iki yüz elli bin ziyaretçi çekmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.