'Şifa' tezgahlardaki yerini aldı!

'Şifa' tezgahlardaki yerini aldı!
Mart ayı ile birlikte kırsal alanlarda karların eridiği bölgelerde fililenen ve kısa sürede boy veren pancar türleri, Van’da, pazar tezgâhlarındaki yerini almaya başladı.

 Bölge illeri arasında en erken Hakkâri’nin Şemdinli ilçe kırsalında yemeklerde kullanılan ot türleri gün yüzüne çıkıyor. Bunlardan ilk ortaya çıkanı ise, çireş ile kenger bitkisi. Pazar tezgahlarındaki yerini alan ve etrafına bahar kokusu saçan bitkilerin, aynı zamanda şifa kaynağı olduğu belirtiliyor. Baharın gelişini müjdelen bitki türlerine, şimdiden ilgi büyük oluyor.

SATIŞA SUNULUYOR

Çeşitli yemeklerde kullanılan ve kimi zamanda yumurta kırılarak yenebilen çireş ve kenger bitkisi, Van’da, pazarcı tezgâhındaki yerini aldı.

Her iki pancar türü de, 7,5 TL’den satılıyor.

Pancarları geçen yıl 5 TL’ye sattıklarını söyleyen pazar esnafı, ilk çıkan ürün olduğu için bu fiyata sattıklarını, fiyatın ileriki günlerde 5 TL’ye düşeceğini belirtti.

SIRADAKİ PANCAR TÜRLERİ

Bahar aylarında, birçok bölge ilinde, kırsal alanlarda yetişen diğer pancar türleri ise, şunlar:

Uçkun, mendê, sir, siyabu, keçi kulağı, heliz, catre, pancar. 

Bunlardan “pancar” olarak adlandırılanı maydanoz şeklinde ancak daha kalın ve gür bir yapıyla boy veriyor. Özellikle yumurta kırılarak yeniyor. 

Diğer pancar çeşitleri de, hem yemeklerde, hem de peynirde kullanılıyor.

Bu pancar türlerinin de önümüzdeki günlerde pazara çıkacağı belirtiliyor.

ÖNEMLİ GEÇİM KAYNAĞI

Kırsaldaki bu ve farklı pancar çeşitleri, yaklaşık iki ay boyunca bu bölgelerde yaşayan insanların uğraşı haline gelebiliyor.

Vatandaşlar pancarları hem özel ihtiyaçları için kullanıyor, hem de satışa sunarak gelir elde ediyor.

SAĞLIK İÇİN ÖNERİYORLAR

Vatandaşlar tarafından büyük rağbet gören pancarlar için sağlık uzmanları da çeşitli hastalıklara iyi geldiği yönünde açıklamalarda bulunuyor.

Doğal ortamda yetişen pancarların, içerdiği mineraller ve yüksek besin değeri ile grip, mide, bağırsak, karaciğer, akciğer, böbrek gibi hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor.  

Prestij Gazetesi: Adil HARMANCI