Takva'dan flaş açıklamalar! TSO egoların tatmin yeri değil

Takva'dan flaş açıklamalar! TSO egoların tatmin yeri değil
4 yılda bir yapılan Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri ekim veya kasım ayında yapılacak. Van TSO Başkanı Necdet Takva, seçimlerle ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, “Van TSO yatırımcı bir kurum olmadığı gibi, kişisel egoların tatminine yönelik bir ihale kurumu da değildir. Kimsenin kendi egosunu tatmin etmek için odayı kullanmaya hakkı yoktur” dedi.

HABER: BURHAN ERGİN

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, ekim veya kasım ayında yapılacak seçimlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Takva, 4 buçuk yıllık görev süresinde önemli işlere imza attıklarını belirterek, “Seçim bildirgemizde vaad etmediğimiz birçok konuyu hayata geçirdik. Alnımız ak, vicdanımız rahattır. Van TSO yatırımcı bir kurum olmadığı gibi, kişisel egoların tatminine yönelik bir ihale kurumu da değildir. Kimsenin kendi egosunu tatmin etmek için odayı kullanmaya hakkı yoktur. Gelen kişiler Van’a hizmet etmelidir” ifadelerini kullandı. Başkan Takva, ayrıca Van’a bir fen lisesi kazandıracaklarını belirterek, yaptıkları çalışmaları kamuoyu ve üyeleriyle paylaşacaklarını ifade etti.

Başkan Takva, seçimlerde aday olacak kişilerin mevzuatı çok iyi bilmeleri gerektiğini kaydederek, “Van TSO’yu çok iyi bir noktaya getirdik. Bundan sonra biz oluruz veya olmayız. Gelen insanların iyi bir temsiliyet sergilemesi gerekiyor. Bunun altında bir temsiliyeti kabul etmiyoruz” dedi.

“4 BUÇUK YILDIR HİZMET EDİYORUZ”

5174 sayılı özel yasaya göre oda faaliyetlerini yürüttüklerini ifade eden Takva, “Bu yasanın ön gördüğü çerçevede oda ve borsaların meslek grupları, meslek komiteleri, meclis ve yönetim kurulu seçimleri 4 yılda bir ekim veya kasım aylarında yapılıyor. 2013 yılında yaptığımız seçimler NACE kodlamaları nedeniyle mayıs-haziran ayına ertelenmişti. Bizimde odamızın seçimleri aslında 2012 yılının ekim veya kasım ayında yapılması gerekirken 2013 yılı mayıs-haziran ayında yapıldı. Hal böyle olunca seçilen organ üyeliklerinin de 4 yıllığına seçildiğini varsaydığımızda bizim 2017 yılı mayıs-haziran aylarında bu 4 yılı tamamlayıp seçimlerimizi yapmamız gerekirdi. Tabi bazı odaların itirazı üzerine 5174 sayılı yasadaki 4 yılı tamamlayan ekim ve kasım aylarında yapılması yönündeki mevzuat bizi 2017 ekim ve kasım aylarında bu seçimi yapma sürecine yöneltti. Dolayısıyla 4 buçuk yıla tekabül eden görev süremiz 2017 yılının ekim ve kasım aylarında yapılacak seçim ile tamamlanacak” şeklinde konuştu.

TAKVA’DAN ÜYELERE ÇAĞRI

Ekim veya kasım ayında yapılacak seçimlerle ilgili üyelerine çağrıda bulunan Takva, “Seçim dönemi iki ay içerisinde Türkiye’deki bütün oda ve borsaların seçimlerini tamamlamasını ön görüyor. Mevzuat çerçevesinde de bizler seçimlerden en fazla üç ay, en az bir ay içerisinde odaya kayıtlı üyelerinin seçme ve seçilme hakkını kullanabilmesi için durumlarını güncellemeleri gerekiyor. Vergi kayıtlarını, güncel adreslerini, kontrol ettirip, bunları odaya bildirmek durumundalar. Bizde mevzuatın gerektirdiği ilanlarımızı basın ile paylaştık” dedi.

“SEÇİM GÜNÜNÜ YÖNETİM KURULUMUZ BELİRLEYECEK”

Seçim gününün önümüzdeki günlerde netleşeceğini açıklayan Takva, “Oda ve borsaların yönetim kurulları seçimi hangi gün yapacakları konusundaki ön görüleri bağlı bulundukları ilçe seçim kurullarına bildirecekler. Henüz bu yönüyle bir karar almadık. Ancak ya önümüzdeki hafta yönetim kurulu toplantımızda veya diğer hafta yapacağımız yönetim kurulu toplantısında seçimi hangi gün yapacağımızı kararlaştıracağız. İnsanların rahat hareket edebilmesini sağlamak için uygun bir zamanda yapılmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

“EDH MEVCUT YÖNETİMİN OLMASINI İSTİYOR”

2013 seçimlerine Ekonomide Değişim Hareketi’nin verdiği karar ile hareket ettiklerini söyleyen Takva, “Yaklaşık 100’e yakın insan Ekonomide Değişim Hareketi’ne gönüllü destek sağladı. Bizde geçen 15 gün içerisinde arkadaşlarımızla bir anket yaptık. Başkanlık makamı dahil bütün temsiliyetleri tartışmaya açtık. Bu çerçevede 3 grup halinde 30’ar kişilik bir anket yaptık. O anketin sonuçlarını şuanda değerlendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde yine bir araya geleceğiz ve anket sonuçlarını açıklayarak karar vereceğiz. Şu an görevimizin başındayız. Gördüğüm kadarıyla arkadaşlar Ekonomide Değişim Hareketi’nin desteğiyle, mevcut kadronun görevine devam etmesi yönünde bir anlayışı önümüze koyuyor. Bizde bu insanların isteklerini maksimum düzeyde yerine getirmek için çaba harcayacağız. Dediğim gibi bizim kendi içimizde pozisyonumuz tartışmalıdır. İçimizden bu işi daha iyi yapabilecek arkadaşlarımız varsa tabi ki buna da saygı duyarak destek veririz ama şahsıma yönelik böyle bir teveccüh netleşirse elbette bizde öncellikle kendi aile çevremizle, arkadaşlarımızla görüştükten sonra kararımızı paylaşacağız” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Türkiye’de ilk kez bir meslek odasının seçim bildirgesini hazırlayarak, faaliyetlerini yürüttüklerini anlatan Takva, “Biz göreve gelmeden önce hazırladığımız seçim bildirgesini her zaman masamın üzerinde bulundururum ve her sabah o bildirgeye bakarak yaptığımız ve yapamadığımız işleri kontrol ederim. 4 buçuk yıl içerisinde yaptığımız çalışmaların hepsi birbirinden kıymetlidir. Türkiye’de ilk kez bir meslek odası yaptıkları çalışmaları hazırladığı seçim bildirgesiyle kayıt altına alıyor. Şuan birçok üyemizin çekmecesinde veya masasının üstünde bu seçim bildirgesi var” dedi.

“ALNIMIZ AK, VİCDANIMIZ RAHATTIR”

4 buçuk yılda verdikleri sözlerin büyük bir bölümünü hayata geçirdiklerini söyleyen Van TSO Başkanı Takva, “Bu rapor çerçevesinde verdiğimiz sözlerin yüzde 90’ından fazlasını yerine getirdik. En belirgin olarak yerine getiremediğimiz taahhütlerimizden birisi birçok üyemizi yurt dışına götürme yönünde bir faaliyet gerçekleştirecektik fakat zaman, teknik problemler ve finansman açısından olmadı. Ama göreceli olarak yine birçok yurt dışı seyahati düzenledik ve birçok üyemizi bu seyahatlere dahil ettik. Bunları KOSGEB desteğiyle yaptık. Bunların dışında seçim bildirgemizde vaad etmediğimiz birçok konuyu hayata geçirdik. Alnımız ak, vicdanımız rahattır. Çok büyük bütçelerle yönetimsel bir dönem geçirmedik ama buna rağmen birçok sponsorun, gönüllünün katkısıyla Türkiye’de hiçbir odanın başaramayacağı çalışmalar gerçekleştirdik. Ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“EN BÜYÜK ÇALIŞMAMIZ KAPIKÖY’ÜN İNŞASIDIR”

Kapıköy Gümrük Kapısı’nın aktif hizmet vermesi için çok büyük çaba sarf ederek, hayata geçirdiklerini anlatan Takva, “Bizim kendi dönemimizde yapımına vesile olduğumuz veya gerçekleşmesine sebep olduğumuz en büyük proje Kapıköy Gümrük Kapısının inşasıdır. Cumhuriyet tarihinden bu yana belki bizim dünyaya açılan en önemli kapımız olarak tarihe geçecek. Doğru zamanda, doğru aktörlerle, doğru bürokrasiyle geliştirdiğimiz işbirliği bizi bu sonuca götürdü. Tabi bu sadece Necdet Takva’nın veya temsil ettiği Van TSO’nun emeğiyle ortaya çıkmış bir başarı değil. Bunda bizim lobi faaliyetlerimizle birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin son dönemde buna karar vermesi önemliydi. Kapıköy Gümrük Kapısı için modernizasyon diyorlar ama değil, orada yeni bir kapı yapılıyor ve Türkiye’nin en modern kapılarından biri haline gelecek. Doğru aktörlerden biri Fatih Çiftci beyin Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı olmasıydı. Yine milletvekillerimiz bu konuda istek ve arzulu hareket etti. Gümrük ve Ticaret Bakanının Malatyalı olması ve Doğunun kalkınmasındaki inancı, hükümetin bakış açısının birleşmesiyle gerçekleşti. Bu başarının bizim dönemimizde gerçekleşmesi son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

“İRAN’DA KENTİMİZİ VE KENDİMİZİ ANLATTIK”

Van’ın turizm potansiyelini geliştirmek için İran’a 17 kez giderek, Van’ı iyi bir şekilde tanıttıklarını belirten Takva, “Bununla beraber onu hayata geçirmek için yerelde çok önemli çalışmalar yaptık. Biz yüzümüzü Doğu’ya döndük ve İran pazarı olmazsa olmazımızdır ilkesiyle hareket ettik. 17 kez İran’a seyahat düzenledik. Orada halktan tutun 7’den 77’ye kentimizi, kendimizi anlatmaya çalıştık. Önemli bir başarı elde ettiğimizi düşünüyorum. Çok ciddi bir farkındalık yarattık. Bugün bütün Türkiye’nin gözü özellikle Doğu’daki turizm hareketliliği üzerindedir. Bu sadece Van’a sunulmuş bir katkı değildir. Aynı zamanda bütün turizm beldelerine, Türkiye’nin batısına sunduğumuz en büyük katkılardan bir tanesidir. Biz kentimizi ülkemizin birliği içerisinde ayrı değerlendirmek durumunda değiliz. Van kalkınacak, bölge kalkınacak dolayısıyla ülke kalkınacak. Bu şiarla hareket ettik, iyi bir lobi faaliyeti yürüttük” dedi.

“ALIŞVERİN GÜNLERİNE SAHİP ÇIKILMASI LAZIM”

Her yıl düzenli bir şekilde yapılan alışveriş günleri etkinliğine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Takva, “Son üç yıldır İran’ı bu anlamda sürdürülebilir kılmak, özellikle Doğu turizmini sürdürülebilir kılmak adına gerçekleştirdiğimiz alışveriş festivalleri Türkiye’de Ankara ve İstanbul’dan sonra gerçekleştirilen üçüncü büyük etkinliktir. Bu da sadece Van Ticaret ve Sanayi Odasının bütçesiyle hayata geçirdiğimiz bir faaliyet değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yerel aktörler, Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi’nin, gönüllü katılımcılarla beraber gerçekleştirdiğimiz ortak bir çalışmadır. Bu fikir çok değerli ve kıymetlidir. Buna sahip çıkmak lazım. Yine besi organize sanayi bölgesi kurmak üzere çalışmamızı tamamladık. Projelerimiz bakanlık onayına sunuldu. Bu hayvancılıkta marka olan kentimizin kimlik oluşumunda önemli bir dönüm noktasıdır. Bütün bunlar bireysel bir başarının ürünü değil ekip olarak bütün Van halkının emeği ve katkısıdır. Özellikle doğrudan yada dolaylı Van TSO üyelerinin emeği ve başarısıdır, tüm üyelerimiz emeklerine sahip çıkmalıdır." ifadelerini kullandı.

“VANLILAR EMEĞİNE SAHİP ÇIKMALI”

Van kahvaltısının dünyanın en kalabalık sofrası olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesinde herkesin büyük emeği olduğunu anlatan Takva, “Aslında bizim Van’ı dünya tarihine yazacak çalışmamız 1 Haziran 2014’te gerçekleşen rekor denemesiydi. Van belki bunun çok farkında değil ama dünya bunun farkındadır. Bunu ilham verici bir rekor denemesi olarak görüyor. Van kahvaltısının dünyanın en kalabalık sofrası olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesinde 7’den 70’e herkesin emeği vardır. Bütün Vanlıların emeğidir. Ben herkesi emeğine sahip çıkmaya davet ediyorum. Kimse banane deme şansına sahip değil. Van tarihinin hiçbir döneminde bu kadar Türkiye gündeminde iyi şeylerle anılmış bir kent değildir. Van Türkiye’nin en güzel şehirlerinden bir tanesidir. Türkiye’nin parlayan yıldızıdır” şeklinde konuştu.

“İYİ BİR TEMSİLİYET SAĞLADIK”

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın tarihte hiç olmadığı kadar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde etkin bir temsiliyet kabiliyeti sağladıklarını ifade eden Takva, “Hem Türkiye Fuarlar Komite üyeliği hem Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey üyeliği, bunlarla beraber Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sözcülük gibi bir takım etkin temsiliyet ve lobi faaliyeti yürüttük. . Bizim temsil ettiğimiz meslek odasının dünya standartlarında hizmet vermesi, Van’daki üyelere, tacirin, sanayicinin en iyi hizmeti en kısa sürede alabilmesini temin edecek yönündeki çalışmalarımız bizi uluslar arası anlamda belgeli bir kuruluş haline getirdi” dedi.

“HAKKIMIZDA HAYIRLISI OLSUN”

Ekim veya kasım ayında yapılacak seçimlerin Van için hayırlı olması dilediğinde bulunan Necdet Takva, “Türkiye’nin ilk 10 odası içerisinde hizmet standartlarını belirleyen bir Van Ticaret ve Sanayi Odası var. Bundan sonra biz oluruz veya olmayız. Gelen insanların bu çıtanın altında bir temsiliyet şansı yoktur. Kim ne derse desin, insanlar artık söylemiyle, belirleyici rolüyle, politikalarıyla bölgenin en büyük ticaret ve sanayi odasını farklı bir şekilde kişisel çıkarlara yönelik bir kullanıma müsaade etmeyeceklerdir. Bu Van’ın odasıdır. 4 buçuk yılda gurur duyabileceğimiz bir temsiliyet sergiledik. Hakkımızda hayırlısı olsun” dedi.

“VAN TSO İHALE MAKAMI DEĞİLDİR”

Van Ticaret ve Sanayi Odasının ihale kurumu, çıkar menfaat kurumu yada siyasi ikbal beklentisine karşılık gelen bir kurum olmadığını anlatan Takva, “Aday olacakların mevzuatı çok iyi bilmeleri gerekiyor. Bir meslek odası nasıl olmalıdır? Bir meslek odası kamu kurumu niteliğinde bir meslek odasıdır. Dolayısıyla yarı sivil toplum, yarı kamu kurumu niteliğindeyiz. Van Ticaret ve Sanayi Odası mevzuat çerçevesinde yönetiliyor. Yönetim kurulunun görevleri nelerdir? Meclisin görevleri nelerdir? Öncelikle aday olacak herkesin bunları araştırarak yola çıkması lazım. Burası bir ihale makamı değildir. Burası insanların kişisel egolarını tatmine yönelik bir makam değildir. Buna da Van halkı izin vermeyecek. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Kimsenin kendi toplumsal statü ihtiyacını, egosunu tatmine yönelik bir makam değildir. Bizim belki de başarabildiğimiz en önemli özelliklerden bir tanesi meslek odasını toplumsal barışa, ortaklaşmaya hizmet edecek bir zeminde tutma çabasıdır. Bu konuda Türkiye’de bunu başaran çok az sayıda oda vardır. Bu odalardan bir tanesi Van TSO’dur” şeklinde konuştu.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ”

Görev süresince her zaman kentin menfaatleri için hareket ettiklerini anlatan Takva, “Siyasete saygı duyduğumuz ölçüde onların kendi işlerini yapmaları yönünde yönlendiren ama kendisini de hiçbir zaman egoizme teslim etmeyen bir anlayışla hareket ettik. Siyaseten kimseye benzemedik ama siyasetin gücü ve enerjisine ihtiyacımız var. Bizler siyaset kurumunun önemine binaen sahip olduğu imkan ve olanakları kentin lehine dönüştürme çabası içerisinde olduk. Dolayısıyla bir ikbal beklentisi olan insanlar bu işe tevessül etmesinler. Van Ticaret ve Sanayi Odası kurumsal yapısıyla buna izin verecek bir oda değil. Aday olan arkadaşlarımız kendilerini yeniden tanımlamalı, beklentilerini yeniden değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Kurumun geldiği noktadan bir santimetre bile geriye götürmeyecek bir akılla hareket etmeleri yönündeki beklentimi en azından emek veren biri olarak ifade etmeliyim. Burada seçilme yeterliliğine sahip oda üyelerimizin aday olmaları demokratik haklarıdır. Onların demokratik haklarını kullanabilmeleri için biz mevcut yönetim kurulu olarak üzerimize düşeni samimiyetle yerine getiririz” diye konuştu.

”BAZI GÖRÜŞMELER YAPIYORUZ”

Kamuoyunun nabzını, ve  bakış açılarını değerlendirmek üzere bazı görüşmeler yaptıklarını belirten Takva, “Sadece Ekonomide Değişim Hareketi’nin 100’e yakın aktörünün belirlemeleriyle değil ama bunların dışında kalan ve bizim için büyük önem arz eden bazı aktörlerin de görüş ve önerilerini alıyoruz. Van TSO’ya hala resmi adaylığını açıklayan kimse olmadı. Bir takım çalışmalar yapılarak nabız yoklandığını biliyoruz. Keyif verici bir durum olduğunu ifade etmeliyim. Birbirimize saygı ölçüsünde herkesin kendini ifade etmesine zemin hazırlayacak bir yönetim anlayışımız var. Odanın kumrusal yapısına zarar vermeden hareket edilmeli, Van TSO kalıcı biz geçiciyiz. Odaya, odanın kurumsal kimliğine zarar verecek hareketlerde bulunan birileri olursa biz bunu şiddetle red edeceğiz. Şahsımla veya yönetim kurulumuzla ilgili her türlü eleştiri yapılabilir ama Van TSO’nun ismine kimsenin laf etmesine veya dil uzatmasına izin vermeyeceğiz. Aday adayı olma hevesi içerisinde olacakların peşinen bunu bildiğini varsayıyorum. Kurumu daha iyi bir seviyeye taşımak için hareket edeceklerine inanıyorum. Beklentimiz budur” dedi.

KAYNAK: VANSESİ GAZETESİ