SGK’dan Bağ-Kur'lulara ‘emeklilik’ müjdesi

SGK’dan Bağ-Kur'lulara ‘emeklilik’ müjdesi
Emekli olmak için yıl, yaş ve prim gibi bütün şartları tamamlamalarına rağmen 4/B (Bağ-Kur) prim borcu bulunması nedeniyle emekli olamayanlar, yapılandırma yasası ile emekli olabilecekler.

SGK ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokolle, yeniden yapılandırma kapsamındaki Bağ-Kur'lu vatandaşlara, borçlarını ödeyip emekli olabilmeleri için herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanma imkanı sağlandı. Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan SGK Van İl Müdürü Halil İbrahim Balı, SGK ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokol ile borcu olan Bağ-Kur kapsamındaki sigortalıların borçlarını ödeyip emekli olabilmeleri için kredi kullanabileceklerini belirtti. Bağ-Kur’luların 1.05 faiz oranı ile 36 aya kadar teminatsız kredi kullanabileceklerini ifade eden Balı, “5510 sayılı kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında olan ve bu hizmetler dikkate alındığından aylık bağlanacak sigortalıların birikmiş sigorta prim borçlarının tasfiyesine yönelik prim borcu kredisi, yine (b) bendi kapsamında sigorta prim borcu olan 5510 sayılı kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereğince aylık bağlanacak sigortalıların sigorta prim borçlarının tasfiyesine yönelik sigorta prim borcu kredisi, (a) ve (b) bendi kapsamında hizmeti bulunan ve hizmet borçlanması (doğum, ve askerlik borçlanması vb. yurtdışı borçlanması hariç) yapılması suretiyle aylık bağlanacak sigortalıların borçlanma tutarlarının tasfiyesine yönelik banka kredisi kullandırılmasını kapsamaktadır” dedi.



Kredi kullanmak isteyen sigortalıların 31 Ekim 2016 tarihinde başvurmaları gerektiğinin altını çizen Balı, “Sigortalılarımızın 6736 sayılı kanun uyarınca prim borçlarının yapılandırılmasından faydalanmak için 31 Ekim 2016 tarihinde başvuru yapmaları gerekmekte olup, bu protokol sigortalının yapılandırılan borcun peşin ödeme tarihi olan 2 Ocak 2017 gününe kadar geçerlidir. İsteyenler Ziraat Bankası ile imzalanan protokol kapsamında kredi kullanarak borcunu peşin kapatacak. Böylece hem borcundan kurtulacak hem de emeklilik için beklemesine gerek kalmayacak. Kredinin taksitlerini de emekli maaşı bağlanınca ödeyebilecek. Banka kredi taksitlerini emekli maaşından küçük miktarlarla keserek tahsil edecektir” şeklinde konuştu.