Sebze tohumu çeşitleri piyasaya çıktı

Sebze tohumu çeşitleri piyasaya çıktı
Van’da, sebze tohumları satışa sunulmaya başladı. Bahçesi ve tarlası olan vatandaşların tohumlara büyük bir rağbet gösterdiği belirtildi.

 , baharın yüzünü göstermesiyle birlikte bostan ekimi de hız kazandı.  Bunu fırsata çeviren işportacılar ise, şimdi her sokak başında, soğandan maydanoza varana dek, yaklaşık 30 sebze türünün tohumlarını satışa sunuyor.

SOĞAN TOHUMU CEP YAKIYOR

Piyasada olduğu gibi, soğanın tohumu da, işportacılar tarafından satışa sunulan tohumlar arasında en pahalı olanı… 

Soğan tohumunun kilosu, 17 TL’den satılıyor.Küçük torbalar içinde gram usulü bulundurulan diğer tür tohumların fiyatı ise, en düşüğü 2 TL’den başlıyor.

SOĞANLAR HAKKÂRİ VE IRAK’TAN

Van’a, birçok sebze tohumu Bursa’dan getirtiliyor.Soğanın tohumunun ise, en fazla Hakkâri ve Irak’tan getirtildiği öğrenildi.Vatandaşların en çok soğan tohumu fiyatlarından yakınması da ayrıca dikkat çekiyor.

FİYAT KATLANDI

Yıllardır her bahar aylarında sebze tohumları sattığını söyleyen İsmail Çınar isimli işportacı, soğan tohumu fiyatının bu yıl yüzde 80 oranında arttığını söyledi.

Geçen yıl soğan tohumunu 5 TL’ye sattığını belirten Çınar, “Geçen sene 2.5 TL’den alıp 5 TL’ye satıyordum, ama bu sene bize 14-15 TL’den geliyor, ben de mecburen 2-2.5 TL farkla 17 TL’ye satmak zorundayım. Herkes pahalı buluyor ama piyasada da zaten soğan çok pahalı, o nedenle tohum fiyatına da yansıyor” dedi.

SATIŞLAR RAMAZANA KADAR

Tohum satışlarının Ramazan ayına kadar sürdüğünü ifade eden Çınar, “Piyasaya göre bazı sebze tohumlarında geçen seneye göre artış var, ama bazıları da geçen seneki fiyata yakındır. Şimdi tohum satıyoruz, bir süre sonra da fideler çıkacak. Ramazan ayına kadar bu şekilde satışlarımız oluyor. Ne yapalım, biz de ekmeğimizi böyle kazanıyoruz, inşallah piyasa düzelir, biz de tohumları uygun fiyata vatandaşa satmış oluruz. Şu anda çok rağbet var, satışlarımız çok iyi” diye konuştu.

Özel Haber: Adil HARMANCI