Tarıma dayalı ihtisas OSB hayali gerçek oluyor

Tarıma dayalı ihtisas OSB hayali gerçek oluyor
Van şehir merkezinde yürütülen büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinin, Van Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) sürdürülmesi için ilk somut adımlar atıldı.

- Vali İbrahim Taşyapan başkanlığında, Van Ticaret ve Sanayi Odasında (VanTSO) düzenlenen ve VAN TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, YYÜ Rektörü Peyami Battal ile Tarım Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı toplantıyla, hayvancılık sektöründe söz sahibi olan Van’da Tarıma Dayalı İhtisas –Besi- Organize Sanayi Bölgesi kurulması yönündeki çalışmalara başlandı.

Toplantı açılışında konuşan Vali Taşyapan, OSB kurulması yönündeki kanuna eklenen yeni madde ile tarıma dayalı OSB’lerin de kurulabileceği şeklindeki düzenlemenin ardından, Van Tarıma Dayalı OSB’yi kurma yolundaki konuları görüşmek üzere bir araya geldiklerini söyledi.



Konuyla ilgili ilk hamleyi, mütevelli heyeti oluşturmak şeklinde açıklayan Vali Taşyapan, sonrasında ilgili mercilere müracaat edilerek, gerekli prosedürlerin yerine getirileceğini ve projenin hayata geçirileceğini kaydederek, “Bugün burada Van Tarıma Dayalı OSB’yi kurma yönündeki irademizi ortaya koyacağız. Böylelikle şehir içinde kalan bin 341 aktif hayvancılık işletmesinin, OSB içerisindeki imkânlardan yararlanması sağlanacaktır” dedi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Yılların hayali Kümelenmiş Hayvancılık Bölgesi Van TSO'nun öncülüğünde Hayat bulacak. Şehrimize ve bölgemize hayırlı olsun. Paydaşlarımız ile ortak hareket ederek bir aylık süre içerisinde Tarım Bakanlığı'na başvuru sürecini başlatacağız. Bugün Odamızda Van Valisi Sayın İbrahim Taşyapan Başkanlığında Müteşebbis Heyet belirlenerek başvuru kuruluşu olarak Van TSO belirlendi. Odamızın 3 yıl önce DAKA, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün desteği ile hazırlamış olduğu Tarıma Dayalı Organize Hayvancılık Bölgesi taslak projesi Hayat buluyor” şeklinde konuştu.



Vali Taşyapan’ın konuşmasının ardından katılımcılara, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce konuyla ilgili detaylı analizlerin yer aldığı sunum aktarıldı.
Sunumda, Van Tarıma Dayalı OSB’nin kuruluş amacı, Van kent içi hayvancılık faaliyetleri ve mevcut durum analizi, bölge illerle mukayese, OSB için yer alternatifleri hakkında bilgilendirme yapıldı.

Kurum temsilcilerinin görüş alışverişi ve çeşitli değerlendirmelerle süren toplantıda, Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Van Büyükşehir Belediyesi, VanTSO, Van Ticaret Borsası (VanTB), Van Ziraat Odası, Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Van Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin farklı hisse miktarlarıyla hızlı şekilde müteşebbis heyeti oluşturması ortak kararı da alındı.



Toplantı sonunda Van’ın önemli bir ihtiyacı olarak görülen Tarıma Dayalı İhtisas OSB projesinin ilimize ve sektör temsilcilerine hayırlı olmasını dileyen Vali İbrahim Taşyapan, tüm paydaşlara ve destek olanlara teşekkür etti.

Toplantıda, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu, Van Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nurhan Dayan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ile hayvancılık sektör temsilcileri de hazır bulundu.