Sosyal Meskenler’in 3 milyonluk ceza çıkmazı!

Sosyal Meskenler’in 3 milyonluk ceza çıkmazı!
Yıllık bin 300 civarında doğalgaz faturası öderken Eylül ayında kombileri açar açmaz daire başı 850, toplamda 3 milyon TL’lik kayıp kaçak borcu ile karşılaşan Sosyal Meskenler sakinleri şokta!

 Yıllık bin 300 civarında doğalgaz faturası öderken Eylül ayında kombileri açar açmaz daire başı 850, toplamda 3 milyon TL’lik kayıp kaçak borcu ile karşılaşan Sosyal Meskenler sakinleri şokta! Ortada bir şey yokken 3 milyonluk ceza uygulanan, ardından 1 milyona düşürülen cezayı ödememekte kararlı bir duruş sergilerken, kentteki ilgili firma müdürünün kendilerine kalan ceza için de “Yetkili bir isim ararsa borcu silerim” iddiasında bulunduklarını söyleyerek, bu haksız durum için çözüm istediler!

Van merkezde bulunan Şerefiye Toplu Konut İdaresi (TOKİ) halkın bildiği isimle Sosyal Meskenler Konutları’nın sakinleri, doğalgaz faturalarından mustarip. Konutlarda bulunan 852 daireye, Van’da hizmet veren doğalgaz firması tarafından Eylül’ün 15’inde firma personellerinin doğalgaz sayaçlarının geriye dönük yanlış okunduğu gerekçesiyle 3 milyon TL’lik borç çıkarıldı. Yüksek fatura sonrası site sakinleri adeta isyan ederken tepkiler sonrası firma borcu yeniden düzenledi. Yaklaşık 3 milyon TL fatura çıkaran doğalgaz şirketi yetkilileri, vatandaşların şikayetleri üzerine 2 milyon TL’yi sileceğini söyleyerek kalan 1 milyon borcu alacağını belirtti. Buna rağmen çıkarılan bu büyük borcu ödemeyeceklerini söyleyen site sakinleri ise kararlılığını sürdürüyor. Yaşadıkları sorun nedeniyle site yönetimi ile doğalgaz şirketini suçlayan site sakinleri bu büyük borcun ortak karar ile kendilerine yansıtılmaya çalışıldığını iddia etti. Site sakinleri olayın peşini bırakmazken, Şehrivan’a yaptıkları açıklamada “Hakkımızı aramaktan vazgeçmediğimizi gören firma müdürü, ‘Yetkililerden bir telefon gelirse kalan 1 milyon TL borcu da silerim’ ifadelerinde bulundular.” İddiasına yer verdi. Şehrivan’ın ulaşmaya çalıştığı firma yetkilileri ise görüşme talebine ve iddialar ile ilgili sorulara cevap vermeyerek sessiz kaldı.

DOĞALGAZI AÇTIKLARI GİBİ BÜYÜK BİR CEZA İLE KARŞI KARŞIYA KALDILAR!

Van Sosyal Mesken Konutları’nda ikamet eden vatandaşlar, yaptıkları ödemenin ikinci kez tahsil edilmek istenmesine tepki göstererek, site yönetimini “haksız kazanç” sağlamakla suçladı. Konut sakinleri, geriye dönük hiçbir borcun olmadığını belirterek site yönetimi ve doğalgaz şirketinin antlaşmaya vararak, olmayan bir borcu site sakinlerinden çıkarmaya çalışıyor, iddialarında bulundular. Site sakinlerinden Emre Sarız, “Doğalgazlarımız geçtiğimiz aylarda sadece gece ısınması için açıldı ve Eylül’ün 15’inde bize fatura kesildi. Bu faturalarda daire başına 850 TL civarında kayıp kaçak bedeli olarak yansıtıldı. Biz faturalar için yönetimle konuştuğumuzda, yönetimle bir ilgisi olmadığını, şirketin bu işi yaptığını ondan sonra bu faturaların ödenmesi gerektiğini söylediler.”

“852 KONUTA 850’ŞER TL’LİK KAÇAK FATURASI KESİLDİ”

“Konuyu irdeledik ve yaptığımız görüşmelerde bu yükümlülüğünün tamamen site yönetimine ait olduğunu ve doğalgazda da böyle bir sorunun bugüne kadar olmadığını dile getirdik. Hiçbir şekilde bu söylediklerimizi kabul etmeyerek bu faturaların hepsini burada bulunan 852 tane konuta yansıttılar. Valiyle görüşerek randevu talebinde bulunduk fakat bir türlü sesimizi duyuramıyoruz. Yani cüzi bir miktar olsa kimse bir şey demeyecek ama daire başı 850 TL çok büyük bir meblağ, kimsenin bunu ödeyecek gücü yok. Normalde burada oturan site sakinleri yıllık ısınma bedeli olarak en fazla 1300 TL ödüyorlar. Doğalgaza böyle bir bedelin yansıtılması kabul edilir bir durum değildir. Her ay kendi borcumuzu ödediğimiz zaman ‘borcunuz yok’ kâğıdı veriliyor. Şimdi ise bir anda bu kadar yüksek bir meblağ çıkarıp, kayıp kaçak bedeli diye site sakinlerine ödetmeye çalışmaları kabul edilmez. Birçok haber kanalıyla iletişime geçtim, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.” Dedi.

“SAYAÇLARI, YÖNETİM PERSONELİ VE FİRMA PERSONELİ DIŞINDA ERİŞİM YASAKTI”

Merkez Şerefiye Toplu Konutlarında 3 ada üzerinde toplam 29 blok ve 852 daire bulunduğunu kaydeden site sakinlerinden Tuncer Bozdemir, şunları söyledi: “Isınma konusunda 29 adet bina için site yönetim firması adına 29 ayrı abonelik yapılıp doğalgaz sayaçları site yönetimin gözetiminde olmak üzere bina içerisinde kapalı ve kilitli bölümlere takılmıştır. Bu sayaçlara site yönetim personeli ve doğalgaz dağıtım firması personelleri dışında kimsenin erişimi bulunmamaktadır. Firma tarafından her bina için site yönetim firması adına ayrı bir fatura tahakkuk ettirilmekte olup site yönetim firması ise bu faturaları ödeyip, daire içlerine yerleştirdiği kendi sayaçlarından aldığı endeksle ayrı bir okuma firması aracılığı ile site sakimlerine dairelerinin ısınma ihtiyaçları için ayrı ayrı faturalar tahakkuk ettirmektedir. Bu faturalandırma işlemi için de her faturaya 5 TL hizmet bedeli eklemektedir. Yine site yönetimi dairelere tahakkuk ettirdikleri ısınma bedellerine gecikme zammı uygulamaktadır.”

“BELLİ BİR MEBLAĞ ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANMIŞ”

Cümlelerini sürdüren Bozdemir, “2020 yılı yaz aylarında firma tarafından yapılan denetimlerde, blok bodrumunda kilitli vaziyette bulunan 29 sayacın tamamında müdahale olduğu tespit edilmiştir. Bu tespit üzerine gaz firması tarafından site yönetim firmasına 29 adet bloktaki her sayaç için cezalar tahakkuk ettirilmiştir. Firma ile site yönetimi bu konuda müzakerelerle belli bir meblağ üzerinde anlaşma sağlayıp bu cezanın 3 faturaya eklenmesi konusunda protokol imzalanmıştır. Sayaçlara müdahale ve endekslerle oynama gerekçeleri ile firma tarafından 7 tane okuma personeli işten çıkarılmıştır. Ancak firma tarafından sayaçlarda oynama tespit edilmiş olmasına rağmen ne kendi işten çıkardıkları personel hakkında ne de sayaçları korumak ve gözetmekle yükümlü aynı zamanda sayacın olduğu bölümlerinin anahtarlarını muhafaza eden site yönetim firması hakkında hiçbir suç duyurusunda bulunulmamıştır.” İfadelerinde bulundu.

SİTE SAKİNLERİNE SUÇ ATMA PEŞİNDELER

Son olarak site sakini Bozdemir, cümlelerini şöyle sonlandırdı: “Meydana gelen bu durumdan Ekim ayında site yönetimine borcumu sorduğumda haberdar oldum. Site yönetimi ve Gaz firması ile yaptığımız şifahi görüşmelerden bu bilgileri edindim. 2016 yılından bu yana konutuma tahakkuk ettirilen tüm ısınma gaz faturalarını düzenli bir şekilde ödemekteyim. Sayaç endekslerinde bir oynama var ise bu eylem ya gaz firmasının okuma personelleri ya da site yönetim firması tarafından yapılmıştır. Site sakinleri olarak bizlerin sayaçlara erişim imkânı bulunmamaktadır. Yine 29 bloğun 29 sayacında da aynı müdahale olmuş olması da site sakinlerince bir müdahale yapılmadığını göstermektedir. Şayet site sakinlerince bir müdahale imkânı olmuş olsaydı yalnızca bazı bloklarda sayaç arızası tespit edilir tüm blok sayaçlarında aynı müdahale tespit edilmezdi. Site sakinlerinin blok sayaçlarına erişim imkânı olmadığından ve bu sayaçların aboneliğinin tarafı da olmadıklarından sayaçlara müdahalesi söz konusu değildir. Bu sebeple de sayaçlara yapılan müdahale nedeniyle meydana gelen bir kayıp var ise bundan dolayı hukuki ve ceza olarak sorumlulukları bulunmamaktadır. Bu konuda sorumluluk var ise sayaçlara müdahale imkânı olan ve abonelik işlemlerinin tarafı olanlara aittir.”

“HUKUKİ MÜCADELE VERİYORUZ”

Site sakinlerinden Faruk Özalp ise, “Şerefiye TOKİ oturuyorum. 4 yıla aşkın burayı kentsel yenileme adı olarak girdik ve TOKİ buraya yönetim atadı. Yönetim burada halka hizmet adına herhangi hizmette bulunmuyor. Bulunsa bile şeffaf bir şekilde halka açıklamıyor. Türkiye’de en çok aidat verdiğimiz TOKİ olarak tarihe geçeceğiz. Çünkü 100 TL elektrik faturası, yönetime aidat 146 ile 150 TL ödüyoruz fakat karşılığı alamıyoruz. Binalarımız hepsi şimdiden ilgisizlikten dolayı çürüdü diş kapılarımız bozuk, yönetime bunları ilettiğimiz zaman ilgilenmiyorlar ve halk olarak bittik. Buna benzer binlerce sıkıntı, şimdi asil meseleyi anlatayım bıçak kemiğe dayandı gücümüz kalmadı. Yönetim ile doğalgaz tarifine halka fahiş bir fatura yansıtılmaya çalışılıyor. Biz doğalgaz faturalarını her ay düzenli yatırıyorduk, yönetim bize daire başı bir kayıp kaçak faturası. Biz tüm borçlarımızı ödediğimize rağmen ve biz faturaları öğrendikten sonra haklı olarak hakkımızı arıyoruz ve komşumuz olan avukat arkadaşlarla hukuki mücadele veriyoruz.” Cümlelerini kullandı.

YETKİLİLERE YARDIM ÇAĞRISI

Konuşmalarını sonlandıran Özalp, “Avukat arkadaşlar hem doğalgaz firması hem de emlak yönetimde istenilen hiçbir evrakı bize vermedi. Avukatlar ilgili firma müdürü ile yaptığı görüşmede, ‘Bir telefon gelirse bu borcum silerim’ söylediğini belirtti. Madem öyle biz de devlet büyüklerimize, cumhurbaşkanımıza, tüm bakan ve il yöneticilerine buradan 852 daire olarak ricamız bu müdüre telefon edilsin, borcumuz silinsin. Ya da yönetime bilirkişi atılsın hesaplar kontrol edilsin gerçekler ortaya çıksın.”

ŞEHRİVAN’IN GÖRÜŞ TALEBİNE DÖNÜŞ OLMADI!

Öte yandan Şehrivan’ın konuyla ilgili görüş almak için başvurduğu firma yetkilileri toplantıda oldukları gerekçesiyle uzunca bir süre beklettikleri gazetemiz yetkililerine görüş vermezken, bırakılan notlara da geri dönüş yapmadı. Gazetenin konuyla ilgili iddialara cevap için yaptığı girişimler sonuçsuz kaldı. Gözler vatandaşların iddiaları sonrası ilgili firmanın yapacağı açıklamaya ve kentteki yetkililerin bu konuyla ilgili bir adım atıp atmayacağına çevrildi. 

ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-