Tıbbi atıklar, Büyükşehir’in denetiminde

Tıbbi atıklar, Büyükşehir’in denetiminde
Van’daki sağlık tesislerinin tıbbi atıkları Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait tesislerde bakteri ve mikroplardan arındırılarak zararsız hale getiriliyor.

Çevre ve insan sağlığına büyük önem veren Van Büyükşehir Belediyesi, tıbbi atık sterilizasyon ve bertaraf tesisi tam kapasite çalışmaya devam ediyor. Bu kapsamda kent genelinde hizmet veren hastane ve muayenelerde yapılan işlemler sonucunda ortaya çıkan hastalık yayma riski yüksek patolojik atıklar, kesici-delici atıklar ve diğer tıbbi atıklar uzmanlar gözetiminde toplanıyor. Daha sonra özel araçlarla tıbbi atık sterilizasyon ve bertaraf tesisine götürülen atıklar burada buharla sterilizasyon işleminden geçiriliyor. İşlem sırasında tıbbi atıkların üzerinde bulunan ve bulaşıcı olma riski taşıyan zararlı bakteri-mikroplar %99,99 oranında yok edilerek bütün olası zararlar ortadan kaldırılıyor.

Türkiye’nin sayılı tıbbi atık sterilizasyon tesisleri arasında 

Büyükşehir Belediyesi’ne ait tıbbi atık sterilizasyon ve bertaraf tesisi, Kocaeli’den sonra en modern ve en büyük tesis olma özelliği taşıyor. Yaklaşık 3 bin metrekare alana kurulu tesiste Van ile birlikte Şırnak ve Hakkari’de dahil toplam 3 ilin tıbbi atıkları toplanıyor. Bir günde 8 ila 10 ton arasında tıbbi atık bertaraf kapasitesine sahip tesiste, tüm işlemler alanında uzman kişilerin gözetiminde, atık yönetmeliğinin esaslarına uygun bir şekilde çevre ve insan sağlığı gözetilerek yürütülüyor. Atıklar metal ve radyoaktivite ölçerler ile kontrol edildikten sonra tartılarak özel lisanslı araçlarla taşınıyor.