Ters Laleler doğayı süslemeye başladı

Ters Laleler doğayı süslemeye başladı
Hakkâri, Van, Şırnak illeri başta olmak üzere Diyarbakır’a kadar uzanan geniş bir bölgede yetişen Ters Lale bitkisi, özel duruşu ve göz kamaştıran renkleriyle doğayı süslemeye başladı.

Diğer çiçek türlerinden farklı olarak ters duruşu ve dikkat çekici renkleriyle hayranlık uyandıran Ters Lale bitkisi son yıllarda bahçelerde ve evlerde de yetiştirilmeye başlandı.

BAHÇELERE VE EVLERE RENK KATIYORLAR

Van’ın merkez Edremit, İpekyolu, Tuşba ilçelerinde park ve bahçelerde yetiştirilen Ters Laleler aynı zamanda evlerin önünü de süslüyor.
Birçok vatandaş evlerinin önünde oluşturdukları toprak alanlarda Ters Lale bitkisini yetiştiriyor. 
Ters Lale hem bahçeleri hem evleri renklendiriyor.

BOY GÖSTERMEYE BAŞLADILAR

Ters Lale bitkisi bugünlerde Van’ın dört bir yanında, güneşin en fazla etkisini gösterdiği bölgelerde boy göstermeye başladı.
Edremit’te vatandaşların evlerinde ve bahçelerinde yetiştirdiği Ters Laleler çevrede renk cümbüşü oluşturuyor.

TERS LALEYE DAİR

Hakkari’den Diyarbakır’a uzanan geniş bir coğrafyada yetişen Ters Lale, soğanlı bitkiler familyasındandır. Anadolu coğrafyasına ait endemik bir türdür. Üretimi 1000 – 3000 metre yükseklikte oluyor, ancak düşük rakımlı alanlarda da sıcaklık kontrolü sağlanabildiği sürece üretim yapılabiliyor. Araştırmalara göre, Ters Lalenin yetiştirileceği yerde toprağın bol güneş görmesi gerekir ve su tutmamalıdır. Bunun için yüksekten akışı sağlayan meyilli arazi gerekiyor. Ters Lale, humuslu ve kumlu toprakları seviyor. 20. yüzyıl başlarında yapılan araştırmalar ve ilerleyen bitki yetiştiriciliği sonucu türleri çoğalmıştır. Bugün Ters Lalenin dünya üzerinde bilinen 165 türü ve tür alt kategorisi bulunmaktadır. 

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI