Tarihi Tekel binasına ne olacak?

Tarihi Tekel binasına ne olacak?
Tekel binasının ve arsasının sahibi Mesih Aslan, tekel binasının ne olacağı hakkında yeni bilgiler verdi.

- Memleketim Van Dergisi’nin haberine göre, tarihi Tekel binasının ve arsasının sahibi Mesih Aslan, tekel binasını Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi ve Kafe yapacaklarını söyledi.

Van’ın merkez Cumhuriyet Caddesi’ndeki 67 yıllık tarihi tekel binası kültür merkezi ve cafe olarak hizmet verecek.

 NECİP FAZIL KISAKÜREK KÜLTÜR MERKEZİ VE KAFE OLACAK

Tarihi binanın ve arkasındaki arsanın sahibi Mesih Aslan, Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü, binanın sit alanına girdiğini ancak kullanım hakkının kendisinde olduğunu söyledi. Binaya dokunulmayacak, nasıl yapıldıysa öyle kalacak. İç ve dış taşları yıkanacak ve tekel binası, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi ve Kafe olarak hizmete açılacak. Necip Fazıl'ın adının önünde Ahmet ismi var.

TEKEL’İN HİKAYESİ

Tekel binasının bulunduğu arsa Osmanlı döneminden beri Aslan ailesinin mülkiyetinde. Öyle ki ailenin elinde Osmanlı tapusu da bulunuyor. Seferberlik olunca aile göç ediyor ve arsa 20 yıl sahipsiz kalıyor. Devlet Tekel binasını 1950’de inşa ettikten sonra arsaya el koyuyor. Ardından 1990’da ek binalar yapıyor. Özelleştirmenin ardından ise Tekel binası metruk bir hale geldi. Van depremlerinde zarar gören yeni yapılar Aslan ailesi tarafından yıktırıldı. Tarihi Tekel binası ise halen ayakta duruyor.

GÖZLER YARGITAY’DA

Osmanlı’dan buyana Tekel’in de bulunduğu arsanın sahibi olan Aslan ailesi, hukuk mücadelesi veriyor. Gözler Yargıtay’da… Atalarından kalan arsaya sahip çıkan ve yıllardır hukuk mücadelesi veren Mesih Aslan, sona yaklaştı. Tekel binası satıldı ancak Aslan ailesinin mahkemeye itirazı üzerine satış iptal edildi. 40 yılı aşkın bir süredir emlak vergisini ödeyen aile, hakkını arıyor. Hak sahipliği meselesi çeşitli mahkeme aşamalarının ardından Yargıtay’a taşınmış durumda. Gözler Yargıtay’ın vereceği kararda. Aslan ailesi adaletin yerini bulmasını istiyor.

TEKEL’İN ÖZELLEŞMESİ SÜRECİ

Özelleştirme süreci 1990′lı yıllarda başladı. IMF’nin talimatı ile Tütün Yasası, 2001′de çıkarıldı.1,7 milyar dolara British American Tobacco’ya satıldı.Firmaya 125 milyon dolar değerindeki tütün hediye edildi.Fabrikaların arsaları 4-5 milyar dolar değerindeydi. Ankara’daki ikiz kuleler 100 milyon dolara TOBB’a satıldı. İkiz kulelere 210 milyon dolar harcanmıştı.Tekel, bu satıştan 110 milyon dolar zarar etti.