Turizm önerileri

Turizm önerileri
Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van Gölü havzasında turizmin gelişmesi için sınır kapılarının açılmasından restorasyonlara, hava alanının genişletilmesinden lüks otellerin inşa edilmesine ve bir İran bankasının açılmasına varana kadar birçok konuda önerilerde

Pandemi nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Van ve bölge turizminde çıkış yolu aranıyor. Van turizmini yakından takip eden kurumlardan biri de Van, Bitlis, Ağrı ve Hakkari’deki turizm sektöründe yer alan firmaların ve paydaşların oluşturduğu VAHATUDER. VAHATUDER, bu dört ili kapsamına alan Van Gölü havzasında turizmin gelişmesi için bir öneri programı oluşturdu.

“KAPILAR AÇILMALI, ÇALIŞMA SAATLERİ UZATILMALI”

Çeşitli önerilerin yer aldığı programa ilişkin bilgi veren VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, Gürbulak, Esendere ve Kapıköy sınır kapılarının bir an önce açılması ve buradaki çalışma saatlerinin de uzatılması gerektiğini söyledi. 

Özellikle Kapköy Sınır Kapısı’nın 24 saat esasına göre transit geçişlere açılması gerektiğini belirten Tunçdemir, “Kapıköy Sınır Kapısı açılıncaya kadar çalışma saatleri kış tarifesi saat 08.00-18.00 arası, yaz tarifesi de saat 07.00-22.00 arası olarak değiştirilmelidir” dedi. 

“BİR İRAN BAKNASI AÇILSIN”

İran’ın Van turizmi üzerindeki etkisine dikkat çeken Tunçdemir, Van’da bir İran bankası şubesinin açılmasının da Van turizmine ciddi bir katkı sağlayacağını ifade etti. 

Tunçdemir, hem İran’la ilişkilerin gelişmesi hem de turizme daha fazla katkı yapması için banka şubesinin yanı sıra İran Başkonsolosluğunun da Van’da açılması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

10 BAŞLIKTA ÖNERİLER

VAHATUDER Başkanı Tunçdemir, Van Gölü havzasında turizmin gelişmesi için sınır kapılarının açılmasından restorasyonlara, hava alanının genişletilmesinden lüks otellerin inşa edilmesine ve bir İran bankasının açılmasına varana kadar birçok konuda önerilerde bulundu.  

10 başlık altındaki öneriler şöyle:

“1-Gürbulak, Esendere ve Kapıköy sınır kapılarının bir an önce açılması için çalışmalar yapılmalıdır. Sınır kapılarının kapalı oluşu, ilimizin sanayi, ticaret ve turizmini olumsuz yönde etkilemektedir. Pandemi sürecinin ne zamana kadar süreceğini bilmiyoruz. Ancak sağlıklı olduğuna dair rapor alan Türkiye ve İran vatandaşlarının seyahat edebilmelerinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.

2-Turistik amaçlı Van Gölü Ekspresi Treninin sefere konması, İstanbul’dan Van, Tebriz ve Tahran’a tren seferlerinin başlatılması gerektiğini düşünüyoruz. 

3-Van havaalanı pistinin uzatılması ve ikinci bir pistin yapılması gerekmektedir. Van Hava Alanı pistinin her türlü uçağın iniş kalkış yapabileceği niteliklere kavuşturulması önemine inanıyoruz.

4-İlimiz sınırları içinde bulunan camii, mescit, medrese, kilise ve şapellerin restorasyonlarının ve çevre düzenlemelerinin yapılması ve turizme kazandırılmasının önemine inanıyoruz.

a) Eski Van Şehri’nin Restorasyonunun Tamamlanması 

b) Yedi Kilise’nin Restorasyonunun yapılması

c) Çarpanak Adası ve Adır Adası’nın Restorasyon yapılması

d) Aziz Bartholomeos Kilisesi’nin Restorasyon yapılması

e) Vanadokyanın çevre düzenlemesiyle turizme açılması 

f) Van Kalesindeki Abdurrahman Baba Türbesi’nin ( Analı Kız Kaydırağı) İnanç Turizme Kazandırılması 

g) Gürpınar Eski 40 Değirmenlerin Restorasyonları ve Çevre Düzenlemesi ile turizme açılması 

5-Yeni Van Otogar Terminalinin acilen yapılması. Van otobüs terminalinin ilimize yakışır, yolculara güven veren, modern ve estetik bir şekilde düzenlenmesini gerekli görüyoruz.

6-İran Konsolosluğu ve bir İran banka şubesinin Van’da hizmete açılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz.

7-Van’da ve Van Gölü Havzasında göl kıyısında hizmet verecek beş yıldızlı otellerin (tatil köylerinin) yapılmasının teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

8-Urartular döneminde dünyanın ilk barajı olarak kullanılmış olan Keşiş Gölü’nün, yayla turizmine kazandırılması için gerekli yol ve peyzaj çalışmalarının yapılması gerektiğine inanıyoruz.

9-Şamran Kanalı’nın Turizme Kazandırılması, 2700 yıldan bu yana halen kullanılan, dünyanın en önemli mühendislik şaheseri olan Şamran Kanalımızın turizme kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. Kanalın bakımı ve onarımı için kullanılan yolun ıslahının yapılması, yürüyüş ve bisiklet yolu olarak da kullanılabilecek şekilde tasarlanması, ağaçlandırma ve peyzajının yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

10-Mollakasım mahallesinde yapılmış olan Mavi Bayraklı Plajın benzerlerinin Ayanıs, Amik ve Gevaş, uygun olan diğer kıyı alanlarında da yapılması gerektiğine inanıyoruz.”

Prestij Haber: Adil HARMANCI