2017-Van Büyükşehir Belediyesi Projelerini Açıkladı

2017-Van Büyükşehir Belediyesi Projelerini Açıkladı
Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Vali Taşyapan, 2017 yılı içinde yapılacak projelerini açıkladı.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, belediyelerin devletin bir parçası olduğunu belirterek, "Kamu kaynaklarını en iyi şekilde vatandaşın hizmetine sunmak zorundadılar. Bunun dışında bir görevleri yoktur. Bunun dışında herhangi bir örgüte, bir oluşuma bir diyet borçları yoktur." dedi. Kentteki bir otelde, belediyenin 2017 projeleriyle ilgili tanıtım toplantısında konuşan Taşyapan, Van'da göreve başladığı günden bu yana iki genel seçim ve bir referandum geçirdiklerini, bu süreçleri vatandaşların da desteğiyle sıkıntı yaşamadan atlattıklarını söyledi.

Geride kalan dönemlerde ülkenin bazı bölgelerinde çukurların kazılması, sokakların tuzaklanması, insanların canlarına ve mallarına kastedilmesi gibi hiçbir devletin ve kamu düzenin kabullenemeyeceği sıkıntıların yaşandığını ifade eden Taşyapan, kentte alınan tedbirlerle bu tür olaylara izin vermediklerini kaydetti.

"BELLİ BİR SEVİYEYE GELDİĞİNİN GÖSTERGESİ"

Taşyapan, vatandaşların can, mal ve namusunu korumak için devletin gerekli tüm önlemleri aldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Dünyada hiçbir devlet cadde ve sokaklarının işgal edilmesine müsaade etmez. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti de bunlara müsaade etmedi. Bu gelişmelerin ardından ülkemizde 15 Temmuz darbe girişimi yaşandı. Ülkemizin ordusu içinde çıkan birtakım güçler, dışarıdan bazı güçlerin desteğiyle kendi insanlarımıza, kendi uçak, tank ve silahlarımızla ateş açtı. Demokrasimizin gözbebeği olan Türkiye Büyük Millet Meclisimizi de bombalamaktan çekinmeyecek kadar gözü dönmüş bir darbe girişimi oldu. Çok şükür Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, vatandaşımızın, milletimizin dirayetli duruşuyla bu süreci de ülkemizi fazla bir sıkıntıya koymadan atlatabildik. Bu da bizim demokratik olgumuzun belli bir seviyeye geldiğinin göstergesidir."

Yaşanan süreçlerin ardından teröre destek veren, terör örgütleriyle irtibat kuran belediye başkanlarının tutuklanmaları halinde yerlerine kamu görevlileri ya da başkan vekili atanmasının yasal hale getirildiğini anımsatan Taşyapan, bu kapsamda İçişleri Bakanlığının onayıyla belediye başkan vekili olarak görevlendirildiğini belirtti.

"BELEDİYELERİN TERÖR ÖRGÜTLERİNE DİYET BORCU OLAMAZ"

Taşyapan, göreve geldiği günden itibaren belediyenin durumu, personeli, ekonomisiyle ilgili tespitler yaptıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Buralar kamunun yerleridir, kamu hizmeti üreten yerlerdir. Belediyeler devletin bir parçasıdır ve kamu kaynakları kullanırlar. Bu kamu kaynaklarını da en iyi şekilde vatandaşın hizmetine sunmak zorundadırlar. Bunun dışında bir görevleri yoktur. Bunun dışında her hangi bir örgüte, bir oluşuma bir diyet borçları yoktur. Tabii ki belediyeler seçimle gelen müesseselerdir. Belediye başkanları tabii ki de siyasi partilerde faaliyet yaparlar ama siyasi parti olsun, belediyeler olsun hiçbir zaman belediye hizmeti yürütürken vatandaşa hizmet dışında bir amaç yürütemezler. Biz, 'İşinde gücünde olan, kendisi ile alakalı ekmeğinin peşinde olan ve derdi devlete hizmet yapmak olan çalışanlarla bir sorunumuz yoktur ve bütün çalışanlar ile bu işi yürüteceğiz' dedik. Çünkü belediye bir ekip işidir, bu hizmette mutlaka beraber yapılacak işler olabilir. Biz geldiğimizde 4 bin 300 kişi civarında çalışanımız vardı. Bu çalışanların büyük bir kısmı ile yolumuza devam etmekteyiz."

Belediye olarak yapılacak hizmetlerin belirlenmesi konusunda tüm ilçelerde muhtarlarla görüşmeler yaptıklarını aktaran Taşyapan, bu çağda muhtarların "yolların çamurdan geçilemez halde" olmasından şikayet etmesini kabullenemeyeceklerini vurguladı.

Taşyapan, sağlıklı içme suyu bulunmayan mahallelere öncelik vereceklerini ve insanların sağlıklı su tüketmesini sağlamaya çalışacaklarını belirterek, köylerin su kaynağının olmaması durumunda başka kaynaklardan bunu karşılayacaklarını ifade etti.

"BELEDİYENİN HER KURUŞU BİZE EMANETTİR"

Vatandaşlara en iyi hizmeti götürürken kaynakları da etkin kullanmaya gayret ettiklerini dile getiren Taşyapan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Belediyenin kasasına giren her kuruş bize emanettir. Eğer ki bu emaneti yerinde kullanamazsak bundan sorumlu oluruz. Hem bu dünyada kanunlar karşısında hem de diğer dünyada manevi olarak sorumlu oluruz. Dolayısıyla bu kaynakların her kuruşunu biz emanet olarak görmeliyiz. Arkadaşlarımızın da böyle çalışacaklarına inanıyorum. Gereken bütün kaynakları tahsil edeceğiz, hem de bu kaynakları kullanırken bu sorumluluk ile hareket edeceğiz. Hem israftan kaçınacağız hem de gerekli yerlerde tasarruf yapacağız."

"VAN GÖLÜ'NÜ EN ÇOK BİZ KİRLETİYORUZ"

Van'ın büyükşehir olmasından kaynaklanan bazı sorunlarının bulunduğunu, kentin kontrolsüz büyüdüğünü aktaran Taşyapan, hayata geçirecekleri tüm projelerle tespit ettikleri ve vatandaşların dile getirdiği sorunları çözmek için çaba göstereceklerini vurguladı.

KENTTE BİR ARITMA SORUNU YAŞADIKLARINI VURGULAYAN TAŞYAPAN, SÖZLERİNİ ŞÖYLE TAMAMLADI:

"Şu anda Van Gölü'nü en fazla kirleten şehir biziz. Bizim karşımızda Erciş, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Gevaş gibi ilçelerimiz göl kenarında. Bunların da atıkları göle geliyor. Arıtma tesisinin çalışması kapasitemizin altında yer alıyor. Bu, yapılması gereken bir çalışmadır. Bu şehre geldiğimizden bu yana Avrupa Birliği kapsamında arıtma tesisinin yapıldığı söyleniyor. Ancak henüz müracaat aşamasındadır. Çalışma ve altyapı hazırlanmış ve Avrupa Birliği'nin kaynak sağladığı projelere başvuru yapılacak. Bizim bunu AB'ye kabul ettirmemiz ve ardından bunu yaptırmamız en iyimser şekliyle 7 seneyi bulur. Bu şehrin 7 sene bu projeye dayanma lüksü yok. Biz başta bir yerden alacağımız kaynakla bunu yapmayı hedefliyoruz."

İŞTE BELEDİYENİN 2017 PROJELERİ:

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Van kamusal yapı planlama önerisi ve şehrin bütüncül imar planını hazırlamak üzere, ilçe belediye ve kamu ve kamu yatırımlarının modern şehircilik düzeninde yapılmasının sağlanması amacıyla faaliyet yürütecek.

Bu kapsamda yapılması gereken kamusal yapılar ve alanlar şu şekilde sıralandı:

"Van Hükümet Konağı, Kültür Merkezleri, İpekyolu Belediye Binası, Tuşba Belediye Binası, şehirlerarası otobüs terminali, stadyum kompleksi, AVM'ler, ticaret birimleri, otel-konaklama birimleri, gençlik merkezleri, sahil rekreasyon parkları, feribot yolcu terminali ve kayak merkezi yapılacak."

Yapılması gereken kamusal yapılar ve alanlarda ise şehrin bütüncül imar planını hazırlamak üzere ilçe belediye ve kamu ve kamu yatırımlarının modern şehircilik düzeninde yapılmasının sağlanması amaçlanıyor.

Yapılması gereken kamusal yapılar ve alanlar şu şekilde sıralandı:

"Kentimizde gelişim alanları ve yeni toplu konut alanlarının belirlenmesi. Kentin kamusal alan yerleşimi ele alınıp kentin nefes alacağı alanları oluşturmak. Beşyolun trafiğini rahatlatmak için eski devlet hastanesinin bulunduğu bölgede çalışmalar yürütülmektedir."

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Van park ve rekreasyon planlama önerileri şu şekilde sıralandı:

"İlçe belediyelerinin yapmış oldukları sahil rekreasyon projelerini bütüncül bir planlama anlayışına sahip olması için belediyemizin koordinesinde yürütülmesi.Van’ın yazlık olarak kullanılan bölgelerinin ilave imar planlarını yapmak. Kentin yollarını rehabilite etmek yeni alternatif yollar açmak."

YOL YAPIM BAKIM ONARIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ

Yol Yapım Bakım Onarım Dairesi Başkanlığı'nın 2017 projeleri ise şöyle:

"Bahçesaray ilçemizde 74,4 kilometre asfaltlama ve 20 kilometre stabilize yol yapım çalışması yapılacaktır. Başkale ilçemizde 94,9 kilometre asfaltlama ve 30 kilometre stabilize yol yapım çalışması yapılacaktır. Çaldıran ilçemizde 59,5 kilometre asfaltlama ve 25 kilometre stabilize yol yapım çalışması yapılacaktır. Çatak ilçemizde 99 kilometre asfaltlama ve 8 kilometre stabilize yol yapım çalışması yapılacaktır. Edremit  ilçemizde 12,5 kilometre asfaltlama (İdari iş gücü ile yapılacak)  ve 22,49 kilometre stabilize yol yapım çalışması yapılacaktır. Erciş  ilçemizde 85,5 kilometre asfaltlama , 25 kilometre stabilize yol yapım çalışması (3 caddeye kaldırım ve drenaj çalışması da yapılacaktır.) Gevaş  ilçemizde 25,7 kilometre asfaltlama ve 20 kilometre stabilize yol yapım çalışması yapılacaktır. Gürpınar  ilçemizde 145,1 kilometre asfaltlama ve 45 kilometre stabilize yol yapım çalışması yapılacaktır. İpekyolu   ilçemizde 51,7 kilometre asfaltlama (31 kilometre ‘si idari iş gücü ile yapılacak) ve 60 kilometre stabilize yol yapım çalışması yapılacaktır. Muradiye  ilçemizde 61,8 kilometre asfaltlama ve 30 kilometre stabilize yol yapım çalışması yapılacaktır. Özalp  ilçemizde 122,9 kilometre km asfaltlama ve 25 kilometre stabilize yol yapım çalışması yapılacaktır. Saray  ilçemizde 34 km  kilometre asfaltlama ve 30 kilometre stabilize yol yapım çalışması yapılacaktır. Tuşba  ilçemizde 119,8 km  kilometre asfaltlama (36 km ‘si idari iş gücü ile yapılacak) ve 25 kilometre stabilize yol yapım çalışması yapılacaktır. İl genelinde yapılacak sanat yapısı çalışmaları kapsamında ise 3 adet köprü ,  40 adet menfez ve bin 350 metre istinat duvarı yapımı planlanmıştır."

Van Büyükşehir Belediyesi  Yol Yapım Bakım  ve Onarım Dairesi Başkanlığı'nın 2017 yılı yapım işleri  ile ilgili ihalesi yapılacak olan 13 ilçe için yol yapım maliyetinin 211 milyon TL olduğu açıklandı.

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ

"Molla Kasım Mahallesinde 38 bin  metrekare  alana mesire ve piknik alanı olarak düzenlenecektir. Kurumumuza maliyeti 1 milyon 200 Bin TL'dir. 63 bin  metrekare  alana sahip asfalt şantiyesinin yeri park olarak düzenlenecektir. Bu çalışma kapsamında da kısmen park alanı kısmen de piknik alanı olarak düzenlenecektir.  Parkımızda şelale, havuzlar, spor aletleri ve oyun grupları ile yürüme yolları bulunacaktır. Asfalt şantiyesi üstü seyir tepe olarak düzenlenecek, halkımız Van Gölünü, Van Kalesini ve tüm şehri tepeden seyretmesi sağlanacak. Hakim tepelere ışıklı levhalarla şehrimizin ismi yazılacaktır. 30 milyon TL'ye mal olacak, 'Sahil Bandı' projemiz hayata geçirilecek. Çaldıran ilçemizde bulunan 50 bin  metrekare  park için proje başlanmış olup, Belediyemize maliyeti . Bir Milyon TL'dir. Muradiye ilçemize yapılacak park için 2 milyon TL bütçeli proje yapılacaktır. Şehrimizdeki 24 adet parkımız tamamen elden geçirilip bakım onarım ve yenileme çalışmaları yapılacak, belediyemize 4 Milyon TL'lik maliyeti olacaktır."

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın çevre ile ilgili çalışmalar ise şöyle sıralandı: "Mevcut çöp alanının ıslahı yapılacak. 830 bin metrekare alana sahip yeni çöp depolama alanı belirlenmiş olup, proje Çevre Bakanlığı ile AB tarafından 111 Milyon 930 bin TL'lik bütçe ile ortaklaşa yapılacaktır. Van Gölü sahil dip çamurunun temizlenmesi projesi 3 Milyon TL, Van Gölü yüzey temizliği için, katı atık toplayıcı tekne alımı maliyeti 2 Milyon TL'dir."

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın mezarlıklarla ilgili çalışmaları:

"Taziye evi ve camilere malzeme yardımı. 7 Milyon TL İlçe ve köylerde bulunan mezarlıkların koruma altına alınması için 3 Milyon 200 Bin TL ye tel örgü  çevirme çalışması yapılacaktır."

Bu kapsamda Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın devam ettiği çalışmalar ise şöyle:

"Eski fidanlık alanı kişisel gelişim ve peyzaj düzenleme işi 35 milyon TL ye ihale edilmiş olup 16 Milyon 41 bin TL si ödenmiştir. Geri kalan kısmı revize edilerek yeniden düzenlenecektir. Akköprü Deresi 3'üncü Etap park düzenleme işi 29 bin metrekare 2 Milyon 911 Bin TL, Özalp ilçesi park yapım işi 40 bin metrekare alan 3 Milyon 773 Bin TL, Erciş sahil yoluna 650 bin metrekareye  otomatik sulama ve aydınlatma işi için 2 milyon 450 bin TL, Suphan Mahallesi Hangar projesi işi için ise maliyeti 3 milyon 405 Bin TL'lik çalışmalar yapılacak."Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın 2017 yılı içinde yapacağı çalışmaların toplam maliyeti ise  240 milyon 358 bin TL olarak açıklandı.

SAĞLIK İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ

Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 2017 projeleri ise şöyle sıralandı:

"6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında tüm çalışanlara eğitim verilmesi (İSG eğitimi, Risk analizi ve değerlendirme, temel ilk yardım eğitimi). Gıda sektöründeki iş yeri sahiplerine ve çalışanlarına eğitim verilmesi, eğitime katılımın yoğun olması için ilgili oda başkanlıkları ile ortak çalışmalar yapılması planlanmaktadır. Kent zararlılarıyla mücadele kapsamında merkez ilçe ve mahallelerde vektörel ilaçlama çalışmasının yapılması. 3 milyon 49 bin TL harcama yapılacak. İlçe Belediyeleri başta olmak üzere, kurulan koordinasyonla tüm gıda kollarına yönelik etkin denetimlerin yapılacak. Vektör mücadele kapsamında afiş ve broşürler hazırlanarak halkın bilinçlendirilmesinin sağlanacak. Hayvan pazarının yerinin değiştirilmesi için gerekli yer tespitinin ve proje çalışmalarının tamamlanacak. Kent merkezinde sokak hayvanlarının beslenmesi amacıyla kentin belirli noktalarına bırakılan 60 adet beslenme odağının arttırılarak 100 e çıkarılacak. Kışın donma tehlikelerine karşı sokak kedilerinin korunması amacıyla belirli noktalara 70 adet kedi evinin yerleştirilecek. Sokak hayvanları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde okullarda hayvan sevgisi temalı seminerler düzenlenecek. Kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi ve vatandaşları bilgilendirmek amacıyla afiş ve broşürler hazırlanacak. Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon  merkezinin Mayıs ayının son haftasında faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır. Beyaz bayrak ödül projesi kapsamında yıl içerisinde iş yeri sahiplerine en az 4 tanıtım toplantısı yapılması. İş yerlerinin hijyen koşullarında istenen standartlara ulaşma bakımından teşvikinin sağlanacaktır."

SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı 2017 projeleri kapsamında bir milyon TL değerinde 500 aileye nakdi yardım ve 500 bin TL'lik de ayni yardım yapmayı planlıyor.

Elektronik Sosyal Kart Projesi ile de 300 aileye aile nüfusuna göre 100-150-200 TL olacak şekilde yıl boyunca düzenli olarak yardımda bulunacak. Yine "Elektronik Sosyal Kart" desteği ile  400 aileye 200 TL tek seferlik destek verecek.

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı aşevi hizmetlerinde de 3 milyon 168 bin TL'lik değerinde çalışma yapacak.  170 aileye günlük yıl boyunca toplam 497 bin yemek verilecektir. Bölge Hastanesi, Meydan ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yıl boyunca 290 bin çorba dağıtımı yapılacak ve Ramazan Ayı içinde ihtiyaç sahibi ailelere erzak dağıtımı yapmayı planlıyor.

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'na bağlı Çocuk ve Gençlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü 369 bin TL harcama yapacak. Çocuk kreşi bünyesinde 73 öğrenciye eğitim verilmektedir. Öğrenci ve çalışanlar için günde 3 öğün yemek çıkarılmaktadır İki servis aracı hizmet vermekte olup, çocukları evlerinden alıp eğitim sonrası evlerine bırakmaktadır. 2017 yılında kapasitenin 90 öğrenciye çıkarılması planlanmaktadır. Yaşama ilk adım projesi kapsamında bin adet anne, bebek bakım seti ve kitabı dağıtımı yapılacaktır. Süphan Çocuk Eğitim ve Yaşam Merkezi projesi kapsamında 6-10 yaş grubundaki çocuklara yönelik faaliyet yürütecek çocuk eğitim ve yaşam merkezinin kuruluş çalışmaları tamamlanmıştır. Çocuk merkezimizde resim, müzik, hat sanatı, ebru sanatı, futbol, hentbol, voleybol gibi dallarda kurs ve eğitim çalışmaları için gerekli başvurular yapılmış olup proje kabul edilmiştir. İki ay içerisinde faal hale getirilecektir.

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'na bağlı Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nün çalışmaları ise şöyle: "Engelli Ulaşım Aracı Projesi ile engelli müracaatçıların evlerinden sağlık kuruluşlarına ve sağlık kuruluşlarından, evlerine nakil hizmetlerinde kullanılmakta olan bir  adet engelli aracı bulunmaktadır. Engelli aracından faydalanmak üzere, halen 56 kişilik veri kaydı mevcuttur. Engelli bireyin ve ailesinin psikolojik, sosyal ve ekonomik sorunları saptanması ve sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapılacaktır. 2017 yılı içerisinde Engelsiz Park ve Yaşam alanı Projesi yapılmıştır. 2017 yılı içerisinde Engelliler ve aileleriyle birlikte Engelliler Haftası etkinlikleri düzenlenmesi yapılacaktır. 2017 yılında İlimiz merkez ve İlçeler dahil olmak üzere 3 adet Engelli Araçları Şarj İstasyonu kurulacaktır."

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'na bağlı Mezarlıklar Şube Müdürlüğü de Kurubaş mevkiinde Aile Mezarlığı uygulamasına geçilerek, 694 bin metrekarelik  alana yeni bir mezarlık yeri yapmayı planlamaktadır.

İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ

İtfaiye Dairesi Başkanlığı 2017 projeleri kapsamında AKUT ile AKOM'un çalışmalarını şöyle sıralandı:

" AKUT; Arama Kurtarma Derneği  ile yardımlaşma ve işbirliği protokolü imzalamak. Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile işbirliği ve yardımlaşma protokolü imzalamak. İtfaiye Teşkilatının deprem ve doğal afetlerde kullanılacak arama kurtarma malzemeleri alımı gerçekleştirilecek. 26 adet tam donanımlı ve teknolojik itfaiye aracı alımı yapılacak. Yüksek kabiliyetli ve teknolojik donanımlarla desteklenmiş itfaiye araç teminlerinin gerçekleştirilmesi. 2017 yılı itibari ile alınacak olan araçların maliyeti 22 milyondur. AKOM; AKOM Şube Müdürlüğünde görev yapacak teknik personel istihdamının sağlanması ve eğitim alanlarının oluşturulması. Türkiye Belediyeler Birliği tarafından hibe edilen 28 metre merdivenli itfaiye aracı hizmete alındı. Van Merkez olmak üzere 13 ilçeye hizmet binası yapılacak."

BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'na bağlı Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğünün, Coğrafi Bilgi Sistemi (Cbs) ve Kent Bilgi Sistemi (Kbs) Projesi ile Numarataj Projesi'nin çalışmaları şöyle sıralandı: "Coğrafi Bilgi Sistemi (Cbs) ve Kent Bilgi Sistemi (Kbs) Projesi; Kentsel Faaliyetlerin yerine getirilmesinde karar verebilmek için ihtiyaç duyulan planlama, altyapı, mühendislik, temel hizmetler ve yönetimsel bilgileri hızlı ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla oluşturulan, konumsal bilgi sistemidir. Numarataj Projesi; Bina, kapı numaralarının güncelleştirilerek Kent Bilgi Sisteminde doğru veri elde edilmesini sağlamak ve buna bağlı olarak ilçe haritasının güncel olarak üretilmesi yapılacaktır."

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'na  bağlı Bilişim Teknolojileri Şube Müdürlüğü'nün çalışmaları ise şöyle:  "Afet Yönetimi ve Kesintisiz İletişim Projesi; Afet durumunda belediye hizmetlerinin durmaması, otomasyon sistemin sağlıklı işlemesi açısından afet öncesi otomasyonda yapılan her işlemin eş zamanlı olarak daha korunaklı bir alandaki sistemlere taşınması ve afet anında kullanılması projesidir."

KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı da toplam maliyeti 6 milyon 700 bin olan projelerini şu şekilde sıraladı: "Kültür Sanat Galerisi İpekyolu ilçesi Vali Mithat Bey Mahallesine yapılacak. Kent Müzesi Cumhuriyet Caddesi 45. Sokak'a yapılacak. Süreli yayın , Sanat ve edebiyat yayınları yayınlanacak. El Sanatları ve Girişimcilik kursları kurulacak. Mehter Takımı ve dezavantajlı vatandaşlara yönelik kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenecek. Kadınlara yönelik eğitim, kurs ve sağlık programları yapılacak. Turizmin geliştirilmesi amacıyla her türlü tanıtım, eğitim, fuar ve kent günleri yapılacak."

ZABITA DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ

"Van Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığına  vatandaşların daha kolay ulaşılabilmesi için  153 Alo Zabıta İhbar  hattı ve 0530 297 53 53 ‘ WhatsApp İhbar Hatları  hizmet vermektedir. Ayrıca tüm operatörlerden 0432 216 73 42-43  veya 444 44 65 numaralı telefonları arayabileceklerdir. Belediyece kurulan hat sayesinde vatandaş 7/24 sorun, öneri ve taleplerine karşılık bulabilecek."

İŞ YERİ DENETİMİ ÇALIŞMALARI

"İlimizde faaliyet gösteren 47 adet iş yeri eğitici ve öğretici tutum sergilenmek sureti ile denetlendi. Esnaflarımızın halkın sağlığını ilgilendiren konularda daha hijyen ve daha hassas davranmaları yününde uyarıldı  Denetimlerde elverişsiz koşullarda ürettim yapanlar  hakkında gerekli cezai işlemler uygulandı."

KALDIRIM İŞGALLERİ

"Zabıta ekiplerimiz ilçe zabıta ekipleriyle birlikte ana arterler başta olmak üzere ara sokaklar ve çarşı merkezine bağlanan bütün caddelerdeki kaldırım işgallerinin bertaraf edilmesi için çalışmaları sürdürmekte. Özellikle kaldırım işgallerinde en dikkat çekici ihlali ise gelişi güzel işyerlerinin önüne bırakılan soğutucu çeşitli firmalara ait dolaplar oluşturmakta buna ilişkin söz konusu firmaların yetkilileri ile Zabıta Daire Başkanlığında ve işyerlerinde görüşülerek alınması gereken önlemler görüşüldü ve yakın sürede bu duruma ilişkin önleyici ve caydırıcı tedbirlerin alınması yönünde kendileri uyarıldı."

SEYYAR SATICI FAALİYETLERİN ÖNLENMESİ ÇALIŞMALARI

"Büyükşehir ve ilçe Zabıta ekipleri koordineli bir şekilde Ana arterler başta olmak üzere sokak, park ve meydanlarda sağlıksız olarak satış yapan  seyyar satıcılar hakkında 5393 Sayılı Belediye Kanunun 15/m maddesi ile 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu gereğince gerekli yasal işlem yapıldı. Cumhuriyet, Hacıbekir, Kazım Karabekir, iskele, Sıhke , Hastane Ordu Caddesi, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi  çevresini mesken tutmuş olan seyyar satıcılara yönelik çalışma yapılmaktadır."

DİLENCİLERLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR

"Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, kentteki düzeni sağlamak amacı ile rutin hale getirdiği 'dilenci' operasyonlarını sürdürüyor. Bu kapsamda 2017 yıllı  kent dışından gelen ve dilencilik yapan insanların sayısında yaşanan artıştan dolayı zabıta ekipleri düzenli olarak her gün  operasyon gerçekleştirmektedir. Zabıta Daire Başkanlığımız mıntıka ekipleri ve dilenci müdahale ekibimizin 2017 yıllı içerisinde yaptığı çalışma neticesinde 351 şahıs dilencilik yaparken yakalanmış ve bunlardan kişi üzerinde yapılan üst aramasında toplam 3.500 TL el konulmuş Büyükşehir Belediyemiz hesabına Mali hizmetler Daire Başkanlığı veznesinde hizmet bedeli olarak yatırılmıştır. Dışarıda kalan evsiz ve mağdur 5 vatandaşı belediye zabıta ekiplerimiz bir otele yerleştirmişlerdir."

BERBERLER VE KUAFÖRLERİN SORUNLARI İLE İLGİLİ İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI  

"Berber ve kuaförlerin sorunları masaya yatırıldı. Van Büyükşehir Belediye Zabıta Daire Başkanlığı ve  Berberler ve Kuaförler Odası tarafından bilgilendirme ve istişare toplantısı düzenlendi. Van Ticaret ve Sanayi Odasında (VATSO) düzenlenen toplantıda, berber ve kuaförlerin yaşadığı sıkıntılar masaya yatırıldı."

HURDACILAR VE KAÇAK KÖMÜR ODUN SATIŞI YAPANLAR TAHLİYESİ

"Merkezde faaliyet gösteren hurdacılara, hurda depolarını şehir dışına nakletmeleri konusunda tebligat yapıldı. Tebligat neticesinde hurda depolarının şehir dışına tahliye edildi. İl merkezde kaçak kömür ve odun satışı yapanlar hakkında gerekli işlemler yapılıp kömürcüler sitesine yönlendirilmişlerdir."

GÖRÜNTÜ VE SES KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI

"İlimizde görüntü kirliliğine sebep olan her  türlü atık toplatılarak olumsuzlukların giderilmesine çalışıldı. Çevre ve görüntü kirliğine neden olan baraka ekiplerimizce yıkıldı. Belediye emir ve yasaklarına uymadan sağlıksız ortamda, sokak veya caddelerde mahalle halkını rahatsız ederek megafonla satış yapan 11 adet seyyar satıcının megafonları söküldü."

EMLAK İSTİMLAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 PROJELERİ

Emlak İstimlak Dairesi Başkanlığı 2017 projeleri ise şöyle sıralandı:

"Edremit ilçesi , Suphan mahallesi, Gıda Toptancılar Sitesi civarında 1 kilometrelik imar yolu açılmıştır. Şamran kanalına kadar (30 metrelik imar yoluna ) olan yolun 400 metrelik kısmı açılacaktır. İpekyolu ilçesi, Topçuoğlu mahallesinde 20 metre imar yolunun açılması çalışmaları yapılmış müştemilat bedelleri tespit edilmiş, terkin işlemleri yapılmıştır. Yaklaşık 800 metre olan yolun açılması için çalışmalar devam etmektedir. İpekyolu ilçesi, Selimbey mahallesi, 30 metre imar yolunun açılması için kısmen sınır tespiti ve bina-yapı tespiti yapılmıştır.  İpekyolu ilçesi, Hanikoğlu mahallesi, Şabaniye yolu devamı 30 metrelik imar yolunun bin 500 metresine kadar sınır tespiti ve bina tespiti yapılmıştır. bin 500 metre sonrası çalışmaları devam etmektedir. İpekyolu İlçesi, Akköprü deresinin ıslah çalışmaları için rekreasyon ve yol çalışmaların da 4. etap kamulaştırma neticesinde hak sahipleri ile 3 milyon 242 bin 768 TL toplamında uzlaşma sağlanmış ödeme ve tescil işlemleri başlatılmıştır. İpekyolu İlçesi, Tepebaşı mahallesi Akköprü deresi , ilçe otogarının bulunduğu alandan , yıkılan askeri lojmanların bulunduğu yola kadar, kısmen 20m kısmen de 15m olan imar açılacaktır. Kent ormanı ve mesire alanı çalışması kapsamın da 20 alanda yapılan tespitler sonucu Tarım İl Müdürlüğü ve Defterdarlık ‘tan yer tahsisi talep edilmiştir. Park alanı çalışması kapsamında Beşyol eski Defterdarlık yeri ile Maraş Caddesi eski Araştırma Hastanesi yeri, Ordu Caddesi Merkez Komutanlığı yeri, eski Vali Konağı karşısı eski Orduevi yeri taşınmazın Defterdarlıktan tahsisi talep edilmiştir."

İŞLETME VE İŞTİRAKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYETLERİ

İşletme ve İştiraklar Daire Başkanlığı 2017 yılı faaliyetleri ise şöyle:

"Gevaş, Muradiye, Bahçesaray, Çaldıran, Saray ve Erciş'te ilçelerinde maliyeti  36 milyon olan mezbahane, maliyeti 30 milyon TL yeni otogar ve maliyeti 20 milyon TL olan Sebze Hali yapılacaktır."

DEPREM RİSK YÖNETİMİ VE KENTSEL İYİLEŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYETLERİ

Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı 2017 yılı faaliyetleri ise şöyle sıralandı: " Van’ın Detaylı Jeolojik Haritalarının yapılması, Deprem Sonrası riskli Yapıların CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) kayıt edilmesi ve yıkımlarının takip edilmesi, Rezerv Alanları Tespit edilerek Kentsel dönüşüm Projeleri Yapılması, Mayıs ayının son haftasında çalıştay düzenlenmesi faaliyetleri yapılacaktır."

TARIMSAL HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYETLERİ

"Tarımsal verimliliği ve ürün çeşitliliğini artırmak için sulama ve suyu bulunan bölgelerde sulanabilir arazilerin sulamaya açılmasını sağlamak, Hayvan ıslahı, Ağaçlandırma çalışmaları yapmak, Kooperatifçiliği teşvik etmek, Kadın ve engellilerin üretime katılmasını sağlamak, Üretilen ürünlerin muhafazasını sağlamak, Meraların ıslahını gerçekleştirmek amaçlanıyor."

Van Büyükşehir Belediyesi  Vaski Genel Müdürlüğü'nün personel sayısı hakkında bilgi veren Genel Sekreter Yalçın, 102 memur, 28 sözleşmeli memur, 115 kadrolu işçi, 345 ve 724 kişi hizmet alımında olmak üzere, toplam 969 kişinin çalıştığını söyledi.

KAYNAK: GAZETEVAN