Tarım Kredi borçlarına yapılandırma yasalaştı

Tarım Kredi borçlarına yapılandırma yasalaştı
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan "Torba Yasa" ile çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan, takibe düşmüş ve ödenmeyen borçlarının yapılandırılması teklifi yasalaştı. Van’daki Ziraat Odaları, yasayla ilgili sosyal medya üzerinden üyelerini bilgilendirdi.

AK Parti Milletvekilleri, 2 Nisan 2021 tarihinde, “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan, ödemesi geçen ve takibe düşen sorunlu kredilerin yüzde 12 ve yüzde 18 faizle yapılandırılması için Meclis’e teklif sundu.

Teklif aynen kabul edilerek yasalaştı.

YASA İÇERİĞİ

Kabul edilen yasada, ödenmemiş, sorunlu borçların yapılandırmasıyla ilgili şu maddeler yer alıyor:

“1-Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere kullandırılan tarımsal kredilerden 31.12.2020 tarihi itibarıyla takibe düşen kredi borçları kapsam dahilinde olacak.

2-Çiftçiler bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar kooperatife başvuruda bulunmak kaydıyla yapılandırmadan yararlanabilecekler.

3-Yapılandırılacak kredilerde yüzde 12 ile yüzde 18 basit usulde faiz uygulanacak.

4-Çiftçiler yapılandırılacak kredi borcunun peşinata tekabül eden yüzde 30'u 2021 yılının Ekim ayı sonuna kadar, kalan tutarı ise 2022 yılının Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda üç eşit taksitte ödeyebilecek. İlk taksit 2021 yılının Ekim ayında ödenebilecek."

ÇİFTÇİLERİN TEMEL TALEBİYDİ

Çiftçiler, uzun süredir Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası kredilerinde yapılandırma istiyordu. Ziraat Bankası, takibe düşen alacaklarla ilgili bir süre önce 1 milyon liraya kadar yeniden yapılandırma çalışması başlatmış, Tarım Kredi Kooperatifleri ise çiftçiden borçlarını tahsil etme yoluna gitmişti. Ancak, tepkiler üzerine mart ayı sonuna kadar haciz işlemleri durdurulmuştu.

ZİRAAT ODALARI, ÜYELERİNİ BİLGİLENDİRDİ

Van’daki Ziraat Odaları, ödenmemiş borçlarla ilgili Meclis’te kabul edilen yasa hakkında üyelerini sosyal medya üzerinden bilgilendirdi.

Oda yetkilileri, çiftçileri yapılandırma sürecini takip etmeleri ve yapılandırmalarını aksatmamaları konusunda uyardı.

“ÇİFTÇİ ÖDEMEDE ZORLANABİLİR”

Bazı oda yetkilileri, kredi kullanan çiftçilerin, düşük gelirli küçük çiftçiler olmasına dikkat çekti.

Faiz oranlarının da yüksek olduğunu belirten yetkililer, çiftçilerin bu Pandemi koşullarında da ödemede zorlanabileceğini söyledi.

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI