Tunçdemir, 'Bunu değerlendirmeliyiz'

Tunçdemir, 'Bunu değerlendirmeliyiz'
Tunçdemir, dünyada Urartuca dilini bilen birkaç kişiden birinin de Van'da yaşadığını söyledi; 'Bunu değerlendirmeliyiz'

 Van’ın Gürpınar ilçesinde bulunan ve kazı gerçekleştirilen Çavuştepe Kalesinde bekçilik yapan Mehmet Kuşman, kendi imkanlarıyla kalede ve civarda ortaya çıkan eserler üzerindeki Urartuca çivi yazısını zamanla öğrendi.

 

 

Dünyada Urartuca bilen 38 kişiden biri olduğu belirtilen Kuşman, ABD başta olmak üzere Urartuca dili bildiği için birçok uluslararası sempozyuma da davet edildi. 

 

 

ABD’deki bir konferansta Kuşman’a oturma izni teklifi de yapıldı.

 

 

 

URARTULARIN VAN İÇİN ÖNEMİ 

 

VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, Urartu medeniyetinin Van turizmine etkisine değinerek, “Dernek olarak Van Gölü havzası ile ilgili olarak, turizme kazandırmak anlamında ne gerekiyorsa yapmak istiyoruz. Bu bölgenin en büyük değerlerinden biri de Urartu’dur. 7 bin yıllık bir geçmişi var. İlimize yabancı turist gelirken Urartular için gelirdi, bunu bilmemiz gerekiyor. Urartulardan sonra Asur, Med, Selçuklu, Osmanlı da var, ama yabancı turist açısından en önemlisi Urartu’dur. Burası yabancı turistlerin geçiş noktasıydı. İran’ı ziyaret eden turistler gelip Urartu ederlerini görmeden müzeyi ziyaret etmeden gitmezdi. Ya da Urartu için buraya uğrar sonra İran’a giderlerdi.” dedi.

 

 

 

 

URARTUCA ÖĞRENEN BEKÇİ

 

Van’da Urartu medeniyetini tanıtacak bir değerin bulunduğunu ifade eden Tunçdemir, “Ve bu Urartu değerine ilişkin başka bir şey daha var; o da dünyada Urartu dilini, yazısını bilen birkaç kişiden biri de Van’da, yanı başımızda yaşıyor. Gürpınar’daki Çavuştepe Kalesi’nde bekçilik yapıyor. Mehmet Kuşman. Ve bu insan yaşlı, kendisi de söylüyor ‘hastayım, yarın öbür gün yokum, faniyiz’ diye.  Şimdi biz bu insandan bugüne kadar neden yararlanmadık sorusunu kendimize sormamız gerekir. Tamam şimdiye kadar yararlanmadık, peki bundan sonra ne yapılabilir diye bir çaba içinde olabiliriz.” diye konuştu.

 

 

 

 

 

"URARTUCA ÖĞRETSİN"

 

Kuşman’a destek verilmesini ve Vanlı gençler için Urartuca eğitim ortamı yaratılmasını isteyen Tunçdemir, şunları söyledi:

 

“Biz diyoruz ki bu insana sahip çıkalım, bir ortam yaratalım kendisine, gençlerimize Urartuca ile ilgili bir eğitim versin, kurs versin. Urartuca bilen birkaç genci daha yetiştirelim. Bunun için de valilik, kurumlar, belediyeler, kim yapabiliyorsa destek versin,  bir çalışma bir çaba içinde olsun. Bu Urartu medeniyetine başkentlik eden Van için çok önemli bir çalışma olacak, burada Urartuca bilen gençlerimiz de olsun, fena mı yani, bu çok önemli bir konu, mutlaka üzerine yoğunlaşıp bu Urartuca eğitim ortamını gerçekleştirmek gerekir. Van’da, belki de dünyada bu ilki yapmak lazım.”

 

 

 

 

Prestij Haber: Adil HARMANCI