TMO çiftçinin yüzünü güldürdü

TMO çiftçinin yüzünü güldürdü
Van’ın İpekyolu ilçesindeki Torak Mahsulleri Ofisi, 2016 yılı hasadını çiftçilerden almaya başladı.
Yaklaşık 4 bin ton kapasiteye sahip olan tesisin ağustos ayı başından itibaren hizmet vermeye başladığını belirten tesis yetkilileri, burada çiftçilerin getirdiği buğdayların önce tartıldığı, ardından titiz bir analizden geçerek kategorize edildiği ve ona göre silolara doldurulduğunu ifade ettiler.

İHA muhabirine konuşan çiftçi Sadık Toprak ise, büyük bir özveri ile tarlalarında topladıkları mahsulleri buraya getirdiklerini belirterek, “2016 yılı buğday hasadımızı yaptık, çok şükür bu sene buğdaylarımız iyi. Fakat Tarım Bakanlığının uygulamış olduğu organik tarım yapmaktayız. Kesinlikle gübre ve tarımsal ilaçlar kullanmıyoruz. Bu durumda hasat yaptığımız buğday biraz hasarlı çıktığı için ofis tarafından buğdayımız yemlik ya da düşük vasıflı olarak alınıyor. Bizin sıkıntı yaşadığımız tek nokta bu. Bakanlığımızdan ricamız buna bir standart getirmesidir. Onun için ya organik tarımdan vazgeçeceğiz ya da tarımsal ilaçları kullanarak bir üretim yapacağız ki bu tavsiye edilmiyor” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi tesislerinin Van’da açılmasının kendileri açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Toprak, “Ofisimiz açıldı, kendilerine teşekkür ediyoruz. Bizi fabrikacılardan kurtardı. Fabrikalara gidiyoruz, bizim mahsulümüzün tonunu bizde 600- 650 TL’den, yani kepek fiyatına buğdayımızı almaya çalışmaktaydılar. Devletimizden Allah razı olsun, ofisimiz açıldı ve bir nebze de olsa mağduriyetimiz giderildi. Ancak buğdayımızın tonu 765 liradan alınmaktadır” diye konuştu.

“Buğdayın kilosu 70-75 kuruşa alınıyor”

Gürpınar ilçesinden buğday getirdiğini ifade eden Sami Erdemiz adlı çiftçi ise, bu yıl bereketli mahsul aldıklarını ifade ederek, “Bu sene mahsullerimiz çok iyi, memnunuz. Fabrikalardan daha iyidir. Buğdayın kilosunu 70-75 kuruşa veriyoruz. Bu sene 21 ton getirdim, daha tarlalarımızı biçmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İskele Caddesi üzerinde bulunan 4 bin tonluk tesislere şu ana kadar sadece 450-500 ton civarında mahsul geldiği ve ofisin 26 Ağustos’a kadar buğday alımına devam edeceği belirtildi.