Takva: En fakir illerden birisi olmak Van’ın kaderi değil!

Takva: En fakir illerden birisi olmak Van’ın kaderi değil!
Geçtiğimiz haftalarda kentin en çok konuştuğu konulardan birisi olan Van’ın TÜİK rakamlarına göre en fakir 10 il arasında yer alması tartışılmaya devam ediyor.

 Geçtiğimiz haftalarda kentin en çok konuştuğu konulardan birisi olan Van’ın TÜİK rakamlarına göre en fakir 10 il arasında yer alması tartışılmaya devam ediyor. Açıklandıktan sonra günlerce kentin gündemini meşgul eden ve farklı çevrelerden farklı yorumlar gelen konuda tartışmalar sürerken, konuyla ilgili en çarpıcı değerlendirme Van TSO başkanı Necdet Takva’dan geldi.

Ekonomi’nin en önemli kuruluşlarından birisi olan Van TSO’nun yıllardır bu gelişmişlik farkını net bir şekilde ifade ettiğini vurgulayan Takva, “TÜİK tarafından açıklanan veriler malumun ilanıydı. Biz 67’ınci sıradan bir anda 76’ıncı sıraya falan düşmedik. 10 yıl öncede böyleydi, 81 vilayet içerisinde 75-76’ıncı bandındaydık.” Dedi. Bunun yeni bir şeymiş gibi lanse edilmesini yanlış bulduğunu söyleyen Takva, Van’ın şaşalı caddeleri olan Cumhuriyet ve Maraş’ın alt sokaklarının gerçek tabloyu gösterdiğinin altını çizdi. Bu noktada Van için ağlamak, sızlanmak yerine ortak bir çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Takva, Van TSO eliyle kentin ekonomisine kaktı sunacak projeler için çalıştıklarını da paylaşmayı ihmal etmedi.

“VAN FAKİR BİR KENT! 10 YIL ÖNCE DE BÖYLEYDİ, ŞİMDİ DE BÖYLE”

TÜİK tarafından açıklanan en düşük gelirli iller arasında Van’ın yer almasına değinen Takva, “TÜİK tarafından açıklanan veriler malumun ilanıydı. Biz 67’ınci sıradan bir anda 76’ıncı sıraya falan düşmedik. 10 yıl öncede böyleydi, 81 vilayet içerisinde 75-76’ıncı bandındaydık. Sosyal medya üzerinden bazıları sanki Amerika’nın yeniden keşfiymiş gibi algılayıp, Van’da yaşamayan Van’a yeni gelmiş gibi ‘Bu kent sonradan 4’üncüymüş’ gibi lense etmesi doğru değildir. Bizim 10 yıl öncede ekonomik performansımız böyleydi, 20 yıl önce belki daha kötüydü. İlimiz fakir bir kenttir. TÜİK’in bunu ilan etmesi gerçeğin yeniden keşfi anlamına gelmiyor.”

CUMHURİYET VE MARAŞ’IN ÜÇ SOKAK ÖTESİNDE SEFALET VAR

“Van’da yaşıyorsak ilimizin fukaralığını görmemiz lazım. Ama sadece Cumhuriyet ve Maraş Caddesi’nde yaşıyorsanız, oradaki fantastik görüntüyle şehir değerlendiriyorsanız üç sokak ötesinde ya da kırsal da nasıl bir sefalet olduğunu görmüyorsanız, sosyal medya fenomeni iseniz ‘Yahu işte TÜİK açıkladı’ ‘Neden böyleymişiz’ Bakın Van fakir bir kent bölgeler arasında ciddi bir gelişmişlik farkı var. Bölgeler arasında eşitsizlik meselesini vurgularıyla, kırmızı çizgileriyle en net ifade eden kurum Van Ticaret ve Sanayi Odası’dır. Bizi dinlemek yerine TÜİK’in açıkladığı rakamlar üzerine yorum yapmalarının, ben bu adamların Vanlı olmadığını yorumluyorum. Muhtemelen bunlar Cumhuriyet ve Maraş Caddesi, Kafeler Sokağı veya kafelerden çıkmayan sosyal medya fenomenleri olarak değerlendiriyorum” diye belirtti.

“81 VİLAYET İÇERİSİNDE 76’INCI SIRADAYIZ”

Van’ın Cumhuriyetin kurulduğundan itibaren bölgeler arasındaki eşitsizlik meselesinden payını alan ve yoksulluğu yaşayan merkezlerden biri olduğunu ifade eden Takva, “Biz kentin yöneticileri sesleniyoruz; bu keder değildir, biz bunu dönüştürebiliriz. Bunun için herkes üzerine düşeni yapmalı, Van bölgenin lider kentidir. Van’ın valisi de lider olmalı, Van’ın belediye başkanları lider belediye başkanları olmalı, ticaret odaları, meslek odaları, üniversitesi ve politikacıları olmalıdır. Kimse durumdan vazife çıkarmasın biz hepimiz sosyo-ekonomik gelişmişlik endekste 81 vilayet içerisinde 76’ıncı sıradayız. Bu ticaret odasında 76’ıncı sıradadır demektir. Ama spesifik olarak ticaret ve sanayi odası en başarılı odadan biridir. Biz bu iddiamızdan asla vazgeçmeyeceğiz ve düzeyimiz terk etmeyeceğiz.”

SIZLANMAK YERİNE NELER YAPABİLİRİZ, BUNU KONUŞMALIYIZ!

“Biz bölgenin lider ticaret ve sanayi odası olmaya devam edeceğiz. Bu ekonomik ve sosyal parametrelerimizi yükseltmiyor, yeterli değil. Bir yurttaşta sıradan bir vatandaşta bunu şehrin kaderi olmadığını içselleştirmesi lazım. Herkes bu bilinçle şehri için üretmesi zenginleşmesi için çaba harcaması ve yönlü atılan adımlar tamamını samimiyetle desteklemesi lazım. Ağlanmak yerine sızlanmak yerine neler yapabileceğimiz konusunda faaliyetler yürütmemiz lazım. Birçok kurum yöneticisi yapabileceği çok şey olduğu halde ya da sıradan işsiz bir vatandaşın bile yapabileceği enerjisiyle, gençliğiyle, aklıyla, fikriyle üretim varken sosyal medya üzerinden maval okumalarını çok anlamlı bulmuyorum.”

TAKVA: VAN TSO 3 ÖNEMLİ PROJENİN TAKİPÇİSİ

Tüm bu ekonomik değerlendirmelerin ardından Ticaret ve Sanayi Odası’nın 3 önemli projenin takipçisi olduğunu belirten Takva, “Tarıma dayalı ihtisas hayvancılık projesi, 8 milyon kare alanın ekonomiye kazandırılması için bir projemiz onaylandı, yerel paydaşlarımız belirlendi. Müteşebbis heyet sayın valimiz başkanlığında jeolojik etüt sürecini ihalesini gerçekleştirmiş olduk. Biz bunları yapıyoruz. 8 milyon kare alanı ekonomiye kazandırıyoruz. 15 bin büyükbaş hayvan için entegre bir tarıma dayalı organize besi projesini takip ediyoruz. Coğrafi işaretler tescilleri yapıyoruz, festivaller düzenliyoruz. Önümüzdeki dönem Kuzey Irak Kürdistan bölgesine gideceğiz. İran ile birlikte alternatif bir pazar oluşturmaya çalışıyoruz. Dünya’yı dolaşmaya çalışıyoruz, yeni pazarlar aramaya çalışıyoruz. Kentin sorunlarını mümkün olduğunca karar alma mekanizmalara iletmek için sesimizi yükseltiyoruz. Doğruları söylüyoruz, bizim kimseyle kişisel bir husumetimiz yoktur. Bu şehir bizim, bizim kendi şehrimize sahip çıkma gibi mecburiyetimiz var ve yapacağımız çok şey var” diye belirtti.

ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/HAKİM İNALÖZ-