Şehrin Büyük Olması Yetmiyor!

Şehrin Büyük Olması Yetmiyor!
Ulaşım sorunu kangren haline dönüşen Van’da hiç kimse adım atmıyor. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere belediyelerin yapmadığı çalışmalar, trafiği alt-üst etmiş durumda. Parktan toplu ulaşıma kadar sorunlar bitmek bilmiyor.

Ulaşım sorunu kangren haline dönüşen ’da hiç kimse adım atmıyor. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere belediyelerin yapmadığı çalışmalar, trafiği alt-üst etmiş durumda. Parktan toplu ulaşıma kadar sorunlar bitmek bilmiyor.

Yüzölçümü bakımında Türkiye’nin en büyük 5’inci ili olan ve 30 büyükşehir arasında yer alan ’ın ulaşımda yaşadığı sorunlar...

VAN’A OTOPARK OLMUYOR!

Ulaşımdaki en büyük sorunlardan bir tanesi kent genelinde düzensiz otoparklar. ’da belediyeye ait otoparkların olmayışı kent trafiğinin çekilmez hal almasına neden oluyor. Bir türlü yapılmayan yapıldıktan sonra yeniden dönüştürülen çok katlı otoparktan dolayı vatandaş araçlarını sokak aralarına park etmek zorunda kalıyor. 2011 yılında temeli atılan ancak sonradan iş merkezine dönüştürülecek denilen çok katlı otopark projesi rafa kaldırıldı. Belediye ait yapılması planlanan otopark rafa kalkınca il genlinde bulunan sadece 1 tane çoklu otopark ise işlev görmüyor. Hal böyle olunca araçlar şehre çok geliyor.

“VAN’A OTOPARKLAR YAPILMALI”

Otopark sorunuyla ilgili konuşan vatandaşlar sorunun çözülmemesinden şikayetlerini dile getirdi: “Van büyük bir şehir. Ancak bunu gerçek hayatta göremiyoruz. Otopark olmayışından, kentteki kilitlenmiş trafiğe kadar çok sayıda sorun var. Özellikle otopark sorunu artık çekilmez bir hale geldi. Her cadde ve sokakta araç var. İnsanların bırak kısa bir işi için duracak yeri, hareket etme olanakları bile çok azalmış durumda. Belediyelerin otoparklar yapması lazım. Özellikle Van için otopark değil, otoparklar yapması gerekiyor. Yoksa bu şehir trafikten ve araçlardan daha çok çeker.”

PARKOMAT ÇARE OLMADI!

Uzun yıllardır Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılması beklenen parkomat uygulaması geçtiğimiz yıllarda Van’da hayata geçti. Trafiğe büyük katkı olacak denilen uygulama da Van trafiğe çare olmadı aksine işleri daha da zorlaştırdı. Parkomata para vermek istemeyen vatandaşlar, araçlarını ara sokaklara ve hatta kaldırımlar kadar park etmeye başladı. Partkomat uygulamasıyla ilgili konuşan Sezer Karahan, “Otopark olmayan bir şehre parkomat uygulaması getirdiler. Ben aracımı parkomata bırakmak istemiyorum. Ancak aracımı bırakacağım düzgün bir otoparkta yok. Bu durumda dükkanımın önüne bırakıyorum, ara sokağa bırakıyorum ya da başka yere bırakıyorum. Bu şehri yönetenler nasıl böyle kararlar veriyor anlamış değilim.” Uzun süren çalışmaların ardından Van’da başlayan parkomat uygulamasının ihalesi geçtiğimiz günlerde sona erdi. Alınan bilgiye göre parkomatın yeni ihalesi henüz yapılmış değil.

TOPLU TAŞIMADA SORUN ÇOK

Van’ın ulaşımdaki bir diğer en büyük sorunu toplu taşıma. Vatandaşın günlük olarak kullandığı ve yüzbinlerce insanın ulaşımda kullandığı toplu taşıma Van’da ‘S.O.S’ veriyor. 268 halk otobüs, 106 mahalle minibüsü ve çok sayıda belediye otobüsünün hizmet verdiği toplu taşıma sorunu bitmiyor. Özellikle toplu taşıma araçlarını kullanan kişilerin vatandaşa karşı tavırları, yüksek sesle ve araç kullanırken telefon görüşmeler, toplu taşıma aracı olmasına rağmen sigara içmesi “yeter artık” dedirtiyor. Bu tavırlar için denetim yapmayan ve görevini yapmayanlar içinde vatandaş oldukça sinirli.

KARAHAN: İYİ BİR DENETİM ŞART

Yeni Doğu Gazetesi’ne konuşan Ebru Karahan, “Van’ın toplu taşıma sorunu çok sıkıntılı. Özellikle aracı kullanan kişiler çok saygısızlar. Kadınlara laf atmalarından tutun insanların söylediklerini takmamalarına kadar saygısızca davranıyorlar. İnsanların patates gibi üst üste atar gibi arabaya alıyor. Vatandaşa karşı olan tavırların yanı sıra trafiğe de saygıları yok. İstedikleri yerde duruyor, istekleri şekilde yolu kapatabiliyorlar. Ciddi bir denetim yapılaması gerekiyor. Bence bu kenti yönetenler bazen akşam ya da sabah, özellikle yoğunluğun olduğu saatlerde normal vatandaş gibi toplu taşıma araçlarına binmesi ve iyi bir denetim yapmalı.” Dedi.

VATANDAŞ ARAÇ BULAMIYOR

Toplu taşımadaki sorunlar bununla da bitmiyor. Akşam saatlerinde merkezden evine gitmek isteyen vatandaş büyük zorluklar yaşıyor. Özel Halk Otobüsleriyle yapılan sözleşme kapsamında akşam saat 19:00 itibariyle araç bulunmuyor. Mahalle minibüsleri saatleri gece yarına kadar var denilmesine rağmen sorunlar yine yaşanıyor. Bu anlamda da büyük sorunlar oluşuyor. 268 halk otobüsünün akşam yoğunluğu olduğu saatte bitmesi vatandaşı mağdur ediyor. Minibüslerin de düzensiz olması Van’a yakışmayan görüntülerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

YENİ DOĞU GAZETESİ: AYCAN DOĞMAZ - ÖZEL