Teknokent'te kanser hastaları için "tanı kiti"

Teknokent'te kanser hastaları için "tanı kiti"
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) bir grup bilim adamı, "Kanser Tedavisinin Yönlendirilmesinde Etkili Olan Tanı Kiti" adlı proje kapsamında, kanser hastalarının genetik yapılarına göre kişisel kitler hazırlıyor.

YYÜ Tıp Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Gökhan Görgişen ve Arş. Gör. İsmail Musab Gülaçar, kanser hastalarına daha uygun ilaçların verilmesi ve hastaların yaşam kalitesinin artırılması amacıyla üniversite bünyesindeki Teknokent'te çalışma gerçekleştirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği, sanayi ve üniversite iş birliğiyle gerçekleştirilen ve "Kanser Tedavisinin Yönlendirilmesinde Etkili Olan Tanı Kiti" adı verilen proje kapsamında kanser hastalarının genetik yapılarına göre ilaçlar, bakım yöntemleri ve tedavilerin önerildiği kişisel kitler hazırlanıyor.  

Yrd. Doç. Dr. Görgişen, genomik tıp ve kişisel tedavi alanında gerçekleştirilen çalışmaları incelediklerini söyledi.

Hastalıkların tedavisinde ve sınıflandırılmasında klinik ve fonksiyonel önemi kanıtlanmış genleri bir araya getirerek, genlerdeki değişimleri saptamaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini anlatan Görgişen, çalışma sonunda kanser tedavisini yönlendirici tanı kitleri hazırlamaya başladıklarını kaydetti.

"GENETİK YAPIYA UYGUN İLAÇLAR VERİYORUZ"

Kanser hastalarının ilaçlara verdiği tepkilerin farklı olduğunu anlatan Gökhan Görgişen, şöyle konuştu:

"Bunu belirleyen de genetik yapıdır. Biz bunları temel alarak kanser hastalarına hangi ilacın daha uygun olacağını ve hastada hangi sağlık yönteminin daha etkin sonuç vereceğini ortaya çıkaracağız. Burada temel aldığımız şey, hastaların genlerinde olan değişimlerdir. Hastanın genetik yapısından yararlanarak cevap alınabilecek tedavi yöntemlerine yönlendiren kitler hazırlıyoruz. Bu sayede hastanın hayat standardı ve hayatta kalma oranı yükselecek."

"ASIL HEDEF TEDAVİDE YÖNLENDİRİCİ OLMAK"

Arş. Gör. Gülaçar ise Türkiye'de genetik kitlerin yurt dışından getirildiğini, yaptıkları çalışmayla bu sorunu ortadan kaldırmak istediklerini anlattı.

AMAÇLARININ YERLİ TANI KİTİ ÜRETMEK OLDUĞUNU İFADE EDEN GÜLAÇAR, ŞUNLARI KAYDETTİ:

"Bu projedeki asıl hedefimiz kanser hastalarına yönelik uygulanan tedavide yönlendirici olmaktır. Hastalarımız açısından düşündüğümüzde kemoterapi uzun bir süreç. Bu sürecin hastalığa doğru cevap verip vermeyeceği de belli olmuyor. Cevap alınmayan bir ilaç hastayı sadece yoracaktır. Hastanın genetik yapısına uygun ilacı verdiğinizde hayat standardını yükseltiyorsunuz. Dolayısıyla bu çalışma hastalara hem psikolojik hem de hayat standartları açısından oldukça fayda sağlayacaktır."

YYÜ Teknokent Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş da bilim alanında faaliyet yürüten girişimcilere devletin büyük katkı sunduğunu ve kanser alanında yapılan bu çalışmanın fayda sağlayacağına inandığını ifade etti.